Per Sandberg varslet i Adresseavisen lørdag at han har angret og beklaget for siste gang. Fremskrittspartiets hardtslående nestleder føler seg mobbet og trakassert, noe han personlig kan leve med. Men det er verre for familien.

Mobberne er nærmest over alt, fyrt opp av NRK, SV, Kristelig Folkeparti, politiske kommentatorer og en forlagsredaktør, slik Sandberg ser det. Siste runde handler om en T-skjorte, som han slett ikke beklager, men fullt ut forsvarer. I forrige runde - feiden med KrFs leder Knut Arild Hareide om politisk ansvar for terrorisme - har han på sett og vis beklaget sine uttalelser. Det Sandberg sa var: «KrF har ansvaret for at titalls unge mennesker som har vokst opp i Norge, reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinne.

Beklagelsen han kom med hadde sine forbehold, i hvert fall slik han selv kommenterte den: «Jeg har beklaget. Jeg registrerer at Hareide ikke er fornøyd. Det respekterer jeg, men noen ytterligere beklagelse kommer ikke. Og selvfølgelig har jeg ingen ønsker eller behov for noen tilgivelse fra Hareide eller KrF». I en melding senere heter det: «Hareide har fått nok av Per Sandberg. Det må jeg respektere, og han er vel ikke alene. Jeg sover uansett godt».

Sandberg snakker gjerne om Sandberg i tredjeperson, forsvarer og forklarer, men skal altså nå slutte med å beklage sine uttalelser. Dersom så skjer er faren stor for at han må legge om stilen og ordbruken, og dempe seg kraftig, slik at ikke temperamentet står i veien for budskapet. Sandberg har en usedvanlig god evne til å dobbeltkommunisere, og kan støtte sin egen regjering på en måte som mange vil kunne oppfatte som tøff kritikk.

Som mobbeoffer er Sandberg som en kopi av Carl I. Hagen, der oppskriften var å gå hardt ut og etterpå føle seg urimelig behandlet. Debatten om Sandbergs T-skjorte på landsmøtet for to uker siden gikk over alle støvleskaft på sosiale medier. T-skjorta viste et anker og påskriften: «Good Journey», med underteksten «Sea adventure».

Humoren til Per Sandberg, som normalt sier det han mener rett ut, er ikke lett å tolke. Men T-skjorta var ganske subtil. Den kunne tolkes i flere retninger. I en situasjon hvor partiet skulle forholde seg til flyktninger fra Syria, som Frp sa nei til, ble T-skjorta som en provokasjon. «Den skjorta til Per Sandberg er et bunnmål av politisk anstendighet. Drittparti.» Det var meldingen fra forlagssjef Anders Heger i Cappelen Damm, som altså ikke utga Sandbergs bok.

Mange harde påstander om Per Sandberg gikk på nettet over til det som er mobbing og trakassering. Nestlederen som åpenbart må like å provosere, har fått mye tyn. Den styggeste meldingen ble kanskje formidlet av NRK som en såkalt satireanimasjon, med Sandberg plassert på en sagway med en T-skjorte merket med et nazisymbol. Den ble tatt bort etter to døgn.

Tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet har bedt Frp-lederen løse det hun anser som regjeringens Sandberg-problem. Siv Jensens svar er at Sandberg er ingen bråkmaker.

Per Sandbergs klare melding er: – Det vil bli utrolig mye støy framover.