Av de aller største byene er det bare Trondheim som ikke har lagt om til byparlamentarisme. Etter forrige valg vedtok Tromsø systemskifte, og byen valgte byrådsleder allerede i første konstituerende møte etter sist valg. Brox ser for seg en lignende fart i Trondheim etter valget neste høst.

– Under forutsetning at det er bred politisk enighet, understreker han.

På rødgrønn side er det SV som har vært imot et nytt system. På borgerlig side er spesielt Venstre sterk motstander. Men alle de store partiene har lenge vært for et byrådsledet Trondheim. I en slik modell blir ordføreren mer en gallionsfigur, mens den politiske makta sitter hos byrådslederen.

Søndag kom mailen med forespørsel om gjenvalg fra nominasjonskomiteens leder, Frank Jenssen, og Yngve Brox svarte ja øyeblikkelig.

– Jeg visste hva svaret skulle bli. Dette diskuterte kona mi, Maria, og jeg i juni. Jeg er klar for verdens lengste og mest offentlige jobbintervju. Man står på prøve hver dag, og slik skal det være. Å være folkevalgt i Trondheim er en hobby, en lidenskap og en jobb. Å jobbe for byen og partiet, er det jeg vil. Dessuten - denne gangen tror jeg vi har en god sjanse til å vinne. Nå har vi hatt det samme styret i 12 år, det er naturlig om folk ønsker et skifte.

Rita Ottervik har også sagt ja til å ta en ny runde som Aps fremste kandidat.

– Er det en enkel beslutning å gå for gjenvalg?

– Det er dobbelt. Vervet et ekstremt krevende. Man må være på absolutt hele tida. Dessuten merker jeg at jo eldre jeg blir, jo vanskeligere er det å legge saker vekk. Vibeke-saken (psykisk utviklingshemmede Vibeke som ikke fikk et forsvarlig tilbud, red.anm.) var en slik sak som holdt meg våken om natta. Ansvaret vi har er blitt tydeligere for meg, sier Brox.

Vinner de borgerlige valget ligger det altså an til systemskifte.

– Jeg har tenkt grundig gjennom hvordan dette skal gjennomføres og det er tilstrekkelig utredet, sier Brox som tenker seg til Tromsø for å høste av deres erfaringer med et særdeles raskt systemskifte. Høyre vil likevel neppe gå til valg og kalle sin førstekandidat byrådslederkandidat.

– Det blir for vanskelig for folk å forestille seg en modell og verv som vi ikke har i dag. Men ved et systemskifte er det naturlig at det er førstekandidaten som får den stillingen som gir den politisk utøvende makten, sier Brox.