Megatrender er globale trender som viser store utviklingstrekk som har vart i ti år og som med stor sannsynlighet vil vare i minst ti år til. Institutt for Fremtidsforskning i København har kommet frem til at det finnes 13 megatrender.

- Til inspirasjon

Gøril Forbord og Ann Merethe Sommerseth i Trønderenergi bruker megatrender for å kunne se inn i glasskulen som viser energibransjens fremtid.

- Megatrender bør brukes for å bli inspirert til å finne ut hva som vil påvirke en selv eller egen virksomhet. I Trønderenergi har vi blant annet brukt disse 13 megatrendene til å finne ut hvordan vi skal digitalisere bestilling av solceller for forbrukerne. Megatrenden om individualisering viser at det ikke er slik at én størrelse passer alle. Vi lar derfor kundene selv velge hvor mye effekt fra solceller de ønsker å kjøpe, sier Ann Merethe Sommerseth.

- Gjør det lettere å forstå

- Megatrender som verktøy kan brukes av alle, uansett hva de holder på med. De gjør det lettere å forstå hva som skjer, hvorfor det skjer og at det ikke går over, sier Gøril Forbord.

Dette er de 13 megatrendene som vil påvirke fremtiden: Beskrivelsene under hvert punkt kommer dels fra Institutt for Fremtidsforskning og dels fra Trønderenergi, Eggs Design og Adresseavisen.

1. Demografi

I 2050 vil det være nærmere ti milliarder mennesker på jorden. Flere vil bo i byer og urbane områder, og flere vil bo alene. Forventet levetid vil øke. I Vesten vil levetiden øke med fem år per generasjon.

2. Individualisering

«Gjør det selv» blir et enda sterkere mantra. Sosiale forandringer medfører et skifte fra det kollektive samfunn mot økt individualisering. Å skille seg ut blir viktig. Vi vil blant annet få se individualisert medisin og individualiserte produkter.

3. Teknologiske fremskritt

Mange av dagens jobber vil bli automatisert. Kunstig intelligens blir mer fremtredende, roboter kommer til å brukes på alle områder. Internett, smarttelefoner og datamaskiner blir raskere og billigere. Nye materialer vil blant annet være basert på nanoteknologi, mens produksjon kanskje blir mer lokal igjen, blant annet på 3D-printere.

Robotene kommer: Denne flotte hushjelproboten og mange andre tegninger om fremtiden ble tegnet av barn på Vitensenteret i høstferien. Foto: SILJE MARIE TOMASGARD

4. Kompleksitet og akselrasjon

Endringer skjer raskere enn noensinne. Tiden som går fra produkter er funnet opp og til de er i bruk, vil bli stadig kortere. Da fasttelefonen ble oppfunnet, tok det 60 år før de fleste i USA hadde en slik. Da smarttelefonen kom, var de fleste omfattet av innovasjonen allerede i løpet av ti år.

De raske vinner over de trege. De små vinner over de store.

5. Bærekraft

Global oppvarming påvirker alle. Menneskehetens samlede fotavtrykk på Jorden er en annen utfordring, som bare delvis omfattes av klimatrusselen. Ressursbruk, for eksempel hvor mye ferskvann som brukes der vann er et knapphetsgode, kan være klimavennlig, men kan likevel overstige det som er bærekraftig.

Robotene kommer: Denne flotte hushjelproboten og mange andre tegninger om fremtiden ble tegnet av barn på Vitensenteret i høstferien. Foto: Martine Kolberg

6. Helse og enda mer helse

Med blant annet forebyggende helsetiltak og avansert genteknologi kommer vi til å bruke mer penger på å forlenge livet. Reparasjon vil skje ved hjelp av kunstig intelligens, robotoperasjoner og hjemmebehandling. Mennesker vil betrakte seg som unge mens de er i alderen 15 til 74 år. Eldre vil ha større frihet og får nye muligheter.

