Beboerne i nærmiljøet er skeptiske til plasseringen.

Fabrikksjef Jean-Fancios Larosa ved Peterson packaging sa under et åpent informasjonsmøte mandag at valutaendringer og uforutsigbare energipriser var blant utfordringene de håper å løse ved å bygge en ny energisentral på Ranheim. Eierne mener anlegget vil gi forutsigbarhet.

- Dette anlegget vil gi oss en forutsigbar energipris. Det gjør at vi kan sikre en lønnsom produksjon fremover, sier administrerende direktør, Håkon Knappskog i Pemco energi, som eier Peterson packaging.

Han trekker også frem den positive miljøeffekten han mener varmesentralen vil ha.

- Det er et av de største miljøprosjektene i Trondheim i tiden fremover, sier Knappskog, som betegner anlegget som en stor investering.

Stort bygg

Bygget er planlagt på tomten til Petterson packagings fabrikk på Ranheim, ved papirlageret. Bygget vil ruve 25 meter over bakken og pipen vil være 55 meter høy. Bygget vil være på 3000 kvadratmeter. I dag brukes store mengder damp til produksjonen på fabrikken. For å lage denne dampen brukes det i dag olje, naturgass og elektrisitet. Det nye anlegget benytter næringsavfall og emballasjeavfall til produksjon av varmen.

Rundt 80 personer hadde møtt opp til informasjonsmøtet på fabrikken om anlegget som etter planen skal stå ferdig sommeren 2018. Det vil de neste månedene i år bli levert en rammesøknad om anlegget før man begynner med grunnarbeidet. Etter planen skal grunnarbeidet og bygningsarbeidet foregå i hele 2017.

Omtrent tre fjerdedeler av varmen som anlegget vil produsere vil gå til varme som brukes under produksjonen ved papirfabrikken. Resten vil gå til varme i fjernvarmenettet til Trondheim i de kaldeste månedene i året, opplyste Pemco under informasjonsmøtet.

LES OGSÅ (PLUSS): Rådmannen vil flytte klasser til gammelskolen på Ranheim

Savner helhetlig plan

Leder for foreningen Ranheim inn i framtida, Tove-Merete Lilledal, er positiv til utvikling som sørger for drift ved fabrikken, men kunne tenkt seg at sentralen ble bygd på et annet sted.

- Vi kunne tenkt oss at sentralen ble bygd nærmere tunnelen, sier Lilledal.

Selv om Lilledal er positiv til investeringer som kan sikre fabrikken, savner hun en helhetlig plan for Ranheim og utbyggingene som er i gang på området.

- Når man bygger ut så må man se på helheten av det man bygger og hvor mye støy det til sammen fører til for beboerne i området, sier Lilledal.

Kan bety arbeidsplasser

Pemco mener derimot at det er en god plassering på varmesentralen, selv om det er noen utfordringer når det gjelder vei og ankomst til anlegget som må løses. De opplyste under informasjonsmøtet at de hadde vært i kontakt med naboer og grunneieren om hva som vil være den beste beliggenheten for anlegget.

- Vi tror dette er en god plassering. Det vil komme litt i skjul fra de andre byggene som gjør at det vil ligge mer skjermet til, sa prosjektleder Anders Eide i Norsk energi under informasjonsmøtet.

Den nye varmesentralen kan bety nye arbeidsplasser ved fabrikken.

- Det trenges tre til fire arbeidsplasser ved anlegget. Om dette blir nyansettelser eller om jobbene går til noen som allerede er ansatt ved fabrikken er uvisst, svarte fabrikksjef Larosa på spørsmål fra salen under informasjonsmøtet.

Rundt 80 personer var til stede da administrerende direktør, Håkon Knappskog i Pemco energi la frem planene. Foto: Vegard Eggen
Fabrikksjef Jean-Fancios Larosa ved Peterson packaging (t.v.), administrerende direktør, Håkon Knappskog i Pemco energi, som eier Peterson packaging (i midten) og rosjektleder Anders Eide i Norsk energi informerte beboere på Ranheim om planene ved fabrikken. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Planlagt tomt: Varmesentalen er planlagt på dette området ved Peterson packaging på Ranheim. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen