De to ble hedret under en festkveld i Rallaren i Ålen 29. oktober. Fylkesmann Brit Skjelbred overrakte diplomene og medaljene til duoen, som i år fyller henholdsvis 80 og 90 år.

John Ole Morken var konferansier og gjester og spellmannsvenner fra Brekken og Glåmos bidro, i tillegg til familie og venner fra Ålen- spell og danselag.

–Det var stort

Ved siden av arbeidet som adjunkt i ungdomsskolen og videregående skole i regionen, har Anders J. Reitan gjennom et langt liv gjort en stor innsats innen frivillig kulturelt og samfunnsnyttig arbeid. Og fortsatt er han aktiv i det lokale kulturlivet. I søknaden til kongen fremheves det at både når det gjelder organisasjonsarbeid og som utøvende kunstner har han alltid vært positiv og stilt opp gratis ved ulike arrangement, enten det har vært på aldershjem, helsesenter eller ved ulike kulturelle tilstelninger. Særlig fremheves innsatsen hans for den lokale folkemusikkmiljøet. I 2013 mottok han Holtålen kommunes kulturpris.

–Det her var så stort at jeg har ikke mye å si. Jeg hadde klump i halsen hele kvelden. Å få en slik heder er alldeles utenkelig for en bygdaspellmann, sa Reitan til Nea Radio i etterkant.

Lange tradisjoner

Hans K. Kirkhus har vært skogsarbeider, anleggsarbeider og snekker med eget firma. I likhet med Reitan har han gjort en solid innsats for kulturlivet i kommunen. I søknaden til kongen fremheves det at han har lagt ned en livslang innsats som formidler av tradisjonsmusikken og opplæring av ungdommen i felespill. Spesielt nevnes hans musikalske lederskap i Ålen Spellmannslag over en svært lang periode, dirigentjobben og medlemskapet i Ålen songlag, dirigentjobben og medlemskapet i Ålen Musikkorps og senere pensjonistkoret «Sangkoret godt voksne». I 2014 mottok han Holtålen kommunes kulturpris.

–Jeg har aldri drømt om å være med på noe slikt, sa en fornøyd Kirkhus til Nea Radio.'