SV i Trondheim er motstandere av å endre styringsformen i Trondheim til parlamentarisme, slik de har i Oslo, Bergen og Tromsø.

– SV vil aldri støtte et byråd i Trondheim som setter seg bak lukkede dører for å utvikle politiske saker, fastslår SVs gruppeleder og listetopp i Trondheim, Ottar Michelsen og fortsetter:

– SV har klart å stanse innføring av parlamentarisme i Trondheim tre ganger. Nå foreslår flertallet på Stortinget en lovendring som gjør de politiske prosessene i kommuner med parlamentarisme enda mer hemmelig enn før. Det kan vi ikke akseptere. Vi skal arbeide hardt frem til valget for å sette oss i en posisjon der vi kan stanse planene en gang til.

Nekte innsyn

Bakgrunnen for SVs reaksjon ligger i et forslag som fem stortingsrepresentanter har fremmet i Stortinget. Ingjerd Schou (H), Jorodd Asphjell (Ap), Helge Andre Njåstad (Frp), Geir S. Toskedal (KrF) og Ola Elvestuen (V) står sammen om et forslag om å endre offentlighetsloven. (Se faktaramme)

LES PLUSSKOMMENTAR: Når politikerne lukker døra

Endringen vil medføre at i kommuner som har en parlamentaristisk styreform kan byrådet nekte offentligheten innsyn i saksdokumenter fra forberedende møter. Endringen vil øke politikernes mulighet til å igangsette politiske saker uten at offentligheten har innsyn før sakene fremmes for politisk beslutning.

Enda mer uspiselig

SV og Michelsen mener innføring av parlamentarisme i Trondheim er en dårlig idé fordi det flytter flere av de politiske prosessene bak lukkede dører. Ved et skifte av styringsform erstattes dagens styre med en byregjering – formannskap og rådmann forsvinner. Byrådet vil fungere på samme måte som regjeringen, og bystyret blir – enkelt forklart – det lokale Stortinget.

LES PÅ PLUSS: – Vi skal ha samme åpenhet som før

– Parlamentarisme og byregjering er i utgangspunktet en løsning som skaper mindre offentlig innsyn i politiske prosesser. På toppen av dette kommer denne lovendringen som skal gjøre det enda lettere for byråd å nekte innsyn. Loven kommer til å bli vedtatt i Stortinget, og det gjør parlamentarismen enda mer uspiselig enn den var før, sier Ottar Michelsen. I Stortinget er det bare SV og Senterpartiet som er motstandere av lovendringen.

Åpenhet er viktigst

SV vil beholde dagens modell med formannskap og mener den bidrar til full åpenhet i politiske prosesser.

– Lovforslaget, som ytterligere strammer inn åpenheten i et parlamentarisk system, har bak seg et tankegods vi ser i regimer vi ikke liker å sammenligne oss med. Vi trenger mer åpenhet, ikke mindre. Når loven blir vedtatt kan et byråd sette i gang omfattende politiske prosesser og planer som holdes skjult for media, offentligheten og opposisjonen så lenge at de blir mye vanskeligere å endre på dem når de presenteres offentlig, sier Michelsen.

I bystyret er det i dag et solid flertall for å innføre parlamentarisme etter høstens valg. Bystyret har allerede fattet et slikt vedtak, og dersom det nye bystyret gjør det samme, kan ordningen innføres.

Lover samme åpenhet som før

– Trondheim kommune skal praktisere samme grad av åpenhet som før, selv om loven endres og det blir parlamentarisme.

Det lover kommunalråd Geir Waage (Ap).

Waage er slett ikke begeistret for den foreslåtte endringen av Offentlighetsloven som alle partiene på Stortinget, bortsett fra SV og Sp står bak.

– Arbeiderpartiet ønsker at det innføres parlamentarisme i Trondheim etter valget, men det betyr ikke at vi ønsker å hindre innsyn i de politiske prosessene. Trondheim kommune praktiserer i dag en åpenhet som jeg setter stor pris på, og slik skal det være selv om vi endrer styreform. Vår praksis legger opp til at avvik skal registreres og gjøres offentlige slik at vi kan gjøre noe med det som ikke fungerer. Åpenhet i forvaltningen er et grunnprinsipp i kommunen, og det skal fortsette, sier Waage.

Liker ikke lovendringen

Kommunalråden mener det er grunnleggende viktig for demokratiet at åpenhet står sentralt. Og han liker ikke forslaget til endring av Offentlighetsloven som snart skal til behandling i Stortinget.

– Jeg har registrert at også Arbeiderpartiets stortingsrepresentant står som forslagsstiller. Jeg er sterkt undrende til at flertallet går inn for en slik endring. Dette er ikke en endring vi ville anbefalt Ap å stemme for dersom de hadde spurt oss, sier Waage.

– Innføring av parlamentarisme vil i seg selv føre til at flere politiske prosesser i en byregjering føres bak lukkede dører. Du ser ikke motforestillinger mellom åpenhet og parlamentarisme?

– Nei, parlamentarisme er en grunnleggende demokratisk styreform i Norge. Den vil gi politikerne det hele og fulle ansvaret for de politiske prosessene og beslutningene, og det vil være med på å gjøre de politiske linjene mer synlige. Også i dagens formannskapsmodell føres det samtaler og politiske forhandlinger foran eksempelvis budsjettmøtene i de lukkede rom. Men overordnet for Trondheim kommunes virksomhet er altså ambisjonen om åpenhet i forvaltningen. Lovendringen som er oppe til behandling i Stortinget åpner for å skape mindre offentlighet, men det er ikke gitt at Trondheim kommune vil praktisere en skjerpelse dersom vi får på plass et parlamentraisk system, sier Geir Waage.

Motstander: SVs Ottar Michelsen er motstander av å innføre parlamentarisme i Trondheim. En planlagt lovendring i Stortinget vil gjøre systemet enda mindre demokratisk, mener han. Foto: jens petter søraa