- Når det kommer til å varsle pårørende etter dødsfall må vi hele tiden ta hensyn til at det kan komme informasjon fra andre kanaler enn oss, sier stabssjef Jan Birger Jacobsen i Nord-Trøndelag politidistrikt.

- Tidsmessig konkurrerer vi med sosiale medier, men også nettaviser. Avisene forholder seg til presseetikken, men på sosiale medier vet vi ikke hva folk kan finne på å legge ut.

Dødsbudskap over telefon

Derfor hender det at politiet velger å ringe pårørende og gi dem dødsbudskapet over telefon.

- Det er som oftest i tilfeller der vi er klar over at det er lagt ut informasjon om dødsfallet, og vi ønsker å unngå at pårørende blir varslet før det offentlige budskapet.

Jacobsen bekrefter at politiet aller helst ønsker å bruke prester til å overbringe dødsbudskap.

- De sitter på en særlig kompetanse når det kommer til å ivareta pårørende i en kritisk situasjon.

Anders Sunde-Eidem, seksjonssjef for etterforskning ved Sør-Trøndelag politidistrikt, mener pårørendevarslingen stort sett er den samme selv om folk flest er blitt mer tilgjengelige og mobile.

- Vi har alltid hastverk når pårørende skal varsles. Familiemedlemmer har krav på å vite om dødsfall så raskt som mulig. Selv om det er risiko for at pårørende får kjennskap til dødsfallet før de er varslet, endrer ikke det måten vi jobber på.

Pårørende ringer politiet

Sunde-Eidem presiserer at det ikke finnes noen fasit på hvordan pårørende skal få beskjed. Det vurderes ut fra hvert enkelt tilfelle.

- Noen ganger ringer pårørende direkte til politiet for å høre om det har skjedd noe med deres kjære. Da er vi nødt til å komme med budskapet over telefon.

Sunde-Eidem har en klar oppfordring til folk som kommer over en ulykke.

- Folk som knipser bilder med telefonene sine fra et ulykkessted bør tenke seg om før de publiserer disse bildene på sosiale medier. Ikke minst på grunn av risikoen det utgjør for at pårørende finner ut hva som har skjedd med deres kjære gjennom Facebook og Twitter.

Stabssjef Jan Birger Jacobsen i Nord-Trøndelag politidistrikt forteller at det hender at de ringer pårørende og gir dem dødsbudskap over telefon. Foto: Knut Okkenhaug, adresseavisen