FÅ MED DED UTSPØRRINGEN AV ROSENQVIST DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

Det kom frem i retten tirsdag ettermiddag. Breivik fikk anledning til å kommentere vitnemålet til psykolog Svenn Torgersen.

- Jeg ble beordret til å ta av meg klærne og det ønsket jeg ikke. Jeg flekset litt muskler akkurat der. Det var egentlig bare som en spøk, sa massedrapsmannen.

- Det må jeg ta kritikk på, la han til.

Syk situasjon

Tjenestemennene som pågrep Breivik ved skolestua førte han etter noen timer inn i det hvite hovedhuset. I andre etasje på det bygget ble han fotografert og etter hvert avhørt. Under avkledningen skal Breivik ha gjort poseringsbevegelser.

- Jeg ville avspenne en situasjon som var helt syk. Men det var ikke morsomt, sa Breivik i retten.

Bare timer tidligere hadde 33-åringen gått målrettet rundt på Utøya og skutt og drept 69 ungdommer. Ytterligere tretti personer ble skadd av kulene.

Tidligere på dagen hadde aktor Svein Holden nevnt Breiviks posering på Utøya for vitnet Torgersen. Det førte til at advokat Lippestad påpekte at Breivik ble bedt av politiet om å ta av seg klærne.

- Han ble bedt om å kle av seg og gjorde noen bevegelser, sa han.

Imot janteloven

Under spørsmålsstilling til vitnet Torgersen, tok sakkyndige Terje Tørrissen opp en passasje fra Breiviks kompendium, hvor han beskriver at han kunne lett fått like mange seksualpartnere som kameratene.

- Kolleger som er flinkere enn meg, ville med en gang sagt at dette høres narsissistisk ut, svarte Torgersen.

Også dette ønsket Breivik å kommentere etter at psykologen Torgersen var ferdig i vitneboksen. Terroristen beskrev utsagnet som et stikk til Janteloven, som han mislikte.

- Alltid vært fornøyd med utseendet mitt. Selvfølgelig burde jeg ha skrevet det annerledes., men jeg er ekstremt imot janteloven, sa han.

Kalte Bejer Engh flott og nordisk

Breiivk kom også til orde like etter at psykiater Randi Rosenqvist, rådgiver ved Ila fengsel, hadde gitt sin vitneforklaring. Han benyttet muligheten til å skryte av aktoratet, i stedet for å kommentere Rosenqvists vurderiinger.

- Bejer Engh, som er en flott nordisk kvinne. Hun av alle burde anerkjenne sin egen slekts forsvar, sa Breivik og mente at også Svein Holden var en flott ung nordisk mann.

Dommer Wenche Arntzen reagerte da Breivik kommenterte aktoratets «nordiske utseende» like før retten tok lunsj.

- Breivik, kommentarene skal gå på vitnene og ikke på aktoratet. Det har vi vært gjennom tidligere, sa hun.

Rosenqvist vurderte Breivik i fengselet. Terroristen ble beskrevet som oppstemt i den første tiden etter pågripelsen.

- De første ti dagene var han høy på adrenalin og «action». Psykiateren mente etter hvert at Breivik har trekk av grandiose forestillinger og en narsissistisk personlighet. Massedrapsmannens oppførsel i fengselet ble beskrevet som høflig.