Familien Iversen Borgersen har nettopp satt seg ned i sofaen etter dagens gjøremål. Det nærmer seg middagstid, og endelig ringer det på døra. En budbringer står der med en enorm pappeske i hendene.

Esken inneholder alt fra paibunn og pasta til paprika og artisjokk, samt et hefte med middagsoppskrifter. –Ja, da blir det middag i dag også, smiler Julian Borgersen (30).

Sparer tid

Det er drøye tre måneder siden han og samboeren Lilian Iversen (26) bestemte seg for å droppe handleliste og turer til dagligvarehandelen.

– Jeg kjente at jeg var veldig lei av all planleggingen og tiden vi brukte i butikken. Jeg har alltid vært strukturert og planlagt handlerundene godt, men det er ikke like enkelt å få med seg alle på det, smiler Iversen, og ser bort på samboeren.

Les også: Nesten 3000 får mat levert på døra i trondheimsregionen

Småbarnsmoren er ikke i tvil på hva den største fordelen med mat på døra er:

– All tiden vi sparer på dette er gull, spesielt nå som jeg er gravid, sier hun.

Fra før har paret sønnen Emilian på tre år.

– For meg er butikken en av mange poster i hverdagen som bare tar energi fra meg. Jeg vil heller bruke den energien på å være sammen med Emilian, sier Borgersen.

Får igjen for tiden på buss

Den 30 år gamle småbarnsfaren benytter seg utelukkende av kollektivtransport.

– Jeg er en av dem som ikke ønsker å kjøre bil. Det er greit å slippe én time på butikken i uka, og på et vis få igjen for den ekstra tiden jeg bruker på buss. Det er nok med et stopp innom barnehagen på ruta fra jobb på den ene siden av byen og hjem til den andre siden, sier Borgersen.

Les også: Familien Rambæk får maten levert på døra

Emilian har fått oppdraget om å ta ut matvarene fra esken. Ifølge foreldrene har sønnen blitt en veldig ivrig deltaker i matlagingen etter at maten begynte å dukke opp på døra.

– Han er veldig nysgjerrig, og vil se, lukte og smake på alt, sier pappaen.

Slipper unødvendige innkjøp

Én matkasse med fem middager for familier fra tre til fire koster 1095 kroner hos de to aktørene som driver i Trondheim. Daglig leder i Adams matkasse, Lasse Smedsvig, hevder at kundene vil spare penger som følge av planlagte innkjøp og mindre handling på impuls.

– Dessuten vil mindre mat havne i søppelkassen, sier han.

Kjell Graver, daglig leder i Godt levert, tror pengene som spares er grunnen til at stadig flere velger å benytte seg av dem.

– Mange blir overrasket over at dette faktisk er bra for økonomien, sier han.

Les også: Etterlyser mer prisbevisste kunder

Lilian Iversen og Julian Borgersen har ikke regnet på om det nye matmønsteret deres har hatt innvirkning på bankkontoen.

– Før måtte vi gjerne dra innom butikken på nytt etter handlerunden, fordi vi hadde glemt noe. Da blir det alltid med litt ekstra i kurven. Disse utgiftene slipper vi i alle fall nå, sier Iversen.

Flere er skeptiske

Kommentarene fra slekt og venner har vært blandede etter at familien Iversen Borgersen kastet seg på trenden.

– Flere har kommentert at dette er litt vel luksus, og på grensa til latskap, ler Iversen.

Spesielt de godt voksne har vært skeptiske, ifølge henne.

– Foreldrene mine for eksempel. Men nå har vi snakket så mye om det, at de har lyst til å prøve dette selv, forteller hun.

Samboeren har også inntrykk av at yngre er mer åpen.

– Dagens samfunn er basert på ekstremt mye stress. Jeg tror mange, spesielt de unge, er åpne for det som kan gjøre hverdagen roligere, sier Borgersen.

Budbringer Gøran Moholt overrekker dagens matkasse til Julian Borgersen. Foto: Rune Petter Ness
– Flere har kommentert at dette er litt vel luksus, og på grensa til latskap, ler Lilian Iversen. Foto: Rune Petter Ness