Det sier TV 2s mangeårige utenriksreporter Fredrik Græsvik. Han er lei spørsmålet om journalister er objektive.

- Ja, jeg er venstrevridd, sier han og spør retorisk om hvem kan være objektive når barn drepes i Gaza og Trump truer med atomkrig.

Les også: NS-symboler utredes for bruk i fremtidens formidling på historiske Stiklestad

Forbildene faller sammen

Under vignetten "Pressen snakker ut. Har vi sviktet vårt ansvar?" var Græsvig og politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen, en del av Talerstol-programmet på Stiklestad under Olsokdagene. De to kjente medieprofilene diskuterte blant annet hvilket ansvar pressen tar i kjølvannet av tabloide click baits, #metoo-kampanjen, fake news og stadig nye slanketrender på forsidene?

Redaktør i Medier24, Erik Waatland, ledet debatten og spurte begge rett ut om samfunnsoppdraget og om mediene tar ansvar?

- Mitt samfunnsoppdrag er å få folk til å bry seg, fortelle om hva som skjer, fortelle om folks lidelser i krig uansett hvem som lider eller hvilken side i konflikten jeg er på.

- Hvorfor er det viktig?

- Vi trenger å forstå verden rundt oss. Vi ser i dag at de store demokratiske stjernene vi har sett opp til i alle år, som USA, er i ferd med falle sammen. Det er en del autoritære trekk ved det nye regimet i USA som gjør at vi må tenke på hva konsekvensene kan bli hvis vi ikke passer på vårt eget demokrati. Jeg frykter konsekvensene av at styresettene både i USA og andre steder kan føre til at vår tid uten krig i denne delen av Europa tar slutt på et eller annet tidspunkt.

Les også: Nato-leder Jens Stoltenberg til Adresseavisen:- Bra at Trump møtte Putin

- Verre å skrive kritisk om Rita enn Trump

- Hva er ditt samfunnsoppdrag, Tone Sofie Aglen? ville Waatland vite?

- Det handler om å fortelle folk hva som skjer på en objektiv og faktabasert måte. Det er kanskje litt O-fagsaktig, men jeg tror viktigheten av å ha lokalaviser med felles referanserammer bare blir viktigere og viktigere.

Aglen sier hun er mere opptatt av verdalsordfører Bjørn Iversen enn president Donald Trump.

- Vi skal ikke være en heiagjeng for alt som skjer i lokalsamfunnet, vi skal også drive kritisk journalistikk. Det letteste for meg er å skrive en veldig kritisk kommentar om Trump, hvor idiotisk han er. Det er mye verre for meg å skrive det samme om Bjørn Iversen, Rita Ottervik eller andre personer i lokalsamfunnet. Bare det å anmelde et spel kan være vanskelig. Man blir fort upopulær av å gjøre ting som ikke er populært, men det er en del av vår oppgave, sier Tone Sofie Aglen.

Anne Grosvold fikk Stiklestadprisen for å ha løftet Talerstolen på det historiske slagstedet

Lever i en Trump-boble

Fredrik Græsvik medgir at han lever i en Trump-boble, og at alt har dreid seg om den amerikanske presidenten. Men han er stolt over sin egen dekning, og bryr seg ikke stort om at alle journalister som dekker Trump blir beskyldt for ikke å være objektive.

- Det jeg har sagt før, og det blir mange sure for, er at vi alle er subjektive mennesker. For meg er det viktig å ha et moralsk kompass som jeg skal følge. Det betyr at når president Donald Trump fører den retorikken som han gjør, når han plutselig skriver Twitter-meldingen Tapere med store bokstaver og fullt av utropstegn, rettet til alle motstandere, står han på moralsk plattform vi ikke bør støtte i det hele tatt.

- Jeg vil forstå hvorfor

Græsvik mener det også var umulig å være objektiv som Midtøsten-korrespondent.

- Jeg har dekket Israel og Palestina gjennom mange år og fått mye pepper for det. Det får alle som dekke denne konflikten. Da har jeg fått høre at man skal dekke begge sider hele tiden. Men når noen bomber barn, om det er Hamaz som bomber enn buss i Israel eller om det er Israel som bomber en by full av unger i Gaza, så er det uansett moralsk forkastelig – og det tar jeg med inn i journalistikken.

Heller ikke Tone Sofie Aglen tror på den fullstendig objektive journalistikken.

- Ingen er objektive, men det å være faktabasert er noe annet. Samtidig synes jeg vi har et ansvar når det gjelder Trump. Veldig mye av dekningen bærer veldig preg av at han er en idiot. Jeg er interessert i å skjønne hvorfor halvparten av USAs befolkning har stemt ham inn. Dersom alt handler om hvor idiotisk han er heller ikke det noe mål. Vi må forstå hva som skjer, understreker Tone Sofie Aglen.

foto
Fredrik Græsvik i TV 2 har i en årrekke rapportert fra Gaza. Dette er fra juli i 2014. - Hvem kan være objektiv når barn drepes, spør han. Foto: privat