– Jeg ble utrolig sjokkert og tenkte først at dette ikke kunne stemme. Det virket veldig profesjonelt, for på utsiden sto det to dørvakter. Festdeltakerne hadde «vippset» penger på forhånd. Dette skal visst være en ny trend, sier Erik Styrvold Nordahl til Fædrelandsvennen.

Det var for to uker siden at Nordahl leide ut huset sitt på Gimlekollen, via tjenesten Airbnb. Til vanlig bor han i Oslo.

Nettstedet er en internettbasert markedsplass, som lar folk leie ut hele eller deler av boligen sin eller andre eiendommer. Vertskap og gjester kan gi anmeldelser av hverandre etter oppholdet.

Et kjapt søk på nettsidene til selskapet, viser at det for tiden er over 300 tilgjengelige boliger i Kristiansand.

18-åring leide huset

Erik Styrvold Nordahl har brukt tjenesten et par ganger tidligere. Da har alt fungert veldig greit.

I dette tilfellet var det 18 år gammel gutt som hadde sendt en forespørsel om overnatting for seks personer. Nordahl forteller at festen som ble arrangert, lørdag for to uker siden, slik han oppfatter det, var planlagt.

– Plutselig blir jeg ringt opp av naboer som fortalte at det var fullt av ungdommer i huset.

Erik Styrvold Nordahl ble varslet av naboene om festen. - 80 ungdommer befant seg i huset. Jeg ble fortalt at de var i alderen 13–18 år, sier han. Foto: Kjartan Bjelland

Fikk hjelp av naboer

En av naboene løp kjapt over til eiendommen. I løpet av et par timer ble den store festen avsluttet og huset tømt.

– Det var rundt 80 ungdommer til stede. Slik jeg har blitt fortalt i ettertid skal de ha vært i alderen 13–18 år. Jeg ble blant annet varslet av en mor, som fortalte at hennes datter på 16 år hadde vært der. Jeg er veldig takknemlig for at naboene varslet, forteller Nordahl.

I annonsen, som Nordahl har lagt ut på Airbnb, står det spesifikt at røyking og festing ikke tillatt.

Politianmeldelse

Forholdet vil bli politianmeldt. Fædrelandsvennen besøkte Nordahl i huset på Gimlekollen torsdag ettermiddag. Deler av sofaen er ødelagt, og flere steder har parketten fått dype hakk.

– Huset er heldigvis ikke ramponert, men det er blitt utsatt for hærverk. I tillegg er flere ting stjålet, hevder huseieren.

Nordahl hadde utleieforsikring gjennom sitt forsikringsselskap. Han forteller at flere ting skal være stjålet fra huset. I tillegg er blant annet sofaen ødelagt, og parketten har fått dype hakk. Foto: Kjartan Bjelland

Han var i kontakt med 18-åringen dagen etter festen.

– Dette er først og fremst en trist og tragisk sak. Han har lagt seg flat etter det som har skjedd, sier Nordahl.

Kjenner til fenomenet

Han oppfordrer foreldre til å følge litt ekstra med på hva barna driver med på fritiden.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende før, men dette skal visst være det nye, hippe. Én person står som arrangør, og så «vippser» de penger til hverandre, forklarer han videre.

Fungerende leder for forebyggende enhet i Agder politidistrikt, Wenche Reme Mosvold, forteller at de har hørt om lignende tilfeller.

– Det er vanskelig å si om dette er en trend, men vi vet at dette har forekommet tidligere. I løpet av det siste året har det vært et par tilfeller i byen, sier Reme Mosvold til Fædrelandsvennen.

– Snakk med ungdommene

Hun forteller at det er naboer som har varslet politiet ved disse tilfellene.

– Ungdom liker å være uten sosial kontroll. Dette er en måte å feste fritt på uten innblanding fra voksne, sier hun.

– Det er klart at vi er bekymret for slike fester, spesielt der det dreier seg om ungdom under 18 år. Vi er redd for at det skal være bruk av illegale rusmidler. Ved de tilfellene jeg kjenner til, har vært brukt alkohol og narkotika, legger hun til.

Reme Mosvold ber foreldrene om ikke å være naive.

– Følg med på hva ungdommene driver med. Det er ikke alltid like lett i denne tiden, men vi oppfordrer foreldre til å ha en god relasjon og snakke med ungdommene, sier Reme Mosvold.

Politiet samarbeider tett med Kristiansand kommunes kriminalitetsforebyggende team. Karin Berthelsen bekrefter at de også har hørt om slike fester tidligere.

– Det er en god stund siden, men vi har hørt at dette har skjedd. Dette er absolutt noe politiet, vi i kommunen og utleiere bør være obs på at kan skje, sier Berthelsen.

Hadde utleieforsikring

Erik Styrvold Nordahl hatt besøk av en takstmann, som har vurdert skadene i huset etter festen. Det er første gang huseieren har hatt problemer med utleie via Airbnb.

– Dermed stilte jeg ikke like mange spørsmål til leietaker. I tillegg har Airbnb en vertsgaranti, dersom det skjer noe, sier huseieren.

Han legger til at han har utleieforsikring gjennom sitt forsikringsselskap. Airbnb er også kontaktet og de vil se nærmere på saken.

Airbnb har ikke besvart Fædrelandsvennens henvendelser i denne saken.

På sine hjemmesider opplyser selskapet at de opererer med en vertsgaranti som dekker tap og skader opp til 7 000 000 kroner. Skal man leie ut, er det verdt å merke seg at garantien har begrensninger.