- Ofte rekker vi ikke å overbringe et dødsbudskap før pårørende har en mistanke om hva som har skjedd, sier domprost Ragnhild Jepsen i Nidaros domprosti.

- De har som regel sett noe som gjør at de allerede har fått kjennskap til dødsfallet.

Dødsulykker blir raskt kjent

Jepsen peker på at pårørende ofte tilegner seg informasjon om dødsfallet på sosiale medier eller SMS.

- Norske medier er også med på å bidra til dette. Nettaviser skriver raskt om ulykker, og selv om en ikke går ut med bilmerke ved for eksempel en trafikkulykke, så kan man legge to og to sammen.

Sokneprest på Lade, Jan Asbjørn Sagen, har lang erfaring med å gi dødsbudskap. Han synes også oppdraget har endret karakter.

- Uungåelig utvikling

- Vi har fått en annen virkelighet når det kommer til å varsle pårørende de senere årene på grunn av SMS og sosiale medier. Vanlige folk er ikke flinke til å la være å sende kondolansemeldinger. De tenker ikke på at pårørende kanskje ikke har fått dødsbudskapet ennå, sier Sagen.

Domprost Jepsen mener det er lite de kan gjøre med at pårørende får vite om dødsfallet før de dukker opp.

- Det synes uungåelig med tanke på tiden vi lever i. Jeg oppfatter det likevel som riktig og viktig at politiet sender oss avgårde. Vi kan verifisere og komme med korrekt informasjon på vegne av politiet. Til tross for at varslingen ofte har fått en annen karakter, oppfatter jeg at de aller fleste pårørende er takknemlige for den jobben vi gjør. De kan ha kjennskap til ulykken, men det er godt å få den endelige bekreftelsen.

Politiet ønsker bistand

Jepsen peker på at prester har en lang tradisjon for å bistå politiet med å varsle pårørende.

- Politiet ønsker fortsatt at prester skal ha varslingsoppgaven.

Jepsen sier at pårørende ofte har flere spørsmål om omstendighetene rundt ulykken, og hvor avdøde er fraktet.

- Prester har som oftest tid til å ivareta de pårørende. Det er viktig at dødsbudskapet blir formidlet på en ordentlig måte, og det skal veldig mye til for at vi gir opp å møte pårørende direkte, sier hun.

Forventer prest eller politi

Are Holen, professor og stressforsker ved NTNU, mener det kan være uheldig at pårørende finner ut om dødsfall via sosiale medier, SMS eller nettaviser.

- Varslingen bør skje i ordnede former gjennom at enten politi eller prest overleverer dødsbudskapet. Dersom en tilfeldig bekjent sender en kondolansemelding i forkant, kan pårørende reagere med aggresjon og mistenksomhet. Blir slike følelser hengende, kan det i verste fall føre til at sorgarbeidet ikke kommer ordentlig i gang, og det kan ende i psykiske problemer, sier Holen.

- Når noen man har kjær dør, er det vanskelig å forsone seg med at personen er borte for alltid, påpeker professoren.

Han oppfordrer folk til å vente litt med å gi sin sympati og medfølelse, før man er helt sikker på at de nærmeste pårørende er varslet.

- Presse og politi er vant til å håndtere informasjon om dødsfall, mens naboer og bekjente kan mene godt, men likevel komme med en brutal og ubetenksom beskjed til pårørende.

Are Holen, professor og stressforsker ved NTNU, oppfordrer folk til å vente med å gi sin sympati til de er helt sikker på at de pårørende har fått offisiell beskjed om dødsfallet. Foto: Torbjorn Hobbel