Etter åtte år med rødgrønt styre er det slutt. Arbeiderpartiet er lei av å være i skyggen av Senterpartiet. Da de rødgrønne fant sammen i 2007, var Ap klart større enn Sp. Likevel fikk Sps Bjørn Arild Gram ordførerkontoret. Gram kom rett fra stillingen som statssekretær i Finansdepartementet og var regnet som et av partiets sterkeste kort. Ap har innsett at skal de få ordføreren, så må de bryte samarbeidet med Sp. Det finnes få eksempler på at sittende ordførere frivillig overlater posisjonen til et annet parti. Gram bryter neppe den tradisjonen.

LES PÅ PLUSS: - Sunt for politikken å få et skifte

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Roar Veiseth har et krevende utgangspunkt. Ordførere blir ofte gjenvalgt, og Bjørn Arild Gram er en respektert ordfører. Steinkjer er bygdenes by og 35,4 prosent ved forrige valg er et svært sterkt Sp-resultat. Det gjør det ekstra krevende for Veiseth at Sp og Ap har styrt byen sammen. Det er ikke lett å peke på de politiske forskjellene mellom de to kandidatene. Samtidig innser Ap at de mister troverdighet dersom de gang etter gang gir fra seg ordføreren.

Les også: Asylmottak for mindreårige aktuelt i Steinkjer

Les også: Ønsker flytog og dobbeltspor fra Trondheim til Værnes

Steinkjer styres i dag av en koalisjon som er usunt stor. Frp og Høyre er de eneste partiene som står utenfor. Det gir partiene lite rom til å markere seg. Det er heller ikke gitt at innbyggerne er tjent med at så mange partier er samkjørt før møtene. For velgerne blir det et personvalg mellom Veiseth og Gram, men for de to ordførerkandidatene blir det en kamp om å vinne venner i kommunestyret. Sannsynligheten er stor for at både Ap og Sp vil gjøre gode valg.

Høyres unge førstekandidat Ida Bruheim Derås kan plutselig få flere beilere. Tradisjonelt har Sp lettere for å samarbeide med høyresiden, men i fylkespolitikken samarbeider Ap og Høyre godt. Ap vil imidlertid slite med å samarbeide med SV og Høyre samtidig. Mye tyder på at småpartiene i Steinkjer får sine «5 minutes of fame» på valgnatten og de påfølgende dagene. Bjørn Arild Gram vil få betalt nå dersom han har evnet å behandle småpartiene godt. De som kjenner Sps forhandlingskunster har liten tro på at Gram ikke finner en utvei, men også Aps Veiseth er flink med folk.

Les også: Gir en million for å få trøndere til å samarbeide

Det er ikke de store konfliktene i Steinkjer, men desto flere ytre fiender. De mange varslede reformene får Steinkjers politikere til å frykte at mer enn tusen arbeidsplasser kan gå tapt. – Alt er i spill, sier Gram. Den største trusselen er ett sammenslått Trøndelag. Senterpartiet i Nord-Trøndelag stritter imot. De har lite tro på fagre løfter om at et nytt administrasjonssenter skal legges til Steinkjer.

Det er mer enn fylkeskommunale byråkratstillinger og fylkesmannen som kan ryke. Både Nav-reform, politireform og ny organisering av skattekontor, høyskoler, Innovasjon Norge og Bufetat truer Steinkjers sterke stilling som administrasjonsby. I Trondheim himles det litt med øynene over Steinkjers frykt for endringer. Jeg skulle likt å se reaksjonene i Trondheim dersom byen sto i fare for å miste ti prosent av arbeidsplassene. I Steinkjer er NRK et skrekkeksempel. I 2002 slo de to trøndelagskontorene seg sammen og skulle være likeverdige. Etter NRKs siste kuttrunde står Lø på Steinkjer nesten igjen som et spøkelseshus. Hva var det vi sa, mumles det i krokene.

Det vil kreve gode manøvreringskunster å skaffe et politisk flertall i Steinkjer. Men det vil kreve langt mer av ordføreren å sikre Steinkjers posisjon i årene framover.

Adresseavisens kommunerevisjon

Denne saken er en del av Adresseavisens kommunerevisjon. Før høstens valg besøker vi utvalgte kommuner i Trøndelag og tar tempen på lokalpolitikken:

Fra Stjørdal:

Sak: Vigdenes kan gå på nederlag

Kommentar: Dette er årets trønderske valgthriller

Fra Orkdal:

Sak: Yassin vil tale innvandrernes sak

Kommentar: Orkdal har fått sin egen Marvin

Fra Malvik:

Sak: - Vil vise andre at det går an

Kommentar: Personstrid og utbrytere øker spenningen

Fra Melhus:

Sak: - Mange passer ikke inn i partipolitikken

Kommentar: En vraket varaordfører og en folkekjær sanger kan avgjøre valget i Melhus

foto
foto
Ordfører Bjørn Arild Gram (Sp) tror på gjenvalg, men sier at valg er en risky business, og at alt kan skje. Foto: Rune Petter Ness, ADRESSEAVISEN
foto
Roar Veiseth (Ap) representerer det største partiet i Steinkjer. Han vil samarbeide med alle, unntatt Frp. Foto: Rune Petter Ness, ADRESSEAVISEN