- Jeg er ganske forbannet på utbygger Rosenborg Utvikling og entreprenøren Hent som bygde disse blokkene i 2005, sier Terje Wold.

Parketten på stua og kjøkkenet måtte rives opp og erstattes. Veggene er nymalte.

Da Adresseavisen besøkte 74-åringen torsdag, var han i full gang med å vaske, støvsuge og henge opp nye gardiner. Men fortsatt gjenstår en god del arbeider ute på den 60 kvadratmeter store terrassen. Det mangler blikk på kanten, rekkverk, maling på deler av veggen og noe elektrikerarbeid gjenstår.

- Jeg håper terrassen kan tas i bruk til påske, jeg ser i hvert fall mørkt på å skulle få enda en sommer ødelagt.

Pill råttent treverk

I mai i fjor viste Adresseavisen bilder fra terrassen til Terje Wold, der han med bare hendene kunne grave ut pill råttent treverk under terrassedøren. Han er langt fra den eneste beboeren i sameiet som har fått leiligheten angrepet av fukt- og råteskader. Trolig er alle toppleilighetene rammet, men det får man ikke konstatert før betongen er hugget opp. Det arbeidet vil snart komme i gang.

Utbygger fraskrev seg ansvar for byggeskandalen, men Frostating lagmannsrett ga saksøkerne medhold. Senere inngikk sameiet og utbygger forlik. Sameiet og beboerne dekker 40 prosent av utbedringskostnadene, mens Rosenborg Utvikling ved Hent tar 60 prosent.

- Terje Wold måtte flytte ut før vi fikk til en endelig avtale om rehabilitering. Han har vært gjennom en omfattende prosess og det er skapt en helt uakseptabel situasjon for ham. Men han har nå fått en veldig god leilighet, som er utbedret fra 2005- til 2018-standard, sier styreleder i Sameiet Rosenborg park B2, jurist Morten Muus Falck.

Ferdig til påske

Wold bor i C-bygget, der beboerne i de tre toppleilighetene måte flytte ut på grunn av fukt og råte. Muus Falck sier leilighetene skal være ferdig rehabilitert til påske, med unntak av mindre arbeider på balkongene, som må utsettes til våren på grunn av værforholdene.

Mest omfattende var skadene i leiligheten til Wold, han har også størst uteareal.

På et møte torsdag mellom sameiet og entreprenøren Hent ble det enighet om å innkalle til et møte med alle seksjonseierne i blokkene B og D. Det blir gjort for å informere om det videre arbeidet fremover. Betonggulvet på balkongene må hugges opp før man vet hvor omfattende fukt- og råteskadene er, men planen er å bli ferdig med rehabiliteringen i løpet av 2018.

Da utbedringsarbeidene på terrassen til Wold startet, gjorde håndverkerne en tabbe. Det ble boret hull gjennom det som skulle vært sluket. Vann rant nedover i etasjene og skadet tre leiligheter samt en næringsdel i første. To av leilighetene var så vannskadd at de måtte fraflyttes i flere måneder.

Har lånt seks mill.

Muus Falck forteller at sameiet har tatt opp lån på seks millioner kroner i forbindelse med rehabiliteringsarbeidene. Han forventer at sameiets kostnader blir lavere enn de seks millionene.

En ekstern entreprenør er engasjert til å stå for utbedringsarbeidene. Det har ifølge styrelederen skapt bedre tillit og trygghet blant beboerne og til at arbeidene blir utført på en god måte. Det er Terje Wold enig i. Han synes de gjør en god jobb.

Wold var styreleder i sameiet i 12 år, før Muus Falck overtok. På et beboermøte i september 2017 ble det stemt over styrets forslag til forlik med utbygger. Wold stemte imot.

- Hadde forliket gått ut på 90/10, hadde jeg godtatt det. Det er utbygger som er ansvarlig for byggeskandalen, beboerne har ikke gjort noe galt. Jeg er bitter, sier han.

Revet opp to ganger

Det er andre gangen han får terrassegulvet revet opp. Første gang hadde han bodd der i bare halvannet år. Noen forklaring på hvorfor, fikk han ikke, bortsett fra at det var noe galt med sluket. Imidlertid ble renna lagt feil vei. Vannet rant inn mot leiligheten. Under rettssaken benektet utbygger at slike arbeider var blitt utført den gangen, men lagmannsretten kom til motsatt konklusjon og støttet sameiets syn.

- Manglende avløp var årsaken til at det senere ble avdekket store fukt- og råteskader, og som nå er blitt utbedret. Nå har jeg bodd på en byggeplass siden 2016 og fortsatt er det stillaser, der håndverkere farter opp og ned.

Wold sier han ikke sjelden blir stoppet av folk på gata som spør hvordan det går med rehabiliteringsarbeidene, og som selv kan fortelle lignende historier. Han mener kommunen burde gjeninnført bygningskontrollen, som ble lagt ned for flere år siden.

Ligger våken og tenker

- Det er tydelig at det gjøres mye dårlig byggearbeid rundt omkring. På Rosenborg Park hyret utbygger inn underentreprenører som gikk konkurs i tur og orden. For oss beboere har det vært en marerittlignende situasjon, og mange har ligget våkne om natten og lurt på hvordan det hele skal ende. Selv har jeg vært i leiligheten jevnlig for å følge med på utbedringsarbeidene. Det har vært tider hvor jeg har vurdert å flytte, fra et sted der folk sto i kø for å sikre seg leilighet, og det ble avgjort ved loddtrekning hvem som skulle bli den heldige kjøper, sier Teje Wold.

Oppgitt: Tidligere styreleder i sameiet Rosenborg Park B2, Terje Wold, er forbannet og oppgitt over de dårlige byggearbeidene. Bildet er tatt i mai 2017. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Forlik: Styreleder Morten Muus Falck i Sameiet Rosenborg Park B2 på et bilde fra i fjor høst da sameiet og utbygger inngikk forlik om utbedringsarbeidene. Foto: Marthe Hårstad
Dårlig arbeid: - Det er tydelig at det gjøres mye dårlig byggearbeid rundt omkring. På Rosenborg Park hyret utbygger inn underentreprenører, som gikk konkurs i tur og orden, sier Terje Wold. Foto: Sebastian S. Bjerkvik