Frp vinner mandater i alle de tre midtnorske fylkene, sammenlignet med bunnmålingen i mars.

Det viser meningsmålingen Respons har utført for Adresseavisen. Ap faller i både Trøndelag og Møre og Romsdal, men partiet står fremdeles sterkere i de tre fylkene enn de gjorde etter valget i 2011. Høyre fortsetter tilbakegangen i Sør-Trøndelag, men går noe fram i nordfylket.

Syria i valgkampen

Fagleder på Skjetlein Videregående skole, Lill Harriet Sandaune, er fersk Frp-topp på partiets liste i Sør-Trøndelag. Og etter en langvarig nedadgående trend, trekker hun et lettelsens sukk.

–Det er gode nyheter! Framgangen skyldes nok at vi har markert oss godt i saken om flyktningene fra Syria. Vi får tydelig fram at det er en forskjell på oss og de andre partiene i dette spørsmålet. Folk forstår at vi ønsker å hjelpe dem, men vi vil hjelpe dem der de er – og dermed hjelper vi mange flere. I tillegg tror jeg at velgerne ser at vi leverer innenfor samferdsel, sier førstekandidaten.

LES OGSÅ (PLUSS): Trondheimstallene: Nå tar det av for MDG

– Vil Syria-flyktningene bli en viktig sak for dere lokalt i valgkampen?– Ja, det er det ikke tvil om. Saken angår alle norske kommuner, det er jo der flyktningene skal bo. Jeg tror vi har enda mer å gå på med tanke på oppslutning når det gjelder denne saken, sier Sandaune.

Høyres tilbakegang fortsetter i Sør-Trøndelag. På dagens måling lander partiet på 17,5 prosent, over tre prosentpoeng ned fra målingen i mars. Høyres fylkestopp i Sør-Trøndelag, Torhild Aarbergsbotten, innrømmer at hun gjerne skulle sett en måling med Høyre-framgang.

– Men jeg opplever at vi har en veldig god stemning i partiet nå. Det er en inspirert gjeng som kommer til å jobbe hardt fram mot valget, sier Aarbergsbotten. Hun tror Frp vinner på flyktningspørsmålet, men håper at saken ikke blir viktig i valgkampen.

– Denne saken er jo på mange måter avgjort. Jeg håper virkelig Frp mener det er andre store, viktige saker som bør diskuteres i valgkampen, sier Høyre-toppen.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag sier han er veldig godt fornøyd med tallene, selv om Ap går tilbake 2,7 prosentpoeng. Partiet har nå en oppslutning på 42,5 prosent, som er to prosentpoeng bedre enn ved forrige valg.

– Dette er veldig gode tall, og det gjør meg ydmyk at vi har denne tilliten. Det er nok en reaksjon på at regjeringen driver en politikk for de få privilegerte, det er det som gjør at velgerne flokker seg rundt Ap.

– Men de siste målingene viser jo en tydelig nedadgående trend for dere?– Vi må sammenligne oss med valget i 2011. Vi ligger over resultatet vi oppnådde da, og det betyr at velgerne gir oss tillit til å fortsette den jobben vi gjør.

– Eksperter peker på at både dere og Høyre taper oppslutning på flyktningspørsmålet?

– Det handler ikke om oppslutning, men om mennesker. Det handler om gutten med Selbu-lua og millioner av mennesker i en avsindig nød. Saken handler ikke om politisk taktikk, men om medmenneskelighet. Men jeg frykter at Frp kommer til å gjøre dette til en stor sak i valgkampen, og at vi vil få mer av Per Sandbergs ekstreme uttalelser – slik vi for eksempel så i hans angrep på KrF tidligere i år, sier Sandvik.

Miljøpartiet De Grønne får 6,3 prosent, noe som ville gitt dem tre representanter i fylkestinget. KrF ville fått to, det samme som i dag.

Svært fornøyd

I Nord-Trøndelag skjer det samme som i Sør, Frp klokkes inn til en markant økning siden målingen i mars. Over to prosentpoengs fremgang siden mars, og siden valget for fire år siden, gjør at Frp igjen kryper over ti prosent i Nord-Trøndelag.

