I snøbygene sliter Stian Wiklund Pedersen seg opp de bratte bakkene til turens høyeste punkt på over 1300 meter. Han er snart 40 år og går Trekanten i Trollheimen sammen med andre single mellom 35 g 45 år. Det burde flere gjøre, mener Stian.

–Jeg håper å møte andre i samme livssituasjon og slippe å planlegge turen selv, sier han.

Trondhjems Turistforening (TT) rapporterer om færre deltakere på alle fellesturene til nå i år. Årsaken er ifølge TT trolig at det fremdeles er mye snø i fjellet og dårlige værvarsel med regn og lite sol.

Håp om å treffe den rette

I sitt friluftsmagasin skriver TT at singelturen kan gi deg venner for livet og viser det med to hender formet som et hjerte. Noen av deltakerne på turen forteller at de har et ørlite håp om å treffe den rette.

–Jeg er med fordi jeg har lyst til å gå mer i fjellet enn jeg har gjort, fordi jeg håper å treffe trivelige folk og fordi jeg vil oppleve mestring ved å gjøre noe jeg ikke hadde gjort alene, sier Stian Wiklund Pedersen.

LES OGSÅ: Etterlyser single menn til fjelltur

En gang før har han gått fra hytte til hytte. Da gikk han fra Jøldalshytta til Trollheimshytta og tilbake gjennom Svartådalen. Denne gangen går turen opp og ned med Trollheimshytta (540 moh.) som laveste punkt, og opp på flere topper og fjellparti på over 1300 meter. Turen starter surt, kaldt og vått. Men det skal bli alle årstider på fire dager.

Mangler noen å gå sammen med

Flere av turdeltakerne forteller at de mangler folk å gå i fjellet sammen med. Vennene er opptatt med familie, hus og hjem. De fleste på denne turen har lite erfaring med å gå fra hytte til hytte i fjellet og syns det er trygt med hjelp til å lese kart og finne veien. Noen føler seg fremmed med hele turistforeningssystemet med merkede løyper og ikke minst reglene på hyttene. Det er godt å ha turledere som vet og kan – både å bruke GPS, kart og kompass, og hvordan en hæl med gnagsår skal teipes.

LES OGSÅ: Trekanten er gjørmete og våt

–Singeltur er for folk i samme livssituasjon, i omtrent samme alder og med felles interesse i å gå tur og som har lyst til å bli kjent med andre. På vanlige fellesturer deltar folk som først og fremst har lyst til å gå tur og som gjerne vil ha tryggheten en gruppe med turleder gir, forteller den nederlandske turlederen Sjoerd Simons. Han forteller at de prøver å få like mange kvinner som menn med på turen.

Bare seks deltakere

På denne turen er de bare seks deltakere. Det er Stian litt skuffet over. Fire menn og to kvinner er hele gjengen som deler på to turledere på turen fra Gjevilvasshytta til Trollheimshytta, med innlagt frivillig topptur til Snota, deretter til Jøldalshytta og tilbake til Gjevilvasshytta.

–Dette er jo en ypperlig måte å bli kjent med nye folk på. Vi går hele dagen, opplever noe sammen og bruker kvelden i lag på hyttene til middag og prat i peisestua. Stian er sikker på at dette er en bra måte å bruke litt av ferien på.

Fasiten for turen er at alle seks kom seg velberget gjennom Trekanten i snø, regn, vind, skodde og sol uten andre skader enn gnagsår og stive muskler. Og etter det Adresseavisen har forstått, hadde alle lyst til å holde kontakten etterpå.

Stian Wiklund Pedersen sammen med turleder Sigurd Eriksson.
Disse turene kan du gå fra Trollheimshytta. Foto: Pål Haugbro
Stian Wiklund Pedersen