7. Kunnskapseksplosjon

Informasjonsmengden dobles hvert år og hele verden skal digitaliseres. Fremtidens fortrinn vil bli målt etter hvem som er best i stand til å gjøre nytte av informasjonsflommen. Derfor vil tjenester og varer i økende grad være basert på store datamengder. Hyperspesialisering kan bli et begrep etter hvert som flere yrker blir kunnskapsbaserte og det gjelder enda mer enn før å ha mer kunnskap enn konkurrentene.

8. Demokratisering

Kunnskap er makt. Før var det bare de som satt øverst i samfunnet som hadde denne makten. I dag har alle tilgang til alt som finnes av informasjon. En konsekvens av at maktbalansen har flyttet seg er at det blir vanskeligere for ledere, lærere, foreldre og andre maktpersoner å ha kontroll på informasjonsflyten.

Robotene kommer: Denne skummelsinte roboten og mange andre tegninger om fremtiden ble tegnet av barn på Vitensenteret i høstferien. Foto: Nora Amalie Astad Talstad

9. Polarisering

Forskjellene blir større når det gjelder helse, kunnskap, politiske holdninger og økonomisk situasjon. Det vil si at kunnskapseksplosjon og demokratisering ikke vil slå likt ut for alle. Selv om Skandinavia har mest økonomisk likhet i verden, vil forskjellene øke også her. Middelklassen risikerer å bli skviset, mens det blir et tydelig skille mellom eliteklassen og en stor lavkunnskapsklasse.

Bruker megatrender: Gøril Forbord (t.v.) og Ann Merethe Sommerseth i Trønderenergi bruker de 13 megatrendene for å kunne forstå hva som skjer, hvorfor det skjer og hvorfor endringer ikke går over. Foto: Ketil Blom Haugstulen

10. Immaterialisering

Immaterielle verdier kommer i høysetet. Vi blir mer opptatt av opplevelser, blant annet når vi handler. Det vil bli mer vanlig å leie enn å eie det vi trenger; som bil, verktøy og redskaper. Oppmerksomheten vil øke omkring design, etikk, tid og opplevelser.

11. Økonomisk vekst

Kina og India vil knuse resten av verden med et skifte i økonomisk makt. Også Midtøsten og Afrika vil vokse sterkt, en utvikling som delvis er i gang. Det positive med en slik trend er at færre mennesker vil være fattige. Det negative er bekymringer for ressursbruk, miljøpåvirkning og global oppvarming. Et økonomisk maktskifte vil bli en trussel mot de tradisjonelle maktbærerne i Nord-Amerika og Europa.

Verktøy: - Kunnskap om megatrender gjør det lettere å forstå hva som skjer, hvorfor det skjer og at det ikke går over, sier Gøril Forbord (til venstre), her sammen med hennes kollega i Trønderenergi, Ann Merethe Sommerseth. Foto: Ketil Blom Haugstulen

12. Globalisering

Landegrenser viskes ut. Nettverk bygges på tvers av landegrenser, kultur og livssituasjon. På grunn av internett vil all informasjon være tilgjengelig overalt og alltid. Så godt som alle bedrifter og virksomheter må tenke og opptre globalt.

13. Nettverkssamfunn

Deleøkonomi er et eksempel på at nettverkssamfunnet vil vokse. Airbnb og Uber er to globale aktører. Det vil også bli vanligere enn i dag å se regionale og lokale nettverk, der bedrifter, virksomheter og enkeltpersoner er deltagere. Nettverk har ført til at vi har begynt å stole på folk vi ikke kjenner. Dette skjer gjennom netthandel og sosiale nettverk, for eksempel når vi fester tillit til andre menneskers vurderinger av varer og tjenester.

Her kan du lese del 1 av serien Din hverdag i 2050

Her kan du lese del 2 av serien Din hverdag i 2050

Her kan du lese del 3 av serien Din hverdag i 2050

Her kan du lese del 4 av serien Din hverdag i 2050

Her kan du lese del 5 av serien Din hverdag i 2050