På en dårlig telefonlinje får Adresseavisen kontakt med Bewar Omar i Nord-Irak.

– Hei, beklager, det é dårlig telefonforbindelse her nede, «vett du», sier han på trøndersk.

Linjen blir stadig brutt både på telefon og via chat på nett. Til slutt blir løsningen telefonintervju via en av Bewars kurdiske venner i Trondheim, Hariwan Guli.

Avslag asylsøknad

Bewar Omar forteller at det var etter at han fikk endelig avslag på asylsøknaden sin at han returnerte til hjembyen Zaxo i Nord-Irak, ikke langt fra grensen til Tyrkia og Syria.

LES PÅ PLUSS: Tok vare på IS-fangede barn

Frem til da hadde han bodd fem år på Tiller. Han har en bror i Trondheim, Fadhil Omar, som har oppholdstillatelse og driver en restaurant i byen.

– I Zaxo var det ingen jobber. Den eneste ledige jobben var som soldat. Det har jeg vært i ett år og syv måneder nå, forteller Bewar Omar.

Må krige

På spørsmål om hvordan det er å jobbe som soldat i krigen mot IS, svarer han:

– Det er ikke så bra, men vi må gjøre det. Hvis vi ikke stopper dem, vil IS ta hele landet.

Det er for øyeblikket ganske rolig i området han befinner seg i.

– Vi overvåker IS-fronten. Det kommer stort sett daglige angrep, sier han.

LES ADRESSA DOKUMENT: Hellig overbevist

Bewar Omar er soldat i Peshmerga, som er betegnelse på de kurdiske militære styrkene i Nord-Irak. Navnet betyr «de som ser døden i ansiktet». Han forteller at et stort problem for soldatene er at de kriger uten å få utbetalt månedslønn.

– Vi får et lite beløp utbetalt cirka hver tredje måned. Det skyldes at myndighetene i Bagdad har sluttet å overføre lønnsmidler til selvstyremyndighetene i kurdiske Irak.

– Men Peshmerga kriger lell om vi ikke får betalt. Vi jobber hardt for å bekjempe IS. Jeg er på jobb 24 timer i døgnet, og har sjelden fri.

Trenger våpen

Et annet stort problem for soldatene er mangel på militært utstyr som fungerer godt i krig.

– Jeg har en kalasjnikov som er så dårlig at jeg kan kun avfyre skudd med det ti ganger. Hvis jeg fortsetter å skyte, kan våpenet komme til å eksplodere.

LES PÅ PLUSS: PST overvåker islamister i Trøndelag

Hæren mangler spesielt våpen som på en funksjonell måte kan stoppe biler med selvmordsbombere.

– Ved selvmordsangrep bruker IS ofte den amerikanske bilen Hummer. Det er kun en rakettype som fungerer, skal vi klare å stoppe dem, og det våpenet er vanskelig å få tak i, sier han.

Bewar forteller en historie om et nylig selvmordsangrep:

– Vi avlytter sambandet til IS. Da hørte vi dem si: God tur til himmels. Da forsto vi at en selvmordsaksjon var på gang, og ganske riktig, der kom det en Hummer kjørende. Vi prøvde å stoppe den ved å skyte mot sjåførens hode, uten at vi lyktes. Dessverre ble mange skadet da bilen gikk til himmels, sier han.

Kjemiske våpen

Ifølge Bewar Omar skal IS bruke kjemiske våpen i kamp.

– IS bruker en type klor som de blander med dynamitt (TNT). Når den bomben eksploderer blir peshmergasoldatene syke, sier han.

Bewar Omar opplever ofte at medsoldater bil enten skadd eller drept i angrep.

– Jeg opplevde kun for tre dager siden at noen av mine beste venner ble hardt såret.

Likevel påstår han at han ikke er redd.

– Hvis vi ikke stopper dem, vil de ødelegge livene våre.

– Har du møtt andre trønderske soldater?

– Nei, jeg har kun møtt en peshmerga fra Oslo.

Bewar Omar drømmer ofte om Trondheim, og at han skal få komme tilbake til byen.

Broren savner også Bewar.

– Jeg er redd for han, og sjekker ofte Facebook for å se om det er noe nytt. Hadde han fått oppholdstillatelse kunne han ha jobbet for meg, sier han.

Ikke uproblematisk

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste har mellom 70 og 80 nordmenn dratt for å krige i Nord-Irak og Syria.

– Vi har registrert at mellom 70 og 80 personer har reist til Nord-Irak og Syria. De har mest sannsynlig reist dit for å delta i krigshandlinger. De fleste har nok vervet seg i kampen for IS, men det er sannsynlig at noen også har dratt for å kjempe i kampen mot IS, sier seniorrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Adresseavisen.

Hun opplyser at det er svært vanskelig å få sikre opplysninger fra området.

Problematisk

Selv om Bewar Omar har bodd fem år i Trondheim, er han ikke norsk statsborger fordi han fikk avslag på asylsøknaden.

Ifølge PST kan det være problematisk dersom enkeltpersoner med norsk statsborgerskap ønsker å delta i andre ikke statlige væpnede grupper som Peshmerga eller lignende, fordi det kan være utfordrende å holde seg innenfor gjeldende regelverk.

Siv Alsén viser til PSTs nettside, hvor det står at krigens folkerett og humanitærretten setter opp kriterier for hvem som er lovlig stridende i ulike typer konflikter.

Rammes av straffeloven

Straffeloven paragraf 147d, som trådte i kraft 21. juni 2013, rammer den som deltar i eller støtter en terrororganisasjon, der organisasjonen selv har tatt skritt for å realisere sine mål med ulovlige midler.

Om støtten gis i form av at man bærer våpen, bistår med forpleining og innkvartering er ikke avgjørende, så lenge det er til fordel for organisasjonen.

Ikke er redd.: – Hvis vi ikke stopper dem, vil de ødelegge livene våre, sier Omar (til venstre) Foto: Privat