Men da Innvandrings- og integreringsministeren ankom Bakkan bofellesskap utenfor Steinkjer tirsdag hadde de ansvarlige ved barnevernsinstitusjonen forklart situasjonen og roet ned de åtte beboerne mellom 10 og 14 år, de fleste fra Afghanistan.

- Vi fortalte dem at politi og livvakt var med for å passe på statsråden og at Sylvi Listhaug er en viktig person i norsk politikk, sier enhetsleder Cecilie Balvold ved Bakkan bofellesskap.

Les også: Kvinner og barn fyller gummibåtene i Middelhavet

Traumatiserte tiåringer

Bakkan bofellesskap huser åtte mindreårige asylsøkere i alderen 10 til 14 år, og flere av de eldste hadde fått med seg at regjeringen planlegger å stramme inn på regelverket slik at de bare skal få midlertidig opphold, og at de skal få en ny vurdering når de er 18 år og myndig.

- Vi har tiåringer her som er veldig traumatiserte, og det blir ikke bedre av slike beskjeder. Vi er veldig uenige i forslaget om at de skal få midlertidig opphold frem til de er 18 år. Det er viktig for oss å få frem, sier Cecilie Balvold.

Les også: 28 mindreårige asylsøkere borte siden nyttår

Forsinker integreringen

Enhetslederen mener dessuten det gjør noe med integreringen når Listhaug og Regjeringen kommer med forslag som gjør de usikre.

- De unge spør hvorfor de skal tilegne seg norske lover og bli hundre prosent nordmenn hvis de risikerer å bli sendt hjem igjen. Vi ser det på innsatsen i forhold til hvor langt frem man skal tenke. Noen av dem har allerede ønsker om hva de skal bli, men de tør ikke se for seg et skoleløp fordi de kanskje ikke får fullført.

Balvold sier det kom veldig mange enslige mindreårige asylsøkere på samme tid i fjor.

- Alle frister er forlenget og ingen av våre har ennå vært til asylintervju. Det kan gå opp til ett år før de får asylintervju og etter det lang tid før vedtaket endelig kommer. Enkelte kan bli boende her i halvannet år før de kommer seg videre, sier enhetsleder Cecilie Balvold.

Les også: Slakter Frps 40 asylforslag

Staten må bidra mer

Listhaug mener Steinkjer kommune gjør mye riktig i integreringsarbeidet, og var imponert over at 83 prosent av deltakerne i integreringsprogrammet i Steinkjer fullførte. Under besøket tirsdag fikk hun møte mennesker fra mange nasjoner som fikk norskopplæring og undervisning i norske forhold. Men ordfører Bjørn Arild Gram var ikke fornøyd. Han mente overføringene fra staten var for små, og at regningen ble veltet over på kommunen når bosatte flyktninger ikke kom i jobb og måtte over på sosialhjelp.

- Vi har en rekke utfordringer og skal vi lykkes må staten ta et større ansvar, mente Gram.

Listhaug kunne ikke love mer penger og mente nedgangstider og lav oljepris var skyld i dette.

- Vi skal ha en gjennomgang av økonomien, blant annet sammen med Kommunenes Sentralforbund. Der skal vi se på hva som er viktig fremover for å lykkes med integreringen, sa Listhaug.

Les også: Venstre advarer regjeringen mot shopping i Stortinget

Integreres til skattebetalere

Men statsråden var klar på én ting. Hun vil øke innsatsen når det gjelder å integrere enslige mindreårige asylsøkere.

- Det er helt klart nødvendig at vi lykkes med å integrere de yngste slik at de blir skattebetalere, og ikke trenger leve på offentlige ytelser resten av livet. Det kan bli svært kostbart for samfunnet. Men dette handler også om å bli en del av lokalsamfunnet. Politiet har gitt uttrykk for at kriminaliteten kan øke hvis vi ikke lykkes med dette. Disse kommer alene til et nytt land uten familien og uten foreldre, og derfor kreves det mye av oss for å gi dem den oppfølgingen de trenger, sa Listhaug.

- Men hvorfor vil du da ta fra dem tryggheten ved å gi dem midlertidig opphold og en ny vurdering når de er 18 år?

- Bakgrunnen for dette er at vi må sette en stopper for at familier sender ungene jorda rundt i armene på menneskesmuglere der de blir utsatt for vold, overgrep og drap. I fjor kom det 5000 enslige mindreårige asylsøkere til Norge, mens Sverige fikk 33 000. Dette gir noen store utfordringer i årene som kommer

- Hva er din beskjed til barn og unge ved Bakkan bofellesskap i dag?

- De må stå på og lære seg norsk, og gjøre en stor egeninnsats for å komme i jobb, sa integreringsminister Sylvi Listhaug.