Det er lite som minner om jetsettliv i Brænnebukta, for skylaget ligger tungt og truer med regn over en folketom strand i Trolla.

Men nå varsler meteorologene tropevarme i helga. Da er det kjekt å vite om badevannet er rent.

Hver uke, fra slutten av mai til langt ut i august, drar Miljøenheten i Trondheim kommune ut på badeturné slik at du og jeg kan vite at vi trygt kan kaste oss ut i vannet. I sommer har det ført til mange solrike formiddager på jobb.

- Vi sjekker vannkvaliteten der hvor kommunen har lagt til rette for bading. Det vi måler er innholdet av E. coli, sier Høier.

I løpet av denne formiddagen skal hun hente inn vannprøver fra 13 badeplasser langs sjøkanten. Dag to går turen til ni badeplasser i ferskvann i Bymarka og Estenstadmarka samt en tur ut til Munkholmen.

Tester: Liker du rullesteinstrand, er Brænnebukta et godt alternativ. Kanskje får du smaken av jetsetliv, slik Tre Små Kinesere synger. Her er sjefsingeniør Bente Høier ved miljøenheten i Trondheim kommune på vei ut for å hente vann.

Én meters dyp

Onsdag startet Høier og kollega Odd Skar arbeidsdagen på Flakk, fortsatte langs fylkesvei 715 hvor de svingte ned til Brænnebukta i Trolla. Når de ankommer der ved nitiden er ikke en sjel ute for å friste vannet i den idylliske og godt skjermede bukta.

Høier har ikke noe valg, hun skal ut i vannet, men er godt kledd i vadebukse og redningsvest.

Hun fisker ut en plastflaske og et termometer fra bagasjerommet og vasser ut fra stranda som er dekket av rullestein.

- Hun skal ut på en meters dybde. Så skal flasken dyppes 30 cm ned for å ta en vannprøve, forklarer Skar.

Jevn temperatur: 15 grader er temperaturen i sjøen denne dagen når termomteres senkes ved Flakk, Brænnebukta og i Korsvika. Dagens varmeste er Hansbakkfjæra med 17,5 grader.

En halv liter sjøvann hentes opp, mens termometeret ligger og dypper i vannskorpa en stund.

- 15 grader, konstaterer Høier, og dermed er vanntemperaturen nokså lik temperaturen i lufta denne dagen.

Kan advare mot bading

I fjor ble det ved to målinger konstatert dårlig badevannskvalitet i kommunen, både Korsvika og Væreholmen fikk rødt lys og det ble advart mot bading.

Flere ganger ble kvaliteten andre steder nedgradert til gul, som innebærer at kvaliteten er god, men likevel ikke på topp.

I år har det ikke vært slike verdier at det er blitt advart mot bading ved badeplassene som er tilrettelagt av kommunen, men resultatene har ført til at vannkvaliteten har blitt gradert til gul (god) istedenfor grønn (utmerket). Det skjedde i Hansbakkfjæra i mai, ved Lianvatnet både i juni og i juli, og i Korsvika i forrige uke. Her ble det funnet mellom 250 og 500 E. coli per 100 ml. Overskrider verdiene 500 E. coli per 100 ml, blir det advart mot bading.

Høier forklarer at høye E. coli-verdier kan indikere feil på ledningsnettet eller overløp fra kloakkledninger.

- Hvis prøvene viser høye verdier, vil vi ta nye prøver, og vi vil sjekke om det har vært utslipp noen steder i nærheten. I verste fall setter vi opp skilt hvor vi advarer mot bading, sier Høier.

Advarsel: I slutten av mai ble det advart mot bading ved Grilstad etter at det ble oppdaget høyt bakterieinnhold i vannet. Kloakk gikk urenset ut i sjøen.

Her kan du se resultatene fra målingene.

Feilkoblet kloakkledning

Det skjedde i bukta øst for Grilstad marina i slutten av mai. I og med at mange bader i dette området, sjekker Miljøenheten badekvaliteten to steder her. Under en av kontrollene ble det oppdaget høyt bakterieinnhold i vannet som følge av at utbygger hadde feilkoblet kloakkledningen på overvannsnettverket. Da ble bading frarådet i en periode.

I juni oppsto det hull i en kloakkledning ved Stavne, og kloakk strømmet ut i Nidelva. Det ga imidlertid ikke utslag på noen av kommunens badesteder.

Miljøenheten fanger imidlertid ikke opp oljeutslipp eller ilske parasitter som kan gjøre badeturen ubehagelig. Tidlig i juli førte en badetur i Hestsjøen til voldsom kløe for en fireåring. Nå er det satt opp skilt ved badevann hvor det kan være slike parasitter.

- Vi er avhengig av tips fra publikum for å oppdage dette, sier Høier.

Mange år

Overingeniør Odd Skar har hatt ansvaret for sjekking av badevannet i mange år, og sier at dette har vært noe kommunen har gjort i alle fall siden 2006. I år startet sesongen i slutten av mai, og siste testing skal gjennomføres 22. og 23. august.

Sjøbadet: Bente Høier fra Miljøenheten på tur ut i vannet ved Sjøbadet. Foto: Helene Mariussen

Det har vært en finværssommer, og sjelden mye bading, men når Skar og Høier kommer til Sjøbadet, begynner det faktisk å regne. Skar låser opp døren ut til brygga, det er usedvanlig stille denne formiddagen og selv vinterbaderne ser ut til å droppe bading i regnværet.

- Hvor er den fineste badeplassen i Trondheim? prøver vi, siden vi står foran to som har besøkt alle kommunens badeplasser.

- Det spørs hva du er ute etter, sier de og vil ikke favorisere noen steder.

- Men hvor bader dere?

- Jeg bader helst andre steder enn i Trondheim, smiler Høier.

SE BILDENE:  Dette er en skjult badeperle i Trondheimsfjorden

Men har du ikke duppet stortåa i Trondheimsfjorden før i sommer, eller ikke testet badevannene i Bymarka, bør du gjøre det i helga. Julimåneden kan bli avrundet med sommerens varmeste helg: Det kan bli dagtemperaturer på 30-tallet og det kan se ut til at vi får tropenetter både natt til lørdag og natt til søndag.

Korsvika: Snart vil det myldre av badende, men denne dagen er Bente Høier alene i sjøen i Korsvika.