- Jeg tror de blir fornøyd. Jeg er så fri av meg, at jeg tenker det, sier Ragnhild Jepsen, domprost i Nidaros bispedømme.

Nidarosdomen pynter seg til jubileumsgudstjeneste. 25 år er gått siden kong Harald og dronning Sonja høytidelig ble signet i nasjonalhelligdommen, fem måneder etter kong Olavs død. Nå er kongeparet tilbake, sammen med barn, svigerbarn og barnebarn.

- Jeg vet at forventningene er høye. Det har de sagt. Kongefamilien har en sterk tilknytning til Nidarosdomen, og vi vet at Domen betyr mye for dem, sier Jepsen.

Hun fikk i oktober i oppgave fra preses Helga Haugland Byfuglien å lede planleggingen av jubileumsgudstjenesten.

- Hvordan er det å svare opp slike forventninger?

- Det har jeg veldig respekt for. Samtidig blir jeg trigget over det, og glad, sier Jepsen.

Regjering og storting

350 offisielle gjester sitter benket i Domen når gudstjenesten starter klokken 12. Hele regjeringen med statsminister Erna Solberg i spissen, Stortinget og Stortingspresidenten, fylkesmenn, fylkesordførere og en rekke av Trøndelags ordførere er invitert.

I Vestskipet sitter de øvrige gjestene, rundt 700 som selv meldte sin interesse for å delta. Jepsen inviterte tidlig i juni folk til å sende mail hvis de ønsket en publikumsplass, og billettene ble revet bort i løpet av kort tid.

Takknemlighet og glede

I utgangspunktet er det en vanlig gudstjeneste, ifølge Jepsen. Det høytidelige og storslåtte fra signingsgudstjenesten skal ikke kopieres, fordi dette ikke er noen signingsgudstjeneste med et konstitusjonelt preg.

- Dette skal være en gudstjeneste preget av feiring, takknemlighet og glede over de 25 årene. Det skal være enkelt, men det skal også være gjenkjennende, sier Jepsen.

Det er preses Byfuglien og biskop Tor Singsaas som leder gudstjenesten. Alle korene i domen deltar, det samme gjør Luftforsvarets musikkorps. Gudstjenesten innledes med deler av Egil Hovlands verk som ble brukt som utgangsmusikk under signingsgudstjenesten.

- Kongeparet har fortalt at denne musikken gjorde veldig sterkt inntrykk, forteller Jepsen.

Hun har også valgt å gi kongeparet et gjenhør med forfatter og teolog Eyvind Skeie som skrev tekster til signingsgudstjenesten. Denne gang har Skeie i samarbeid med sin sønn Sindre skrevet nye tekster.

- Det er fem små nydelige tekster. Det tror jeg blir veldig sterkt, sier Jepsen.

Barna er med

Prinsesse Ingrid Alexandra (12), prins Sverre Magnus (10) og de tre prinsessebarna Maud Angelica (13), Leah Isadora (11) og Emma Tallulah (7) deltar alle i gudstjenesten. De vil møte en rekke andre barn, både Tiril Føisand Tronvold og Teodor Merakerås Rasmussen som skal lese tekster, i tillegg til Nidarosdomens jentekor og guttekor.

- I og med at kongefamilien har med seg barna, har vi tenkt at det må være noe i gudstjenesten som møter dem, sier Jepsen.

Hun gleder seg veldig til å se resultatet av mange måneders forberedelser, og er forberedt på at det blir en vakker og minneverdig stund i Nidarosdomen, og et høydepunkt på kongeparets 12 dager lange jubileumsreise.

- Vi vet at mange i kongefamilien blir engasjert og rørt. Jeg tenker at det blir mange emosjonelle øyeblikk her, sier domprosten.

Foto: THERESE ALICE SANNE