– Han var en fantastisk inspirator, sier komponist Bertil Palmar Johansen.

Han kom til Trondheim i 1975 og fikk «Pjort» som lærer i komposisjon ved Musikkonservatoriet.

– Vi fant hverandre veldig fort og for min utvikling var han rett mann på rett sted. Det var den gangen man kunne ta en røyk på kontoret. Det som skulle være en times møte ble fort til mange timer. Det var en fantastisk tid. Albertsen var romantiker på alle vis, mens jeg var en ung rabulist, minnes Palmar Johansen.

Raus og med humor

– Hva er den viktigste lærdommen du fikk med deg fra Albertsen?

– Han hadde stor takhøyde. Han tok innover seg andres kunstneriske uttrykk og prøvde å forstå det og like det. Det har jeg tenkt mye på i ettertid, og er noe jeg selv prøver å etterleve når jeg møter unge komponister. Og han strakte seg alltid så langt han kunne i arbeidet sitt. Han var innmari nøye og elsket å pirke, jeg lærte at om du skal være komponist må du viske bort mer enn du skriver. Også var han en veldig fin fyr, raus på alle vis og med stor sans for humor, sier Palmar Johansen.

Trondheimskomponisten

Tidlig onsdag morgen sovnet han inn etter et langt liv i musikken, som komponist, dirigent og lærer. Den 27. juli hadde han feiret sin 96-årsdag i god form. Men en lungebetennelse i etterkant, som han ble frisk av, gjorde kroppen for svak til å komme seg, opplyser datteren Elin Harboe Albertsen. Hun er takknemlig for at faren fikk et langt og godt liv.

– Albertsen er trondheimskomponisten med stor T, sa dirigent Torodd Wiggum fra scenen da Olavshallen feiret 25-årsjubileum i september i fjor.

TSOs åpningsnummer fra 1989, «Capriccio Giovanile», ble trukket frem igjen, med den da 95 år gamle komponisten i salen.

Lun og varm

For Hjort Albertsen viet sitt liv til musikken, som komponist, dirigent og lærer. «Han var Musikkonservatoriets første rektor og la et godt fundament og viktige føringer, og som Vår Frue kirkes organist og kantor i en årrekke var han en institusjon. Som komponist drysset han ut variert musikk, ofte tilpasset og skreddersydd for dem som skulle spille den, ikke minst barn og unge. Men han skrev også orgelverk, symfoniske verk og mye for kor. Studentersamfundet i Trondheim kan være ham evig takknemlig, noe studentene har vist på ulike måter gjennom årene», skrev journalist Tone Mørkved i et intervju med «Pjort» i januar 2013.

Anledningen var slippet av cd-en «Selected works» – Utvalgte verker – av Per Hjort Albertsen, som ble utgitt av pianist og tidligere elev, Lisbeth Skogen, sammen med klarinettist Knut Lauritzen og sanger Nina Sætherhaug.

«Hans lune, varme og lekende personlighet slår ut i musikken på en slik måte at den kommuniserer», skrev Adresseavisens anmelder Hroar Klempe om albumet.

Entusiast

– Unge mennesker, fylt av kjærlighet og entusiasme for musikk er morsomme å omgås. Musikk er oppdragende. Jeg tror ikke det er mange kriminelle blant musikkstudenter, fortalte nestoren til Adresseavisen på 90-årsdagen i 2009.

Journalist Ole-Einar Andersen spurte også om hvordan han betraktet utviklingen i Trondheims musikkliv.

– Husk jeg er en gammel mann; i mitt perspektiv er det bare et ord som dekker utviklingen. Det er«eventyrlig». Symfoniorkesteret, musikkskolen, konservatoriet, jazzlinja. Og Trondheimsolistene! Svimlende! Fabelaktig, sa han entusiastisk.

– Per Hjort Albertsen har skrevet noen verker som vil bli stående i norsk musikkhistorie innen den neoklassiske retningen. De beste er virkelig gode og bærer signaturen til en betydelig komponist, fortalte komponist Ståle Kleiberg i samme intervju.

Albertsen begynte tidlig å skrive musikk og vant i 1945 førstepris i en komponistkonkurranse med verket «Bendik og Årolilja». Da hadde han sittet siste krigsvinteren i fangenskap på Falstad. I 1948 giftet han seg med Julie (Lull) Mourier Harboe, og de fikk fire barn.

Døde tre dager etter vennen

Søndag døde en av hans beste venner og samarbeidspartnere, Hans Kristiansen, nær 102 år gammel. Hjort Albertsen fikk budskapet og datteren Elin tror han oppfattet at vennen hadde gått bort.

På 90-årsdagen ble «Pjort» hyllet med konsert i Vår Frue kirke. Nå inviterer familien til å vise den allsidige kulturpersonligheten en siste ære under begravelsen i nettopp Vår Frue kirke, torsdag 27. august.