Demokrati, folkestyre og innbyggernes mulighet til å ta del i de politiske prosessene, er blitt tema når Trondheim nå skal diskutere parlamentarisme.

Venstre i Trondheim liker dårlig mandagens lovendring som gir kommuner og fylkeskommuner med parlamentarisme lov til å hemmeligholde flere saker hemmelig før behandling i by- eller fylkesrådet. Dette gjør at det blir en ny runde i Trondheim Venstre om partilaget er for eller mot parlamentarisme som styringsform i Trondheim.

Hastevedtak i Stortinget

I et hastevedtak mandag gjorde Stortinget en endring av offentleglova som gjør at kommuner og fylkeskommuner med parlamentarisme kan holde flere saker hemmelig. Byrådsnotater, drøftingsdokumenter til byrådskonferanser og forberedende byråd i kommuner med parlamentarisme er ikke lenger omfattet av offentleglovas innsynsrett. Forslagsstillerne mener det er viktig at det gis større anledning til å føre fortrolige drøftelser i byråd og fylkesråd.

På Stortinget stemte Venstre mot, selv om partiet først var med på forslaget. Partiet mener lovendringen burde vært til behandling i regjeringen og i full høringsrunde før det kom til Stortinget.

– Det forundrer meg sterkt at Stortinget ikke tar seg tid til å vurdere dette nærmere, sa Venstre-representant André Skjelstad i debatten på Stortinget.

Også SV og Senterpartiet argumenterte kraftig mot vedtaket i Stortinget mandag.

Spørsmålet om fire felt i Innherredsveien kunne fått et annet utfall med byparlamentarisme og mer hemmelighold i Trondheim.

Suksesshistorie i demokrati

Et folkemøte sist uke førte til at det politiske flertallet skiftet mening og at bystyret i juni går inn for et prøveprosjekt med to felt.

– Med parlamentarisme i Trondheim hadde vi faktisk ikke fått til å snu bystyreflertallet i saken om Innherredsveien, sier Jon Gunnes.

– Hadde byrådet bestemt firefeltsvei, hadde bordet fanget og politikerne i bystyret måtte ha fulgt partifellene i byrådet, kanskje uten debatt i folket fordi ingen visste om forslaget. Nå hadde formannskapet bare vedtatt å utrede fire felt og det var lett å snu. Innherredsveien er så langt en suksesshistorie for demokratiet i Trondheim.

– Viktig at folk har innsyn

Gunnes mener spørsmålet om Innherredsveien er et eksempel på en typisk god demokratisk prosess der det gjennom det folkelige engasjementet kom nye opplysninger, og politikerne skifter syn.

– Det er viktigere for Venstre å sikre at innbyggerne får innsyn i politiske prosesser enn å innføre parlamentarisme, sier bystyrekandidatene Jon Gunnes, Trond Åm og Erling Moe for Venstre i Trondheim.

I Trondheim skal spørsmålet om parlamentarisme behandles for andre gang av det nye bystyret etter valget. Et simpelt flertall i det nye bystyret, fører til at det blir parlamentarisme i Trondheim.

– Vi var for parlamentarisme for å ansvarliggjøre politikerne og ikke bare rådmannen. Men Venstre kan ikke gå inn for en modell med mindre åpenhet, sier Gunnes.

– Det er viktig for demokratiet at vi sørger for at folket blir hørt, sier Trond Åm.

Venstrerepresentantene understreker at Stortinget ikke kommer med noe påbud når offentleglova ble endret mandag.

Jon Gunnes og Trondheim Venstre nekter å ofre retten til innsyn for å innføre parlamentarisme i Trondheim. Foto: MARIANN DYBDAHL