– Han er en bra fyr, han har spart samfunnet for mange millioner, sier Sivert Bjørnstad om 90-åringen fra Snåsa, viden kjent for synske og helbredende evner. Men også sterkt kritisert av mange.

Gjerstad smiler når han hører utsagnet da Adresseavisen besøker ham på sykehjemmet i Snåsa tidligere i høst.

– Ja, det har jeg gjort. Det er sant det.

– Og det får du fra en Frp-mann, sier fotografen.

– Ja, kan dere nevne det? At en Fremskrittspartiet-mann kan si det om en Arbeiderpartiet-mann, det er utrolig, sier Gjerstad som også har vært varaordfører for Arbeiderpartiet en periode.

foto
Sivert Bjørnstad mener det har stor samfunnsøkonomisk gevinst at man ikke belaster det offentlige helsevesenet, men i stedet blir bedre på «egen hånd» Foto: Terje Visnes

–Fint at godheten vises

Litt tidligere i intervjuet har Gjerstad snakket om det politiske klimaet i Norge. Han mener politikerne kritiserer hverandre og uttrykker seg veldig stygt mot hverandre.

– En vanlig velger vet ikke hva han skal velge snart, han får ikke tiltro til noen, mener han.

Men denne håndsrekningen fra en politisk motstander gjør ham oppstemt.

– Nei, det har litt å si for politikken. Det er fint at godheten vises, det gjelder på begge sidene. Dere kan godt skryte av ham, sier Gjerstad.

foto
Arbeiderparti-mann Joralf Gjerstad er glad for støtte fra Frps Sivert Bjørnstad. Foto: Terje Visnes

Tror ikke på evnene

Stortingsrepresentant Bjørnstad sier at han det er helt i orden å sitere ham på dette, samtidig som at han vil legge til at han selv ikke tror på disse evnene.

– Men det rokker selvsagt ikke ved utsagnet mitt. Det er revnende likegyldig for meg hvordan folk blir friske, om det er ved hjelp av skolemedisin eller såkalte overnaturlige evner, bare de blir friske. Men det er selvsagt en stor samfunnsøkonomisk gevinst ved at man ikke belaster det offentlige helsevesenet, men i stedet blir bedre på «egen hånd», sier Bjørnstad.

Biskopen hilser

I Gjerstads nye bok, «Det livet gav meg» er det flere profilerte navn som står frem og støtter ham. Han gjengir blant annet biskop Tor Singsaas’ hilsen til ham på 90-årsdagen. Singsaas skriver at han alltid har «hatt tro på at du har båret med deg noe helt spesielt». «Joralf, du har øyne som ser, langt mer enn det vi andre gjør. Du har hender som berører. Et nærvær som gjør at vi kjenner oss som dine medmennesker, – sett og forstått, respektert og verdsatt», skriver biskopen.

foto
Biskop Tor Singsaas. Foto: Rune Petter Ness

«Ubeskrivelig verdi»

Legen Lars Kvalheim bidrar også med et innlegg. «Han har en stor evne til å lytte, forstå og hjelpe medmennesker ... Å bry seg om andre har Joralf Gjerstad alltid gjort. Hans tilstedeværelse har for mange vært av ubeskrivelig verdi», skriver den pensjonerte spesialisten i anestesiologi.

Forfatter og foredragsholder, og tidligere politileder, Hanne Kristin Rohde er også bidragsyter i boka og skriver at hun tenker på Gjerstads evner «som energier som vitenskapen ennå ikke kan forklare. For hendene hans gjør noe de færreste av oss evner å bidra med».

Skei Grandes historie

Venstre-leder og stortingspolitiker og Trine Skei Grande var blant de mange kjente fjesene som stilte på premierevisningen av «Mannen fra Snåsa» i vinter. I Ingar Sletten Kolloens bok «Snåsamannen – kraften som helbreder» fra 2008 sverger hun på at hun har opplevd Gjerstads synske og helbredende evner.

«Jeg har også stor sans for hvordan han setter evnene sine inn i en uhysterisk religiøs-åndelig sammenheng», sier Skei Grande i boka.

foto
Trine Skei Grande.