Tidligere i høst var Toril Susegg ute på bytur sammen med førerhunden Fryd. Med seg hadde hun en journaliststudent med kamera som skulle lage en eksamensfilm om førerhundens betydning for henne som sterkt svaksynt.

Ved krysset Nordre gate og Olav Trygvasons gate snublet hun i en betonghelle på fortauet og gikk i bakken.

SE VIDEO AV HVA SOM SKJEDDE VED Å KLIKKE PÅ BILDET ØVERST

- Jeg fikk fryktelig vondt i foten etterpå og fryktet det verste. Nå er jeg heldigvis nesten helt bra igjen. Det finnes ødelagte og løse heller og brustein over alt i denne byen, så man må virkelig gå med andakt, forteller Susegg.

Trondheim 28. september: Student Helene Vego (t.v) fulgte Toril Susegg og førerhunden Fryd med kamera for å lage reportasje om førerhundens betydning for blinde og svaksynte. En løs betonghelle i Nordre førte til at Toril vrikket foten og falt.

- Dette hender alle

Hun har kun fem prosent syn og er avhengig av førerhunden når hun er ute og går i byen. Hunden kan imidlertid ikke oppdage løse heller eller skeiv brustein.

- Dette skjer ikke bare fordi jeg er svaksynt, dette skjer med alle. Folk som ser normalt sliter også med å oppdage slike feller. At førerhunden ikke finner ut av slike hindringer kan man ikke forvente. Faktisk er ikke blinde og svaksynte mer utsatt for ulykker enn andre folk, sier Susegg.

- Hva mener du bør gjøres?

- Jeg mener Trondheim bydrift må gå over hele byen å fikse det. Det er groper og hull, ødelagte og løse heller overalt. Det hadde vært enklere med asfalt, men det er mulig de velger andre løsninger for at det skal se flott ut. Men dette kan være direkte livsfarlig når det ikke vedlikeholdes ordentlig, mener Susegg.

Førerhunden Fryd ble forfjamset da eieren plutselig gikk i bakken på grunn av den løse betonghellen.

Repareres fortløpende

Trondheim bydrift er fullstendig klar over at det finnes slike snublefeller i Midtbyen, men opplyser at de blir tatt hånd om fortløpende.

- Vi aksjonerer raskt når vi selv oppdager eller får meldinger om heller, hull og brustein som kan være farlige. Vi får stadig inn tips både fra huseiere, butikkeiere og blindeforbundet, forteller Sturla Reistad som er driftsleder for Midtbyen i Trondheim bydrift.

Omfattende jobb

Han innrømmer imidlertid at det er et etterslep i vedlikeholdet.

- Det er snakk om veldig mange kvadrat så det er en stor og omfattende jobb. I mange områder begynner heller og skifersteiner å bli gamle og de har begrenset levetid. På sommeren har vi to personer som jobber kun med dette vedlikeholdet. På vinters tid gjør vi midlertidige tiltak som vi tar igjen når frosten er borte. Vi mener vi har et godt bilde av situasjonen i sentrum, forklarer Reistad.

Driftslederen påpeker at de også har gjort andre tiltak som skal gjøre det bedre for blinde og svaksynte i Midtbyen.

- I Prinsens gate har vi lagt ned støpejernsheller med opphøyde knotter ved fotgjengerovergangene som skal gjøre det enklere for blinde og svaksynte å vite hvor fotgjengerovergangene er. Vi gjør så godt vi kan for å tilrettelegge for at Midtbyen skal være et trygt sted for alle å ferdes, sier Reistad.

Fallet med i filmen

Journaliststudent Helene Vego, som filmet fallet til Toril Susegg, har nå levert den ferdige eksamensfilmen.

- Da hun falt fikk jeg først litt sjokk og glemte at jeg filmet. Heldigvis gikk det bra med henne.

- Er fallet med i den ferdige filmen?

- Ja. Det viser litt av hverdagen til Toril og førerhunden, og at en førerhund ikke får med seg slike hindringer. Det synes jeg er bra å få vist fram, sier Vego.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.