FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

Etter lunsj fortsatte sakkyndig Torgeir Husby med redegjørelsen rundt rapport nummer 1. Tema var på nytt Breiviks mor. Hun er fritatt fra vitneplikten.

Ifølge moren kom det aldri bemerkninger til Breiviks oppførsel eller evner fra skolene han gikk på. Hun beskrev hans barndom som en lykkelig tid.

Etter terrorangrepene, hvor hun ventet hjemme med mat til sønnen skulle komme hjem, ble hun lagt inn ved Diakonhjemmet sykehus den påfølgende natten.

- Hun ga uttrykk for at det var en stor belastning å være Breiviks mor, leste Husby opp.

- Flink elev

Samtidig skal hun i de første samtalene med de sakkyndige, ha forklart at hun var lei seg og forbannet på journalister. I forhold til den tidlige barndommen sa moren at Breivik var et ønsket og planlagt barn.

- Han var en flink elev og hadde venner, sa hun i samtalene med de sakkyndige.

- Jeg var blant de tre beste i klassen, har Breivik selv forklart for de sakkyndige.

I tillegg forklarte moren om at Breivik hadde tatt seg om henne etter en operasjon hun gjennomgikk mot slutten av 90-tallet. Det førte til at han slapp militærtjeneste.

– Han var ufattelig snill, leste Husby fra referatet.

Flyttet hjem

I tiden etter videregående orienterte Breivik selv moren om bedriften hvor han solgte falske diplomer. Hun forklarte at det gikk bra med selskapet. Vennene hans vitnet tidligere i rettssaken og fortalte at massedrapsmannen ble mer og mer isolert i 2006. Etter hvert flyttet han hjem. Moren skal selv ha foreslått at han flyttet hjem. Men etter hvert skal Breivik ha begynt å forandre seg, ifølge moren.

- Han var en normal gutt, men fra 2006 forandret han seg. Aller mest i 2010. Han kunne bli sint hvis han ble forstyrret. Han var så opptatt av pcen, leste Husby.

Moren opplevde at sønnen ble mer og mer intens. Hun opplevde også at han ofte kom inn på politikk og ga uttrykk for spesielle synspunkter. Det synes moren var ubehagelig.

- Han sa jeg var småmarxist og jeg prøvde å unngå temaet. Han snakket høyt og intenst. Vi hadde hatt det så hyggelig og nå var det vare politikk. Han var helt hinsides og trodde på alt tullet han sa.

Moren tok opp med de sakkyndige at Breivik kunne sette seg for nære henne i sofaen. Andre ganger ville han ikke komme ut av rommet. Etter hvert ønsket moren at Breivik skulle flytte ut.

- En gang kysset han meg på kinnet og det ble for voldsomt.

- Måtte være noe rart med hodet

Mot slutten av 2010 forklarte Breivik for moren at han var ferdig med boken han hadde sagt han skulle skrive. I denne perioden skal han ha begynt å trene intensivt. Samtidig tok han kosttilskudd som sto i svarte sekker på rommet. Han kjøpte også en svart pistol.

- Jeg tenkte på om han var helt gæren. Det føltes som om jeg ikke kjente ham lengre så jeg tenkte at det måtte være noe rart med hodet. Han trente overdrevet, helt Rambo, leste Husby opp.

Breivik fulgte også denne delen av rettsforhandlingene med blikket festet i bordet foran seg hvor han noterer fortløpende. Under opplesingen av der moren omtalte ham som «helt gæren», smilte terroristen svakt.