Jentene bør være selvsikre og trygge på seg selv og hvordan de ser ut. Jonas Olden, Adrian Sveås og Adrian Evensen Østby er elever i tiende klasse på Stabbursmoen skole på Heimdal og ganske enige om hvordan jentene bør være. De mener det er fint med jenter som er fornøyd med kroppen sin. Guttene skal være muskuløse og maskuline og barbere bort kroppshår.

Kjønnsdelt svømmeundervisning

Adresseavisen har denne uken skrevet om Huseby skole der jenter og gutter skal ha svømmeundervisning hver for seg. Jentene har selv bedt om egne svømmetimer bare for jenter og sier årsaken er kroppspress.

Lege Kari Løvendahl Mogstad kaller det en fallitterklæring for samfunnsutviklingen når jenter helst vil slippe å vise seg i badetøy sammen med gutter.

Liker selvsikre jenter

På Stabbursmoen syns de tre guttene det er et problem at jentene opplever et slikt kroppspress. Men de tror kanskje det like mye skyldes andre jenter. De hører at jentene seg imellom snakker mye om kropp og hvem som har størst pupper. Guttene tror kanskje også at jentene tenker for mye over hva guttene sier i en sleivete bemerkning og mener mye av det guttene gjør, bare er på tull. Selv opplever også guttene kroppspress, men de tror jentene kjenner mer på det. Samtidig innrømmer de at de ser på de fineste jentene, og tror nok at utseende er viktigere enn personlighet.

- Du legger først merke til den fineste, sier Jonas Olden. Men de liker selvsikre jenter fordi det sier noe om en sterk personlighet.

- Du merker det med en gang om hun er sikker på seg selv.

Jentene kler seg tettsittende

- Jenter er redde for at guttene ikke skal syns de er fine nok, og det er jo et problem dersom de føler det sånn. Men det burde ikke være noe problem å ha svømming med gutter, sier Adrian Evensen Østby.

- Jentene går jo nesten like lettkledd om sommeren og i gymmen. De viser nesten like mye av kroppen sin da, sier han.

De tre guttene forteller at jentene går med stramme tights og tettsittende T-skjorte på skolen også, og med korte dongerishorts om sommeren.

- Klærne ligger stramt på kroppen til jentene slik at du skal se, sier de.

- Det er litt rart at de er så redd for kommentarer når de kler seg slik, men det er jo uansett ekkelt å få negative kommentarer på klær og utseende.

Dusjer ikke på skolen

Men også guttene opplever kroppspress. Og på Stabbursmoen er det nesten ingen som dusjer på skolen etter gymmen, verken jenter eller gutter. Noen går hjem for å dusje, andre lar være.

- Det er bare meg og et par andre som dusjer på skolen, sier Adrian Evensen Østby.

Guttene opplever press om å være maskuline, ha flat mage, ikke være for liten og tynn, være muskuløs og flinke i sport.

- Men det trenger ikke bare være musklene som er problemet, sier Adrian Sveås.

Kroppshår er ikke bra

- En gutt på 14–15 år med masse hår på kroppen kan også være redd for å vise seg fram.

De forteller at gutter føler press for å ha så lite hår som mulig på kroppen og at det er vanlig å barbere hår på leggene og ellers på kroppen. De tre guttene på Stabbursmoen mener at Hollywood-kjendiser er kroppsidealet. De vil gjerne ha like fin kropp som kjendisene.

- Vi vil jo se så godt ut som mulig. Vi vil se muskuløse ut, sier Jonas Olden.

Klær og trening

Men de tror guttene har det lettere enn jentene. For å se fine ut bruker guttene hårvoks, klipper håret av og til, pusser tennene og må tenke litt på klærne de går med. Det går stort sett i dongeribukse og en eller annen genser. De tre er litt uenige om det er greit å gå med joggebukse på skolen. Men også guttene er opptatt av å ha riktige klær selv om de nok ikke bruker så mye tid som jentene på klær og utseende.

Trening derimot er viktig for guttene. De ønsker seg en fin kropp og tar armhevinger og trener styrke for å få muskler og håper det syns. Jonas spiller basket. Adrian og Adrian går på treningssenter.

- Mamma og pappa vil at jeg skal røre meg og holde meg i form, sier Adrian Evensen Østby. Han sluttet med ballspill fordi det ble for mye press på prestasjoner.

foto
Diskuterer kroppspress: Adrian Sveas (t.v.) og Andreas Evensen Østby. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
foto
Jonas Olden og de andre tiendeklassingene opplever press om å være muskuløs og veltrent. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
foto
Her dusjer nesten ingen. På Stabbursmoen går de fleste hjem for å dusje eller lar det være. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN