Ola Lund Renolen forteller at en folkevalgt kom inn på hans kontor i slutten av oktober i fjor.

- Personen var opprørt fordi vedkommende hadde fått en trakasserende sms, forteller han.

Renolen sier at de raskt kom til at meldingen var så alvorlig at de vurderte det som en varslingssak. Les Hilde Opokus reaksjon på det som har skjedd nederst i saken.

- Dette er forhold der en leder utsetter et yngre medlem i gruppa for trakassering. Vi bestemte at vi måtte slå ring om varsleren, og etter å ha behandlet varslingssaken fastslo vi at den var så alvorlig at Opoku ikke lenger kunne være gruppas leder. Jeg overtar derfor som gruppeleder, når Hilde kommer tilbake, og Hilde Opoku er ikke lenger en del av gruppa vår.

- Er dette en partieksklusjon?

- Nei. Slike spørsmål har ikke vi noe med. Vi har konkludert med at Hilde Opoku ikke kan være leder for denne personen, og ikke med i vår gruppe.

- Det må ha vært en veldig alvorlig sms?

- Ja. Den var så alvorlig at de ikke lenger kan være sammen, og da slår vi ring om varsleren.

- Men det framgår at det har vært andre forhold også?

- Det har vært mye som ikke har fungert, men dette har vi i og for seg hatt åpne prosesser på. Det er flere som har hatt opplevelser som ikke er bra, men det var denne ene sms-en som ble utløsende. Én sms og én varslingssak.

- Opoku sier at hun fikk et brev om manglende tillit i desember – uten noe forvarsel. Stemmer det?

- Ja. Vi har behandlet dette varselet på vanlig måte, brukt lang tid på å bli omforent og finne ut av hvordan dette skulle løses. Etter desember har vi forsøkt å komme i dialog med henne, uten å lykkes. I forbindelse med at hun kom til Trondheim i februar skrev vi til henne og anbefalte et møte, men hun ville ikke. Til slutt sendte vi henne et brev der vi fortalte det vi var kommet fram til, og at vi ønsket å ordne dette med minst mulig oppmerksomhet rundt det. Vi ga frist til 9. april. Vi kunne ikke la det gå lenger, så etter fristen, måtte vi ta affære.

- Opoku reagerer på at det skjer når hun har permisjon og er syk, at man kunne ventet?

- Vi har brukt fire måneder, uten at vi har oppnådd dialog og kontakt. Situasjonen var uholdbar. Nå, etter pressemeldingen i dag, har hun tatt konstruktiv kontakt. Jeg håper det fortsetter.

- Opoku skal etter alt å dømme fortsette som varaordfører, samtidig som hun ikke har tillit i MDGs gruppe pga. trakasserende oppførsel. Hva mener du om det?

- Det er uansett ikke noe vi kan eller skal gjøre noe med. Hun er folkevalgt og vi har ikke kunnet ta hensyn til det når vi har behandlet varslingssaken. Vi skal ha et profesjonelt forhold til henne som varaordfører. Det beste og ryddigste hadde kanskje vært om permisjonen ble forlenget, men det er ingenting til nå som tyder på at den blir det.

- Opoku sier at saken er mye mer kompleks og at den henger sammen med den bitre konflikten med Rasmus Hansson?

- Uansett hva Hilde har opplevd tidligere har hun et ansvar som leder for dem hun er sammen med.

- Hun sier at hun ikke har ønsket lederansvar selv, men at ingen andre ville?

- Det er vanskelig å forstå. Slik har ikke vi oppfattet det som sitter i gruppa nå.

- Mener du at dette var den eneste løsningen?

- Uansett hva man gjør i en slik sak, blir det ingen optimal løsning. Det er vanskelig, og bare tapere her. Dette er rett og slett trist.

Da Adresseavisen snakket med Hilde Opoku tidligere på dagen, uttrykte hun sjokk og vantro. Adresseavisen har ikke oppnådd kontakt senere, men dette er hva Opoku sa i intervjuet hun ga på telefon fra Ghana tirsdag formiddag.

- Herregud. Er det sant? Denne pressemeldingen har jeg ikke visst noe om. Jeg har bedt om at de venter til jeg er tilbake slik at vi kunne få ryddet opp i de vanskelige forholdene. De kan da ikke gjøre dette når jeg er i permisjon, sier Hilde Opoku.

- Men de sier at du har fått beskjed om den manglende tilliten allerede i desember, og at du ikke har ønsket dialog med dem?

- Det er sant at jeg fikk et fullstendig overraskende brev i desember der de sa at de ikke hadde tillit. Da hadde jeg ikke fått noen forvarsel. Jeg har vært syk og har ikke kunnet håndtere dette nå. Mitt ønske var at vi kunne ta dette når jeg er tilbake. Jeg har vært åpen hele veien om de vanskelige forholdene i bystyregruppa, understreker hun.

Dypt fortvilet

Hun er dypt fortvilet over det som har skjedd.

- Jeg skjønner ikke hvordan de kan gjøre dette slik. Min oppfatning av hva som har skjedd er en helt annen – og saken er mye mer kompleks. Det går helt tilbake til konflikten med Rasmus Hansson, sier Opoku.

Opoku sier at hun lenge har bedt om å ikke ha lederansvar i gruppa, men at det ikke har vært noen andre som har ønsket det. En medvirkende årsak til at hun tok permisjon var de vanskelige forholdene i gruppa, sier hun.