Det norske skipet Siem Pilot fikk denne uken et oppdrag fra den italienske hovedredningssentralen om at de skulle redde en gummibåt med migranter og flyktninger i Middelhavet.

- Vi fant gummibåten langt ute på havet og den var helt overfylt av mennesker, sier styrkesjef Geir Hilmarsen. Til daglig er han innsatsleder ved Sentrum politistasjon i Trondheim. Nå leder han mannskapet på det norske forsyningsskipet, som er en del av EUs grensepatruljering i Middelhavet.

To døde

Mannskapet på Siem Pilot startet redningsarbeidet av gummibåten med å redde migranter om bord og gi personer redningsvester. Da de hadde reddet opp flere personer fant de to bevisstløse kvinner på bunnen mot midten av båten.

- Kvinnene var dessverre døde. Vi fraktet dem om bord på båten vår på en verdig måte, sier Hilmarsen.

Når migrantene har kommet i sikkerhet begynner etterforskningsarbeidet. De kartlegger hvem personene de har reddet er. Underveis i etterforskningsarbeidet fant mannskapet ut at ektemannen til en av de døde kvinnene var om bord i skipet.

- Han visste ikke at hun var død, selv om de hadde vært på samme båt. Han hadde vært i en annen del av båten. Vi måtte overbringe dødsbudskapet til ham, forteller Hilmarsen.

Det er fortsatt usikkert hvorfor de to kvinnene døde, men Hilmarsen forteller at det er svært trangt på gummibåtene de redder.

- Gummibåten var deformert fordi den var overlastet. Der kvinnene befant seg var det mye trengsel, sier Hilmarsen.

- Dette er gummibåter av enkleste slag. Hvis det blir hull i dem, så flyter ikke båtene, fortsetter han.

Unngikk tragedien

Blant personene Siem Pilot reddet denne gangen var det en stor andel kvinner. 65 av personene var under 18 år. Båten de reddet hadde vært ute på havet i anslagsvis 10 timer.

- De ville ikke ha kommet seg over havet i den båten de dro med. Det hadde vært en tragedie hvis vi ikke hadde reddet dem, sier Hilmarsen.

- Det er en god følelse å redde så mage, samtidig så er det veldig trist at vi fant to døde personer, fortsetter han.

- Finne bakmenn

I tillegg til personene Siem Pilot reddet i gummibåten fikk de overført 521 migranter fra et krigsskip. Siem Pilot fraktet personene fra gummibåten og krigsskipet til land i Brindisi i Italia. Der leverer de også over dokumentasjonen over etterforskningen de har gjort etter at de har reddet menneskene.

- Vi forsøker blant annet å finne ut om noen av personene er bakmenn. Denne gangen leverte vi navnet på 24 personer som kan være av interesse til italienske myndigheter, sier Hilmarsen.

Nå har mannskapet om bord på skipet en dag fri før de igjen drar ut for å redde flere som forsøker å krysse Middelhavet.

- Når unge personer er alene på denne ferden så lurer jeg på om de vet hva de går til når de skal forsøke å krysse havet. Man får et annet perspektiv ved å gjøre denne jobben. Vi er heldige i Norge, sier Hilmarsen.

foto
Tar over kommandoen: Geir Hilmarsen jobber til daglig som innsatsleder ved Sentrum politistasjon i Trondheim. Mandag denne uka tok han for andre gang over kommandoen som styrkesjef på «Siem Pilot».