Klikk på grafikken for å se den i større format.

Ap har aldri ligget bedre an i Trondheim enn de gjør nå, nøyaktig ett år før neste års kommunevalg.

Respons har på oppdrag for Adresseavisen utført en meningsmåling denne uken blant 600 personer bosatt i byen.

LES KOMMENTAR: Uslåelige Rita

Og selv om Rita Ottervik også tidligere har vært svært populær, har hun aldri tidligere blitt målt så høyt på Adresseavisens målinger. Det nærmeste du kommer er i august 2011, etter Utøya, da Ap fikk 42,8 på en måling. Nå svarer nesten 45 prosent at de vil stemme Arbeiderpartiet.

– Ekstremt bra

Det er nær åtte prosentpoeng mer enn partiet fikk i Trondheim ved stortingsvalget sist høst, og fem prosentpoeng mer enn hun oppnådde ved sist lokalvalg.

– Hæ, hva er det du sier? 44,7? Oi, oi, oi, er det mulig? spør Rita Ottervik på vei hjem fra vennskapsbyen Krakow, hvor hun også feiret sin 48-års bursdag sammen med resten av formannskapet i Trondheim (se politikernes egne Facebook-bilder fra turen over).

– Jeg hadde trodd at vi lå rundt 37 prosent. Dette er bare ekstremt bra.

– Så bra at etter dette kan det bare gå én vei?

– Det er utfordringen. Det er et helt år til valget. Vi kan ikke ta noe for gitt. Men jeg tror nok regjeringsskiftet har gitt oss et oppsving. Folk ser hva et skifte fører til, mener Ottervik - og ber raskt om å bli oppdatert på samarbeidspartnernes situasjon. Og Høyres.

– Høyre ligger vel nærmere 30 prosent. Ikke? Dette var et overraskende bilde, men det viser at skole og eldreomsorg foran skattekutt er det folk vil ha. Folk har tro på oss, og det er veldig inspirerende.

«Voldsom»

Høyre går tilbake med drøyt tre prosentpoeng siden kommunevalget i 2011 - fra 27,2 prosent til 23,6. Dette ligger også noe under resultatet fra stortingsvalget sist høst.

– Oi, jøss, det må jeg si. Det er ikke dette nivået vi skal ligge på, nei, nei, nei, sier Brox lavmælt og legger til:

– Vi må løfte oss betydelig fra dette. Vi må åpenbart ta noen grep.

Han beskriver Aps oppslutning som «voldsom», og sier han er overrasket over at SV ligger såpass høyt.

– Hva kan Aps rekordresultat skyldes?

– Godt spørsmål. Det er veldig godt gjort, men av naturlige årsaker mener jo ikke jeg at de fortjener det. Men her ser det ut til at velgerne er uenig med meg.

– Hvorfor gjør ikke Høyre det bedre?

–Jeg opplever at vi har vært flinke til å markere oss, men hvis velgerne ikke er av samme oppfatning, hjelper det ikke. Det er de som har fasiten. Nå må vi gå i oss selv og bli flinkere til å få fram det vi ønsker. Vi kan ikke skylde på regjeringsslitasje, velgerne i Trondheim skiller mellom lokalvalg og riksvalg.

– Hva skal du gjøre nå?

– Jeg vil drøfte dette med både gruppa og styret i Trondheim Høyre ved første og beste anledning. Men jeg har vært ute, ikke bare én vinterdag, men hundre. Jeg var med og snudde 13 prosent i 2007 til 27 prosent i 2011. De to siste valgene har Trondheim Høyre satt igang en fantastisk kampanjemaskin. Vi har banket på titusenvis av dører og hatt bra gjennomslag i media. Nå må vi sørge for at vi satser på de riktige sakene, konkluderer Brox fra flyplassen i Krakow.

Blågrønt tap

Taperne på denne målingen er først og fremst Frp, Venstre og KrF. Frp går tilbake nesten fire prosentpoeng fra stortingsvalget, men går bare litt ned sammenlignet med siste kommunevalg. Frp har skiftet listetopp. Elin Marie Anderassen har overtatt for Kristian Dahlberg Hauge, og hun er neppe fornøyd med et resultat på 8,4.

Geirmund Lykkes KrF går tilbake og er nede på lave to prosents oppslutning. Venstres Jon Gunnes taper to prosentpoeng og er nede på fire prosent. Også sammenlignet med lokalvalget i 2011 er Venstres resultat veldig dårlig.

Høyre har gått marginalt ned siden stortingsvalget, men gjør på denne målingen det betydelig dårligere enn sist lokalvalg. Skal Høyres Yngve Brox ha sjanse til å bekle byens mektigste posisjon, må han gjøre et enda bedre valg enn sist da de oppnådde 27 prosent. Nå har de 23,6.

Stabile samarbeidspartnere

De øvrige partiene i Rita Otterviks utvidete sentrum-venstre allianse i Trondheim, gjør det greit, og bedre enn sine konkurrenter på borgerlig side. Varaordfører Knut Fagerbakkes parti, SV, får 6,8 prosent - litt mindre enn stortingsvalgresultatet, men bedre enn kommunevalget i 2011 da de fikk 5,7. De Grønne og nasjonal talsperson Hilde Opoku gjør det bra på målingen og er inne med tre mandater i bystyret. Nesten fire prosent vil stemme på dem.

Senterpartiet har alltid slitt i Trondheim, men på denne målingen får Marte Løvik med seg en Sp'er til. To mandater er deres uttalte mål foran dette valget.

Mandatfordelingen viser at Rita Otterviks mannskap har et stort forsprang på de blå-blå-grønne. Inkludert KrFs ene mandat har sentrum-venstrealliansen 42 mandater, mens opposisjonen som består av Høyre, Frp og Venstre bare har 25. Verken Pensjonistpartiet eller Demokratene er inne i bystyret på dagens måling.