Arbeiderpartiet er fortsatt bunnsolid, selv om de taper tre prosentpoeng siden vår måling i mars. Fylkesråd Anne Marit Mevassvik er svært tilfreds med et resultat på over 44 prosent noen måneder før valget.

– Jeg registrerer en tilbakegang siden mars, men på den målingen lå vi veldig høyt. Vi ligger fortsatt over det gode valgresultatet for fire år siden, og har all mulig grunn til å være kjempefornøyd med dette, sier hun.

De riktige sakene

I Nord-Trøndelag fylkeskommune er det parlamentaristisk styreform, og det er Ap og Høyre som sitter i regjeringen. De to partiene har parlamentarisk støtte fra KrF. Hvilket parlamentarisk grunnlag som danner flertall etter valget er fortsatt et åpent spørsmål i Nord-Trøndelag. Men Senterpartiets Thomas Iver Hallem legger ikke skjul på at de ønsker å komme tilbake i maktposisjon i Nord-Trøndelag etter valget. Med en fremgang på 2,2 prosentpoeng siden forrige måling, føler Sp at de har vind i seilene og de riktige sakene å gå inn i valgkampen med.

– Det er to saker som engasjerer folk i Nord-Trøndelag foran dette valget. Flertallet i fylkespolitikken vil delprivatisere Nord-Trøndelag E-verk, og der står vi steilt imot enhver form for privatisering. Flertallet vil også slå sammen trøndelagsfylkene, mens vi i Sp mener Nord-Trøndelag best kan utvikles alene. Jeg tror disse sakene gir oss økt oppslutning, sier Hallem.

I Møre og Romsdal har Frp også fremgang siden målingen i mars. Fremgangen på 2,7 prosentpoeng betyr at partiet igjen er over 15 prosent i fylket. Det er fortsatt et stykke til gamle høyder, men Frp ville ha fått inn sju representanter i fylkestinget dersom dette var valgresultatet.

Ap opplever et kraftig fall i forhold til i mars. Hele 5,8 prosentpoeng tilbake siden forrige måling. Likevel har Ap høyere oppslutning nå enn valgresultatet i 2011.

Vinner på Syria

Seniorkonsulent Idar Eidset i Respons sier at Frp sannsynligvis vinner oppslutning på spørsmålet om Syra-flyktninger.

– Vi ser ofte at Frp går fram når de profilerer seg på saker som omhandler innvandringsmotstand. Da de valgte å bryte forhandlingene på Stortinget, og i stedet krevde folkeavstemning, appellerte nok dette til en del av velgerne som sympatiserer med Frp i denne typen spørsmål, sier Eidset.

Han viser til at målingen i mars var en bunnmåling for Frp, og at det derfor også er naturlig at partiet nå øker oppslutningen.

– På marsmålingen var velgerlojaliteten dårlig. Da var det kun 40 prosent som stemte Frp ved stortingsvalget i 2013, som sa at de vilkel stemt Frp. Nå har tallet steget til 53 prosent. I Sør-Trøndelag ser vi også at Høyre går tilbake. Da er det naturlig at Frp justerer seg opp, påpeker Eidset.

Når det gjelder Ap-fallet, tror han den nasjonale nedgangstrenden gjør seg gjeldende også i Midt-Norge.

– Også på målingen i mars red Ap på en nasjonal bølge på grunn av misnøye med regjeringen. Men Aps posisjon i Trøndelag er spesielt sterk. Som regel ser man en slitasjeeffekt over tid, men dette ser ikke ut til å gjelde i trønderfylkene. At Ap står enda sterkere enn de gjorde ved forrige valg, må bety at velgerne er fornøyd med jobben de gjør, tror seniorkonsulent Idar Eidset i Respons.

Førnøyd: Fylkesordfører Tore O. Sandvik sier seg veldig godt fornøyd med at Ap fremdeles har en større oppslutning enn de fikk ved valget i 2011. Foto: VEGARD EGGEN