- Jeg kaller det for en pilgrimspadling i Olav Haraldssons vannspor. Målet mitt var å komme til Stiklestad i dag, sier svenske Hjalmar Fries en halvtime etter han har nådd pilgrimsmålet.

Fries startet padleferden i den russiske byen Novgorod 15. juni. I løpet av reisen har han padlet omtrent fire mil daglig med unntak av hviledagene. Han har reist gjennom Russland, Finland og Sverige. Der det ikke er vann, har han dratt kajakken etter seg i en vogn, omtrent 15 mil av turen. Hver natt har han sovet i telt.

foto
Pilgrimspadler: 81-åringen reiser i likhet med Olav den hellige fra Novgorod i Russland til Stiklestad. Foto: Leif Arne Holme

Olav den helliges tilfluktsby

Det var to grunner til at han valgte å legge ut på pilgrimspadlingen.

- Den ene er at jeg er glad i livet, og ønsket å legge ut på et eventyr. Den andre er at min søsters sønn omkom da han reiste mot fyret Måsekär nyttårsaften 2013.

Etter dette padlet Fries fra Stockholm til Måsekär, hvor det var satt opp en minnespalett for nevøen.

- Da jeg hadde utført padlingen forsto jeg at jeg hadde gjennomført en pilgrimsreise, og pilgrimsreise gjør man jo til Nidarosdomen. Derfor padlet jeg til Nidaros året etter. I løpet av denne reisen fikk jeg en stor interesse for Olav Haraldsson.

Olav den hellige søkte tilflukt i Novgorod fra fiender i Norge. Novgorod er en av de eldste og viktigste byene i Russland, og ligger mellom Moskva og St. Petersburg. I 1030 reiste Olav fra byen for å gjenerobre Norge og styrke den vaklende kristendommen i landet. Han dro til Stiklestad, hvor han falt den 29. juli.

foto
Fries ankom Stiklestad 29. juli, samme dag som Olav den hellige falt. Foto: Leif Arne Holme

Anklaget for å være industrispion

Det var svigerdatteren Marie og barnebarnet Melvin som kjørte Fries til den russiske byen. Her startet han padlingen i elven Ilmen. Han sier at han ønsket å legge ut på pilgrimsferden i fjor, men ikke fikk anledning på grunn av sitt eget 80-årsjubileum.

- Flere spør om jeg aldri har vært redd, og svaret mitt er at det har jeg vært veldig mange ganger. Det verste var natten jeg skulle skilles fra Melvin og Marie, da følte jeg meg veldig liten. Men når man kommer i gang møter man mange hindre og bølger som opptar en, og da forsvinner frykten. I løpet av reisen har jeg møtt på mye hardt vær, men det har for det meste gått bra.

Ved grensen mellom Russland og Finland ble han tatt inn av grensepolitiet, og forhørt i fire timer.

- Jeg trodde jeg kunne komme meg over grensen uten at noen så meg, men de trodde jeg var en industrispion. De var vennlige under avhøret, og kjørte meg til slutt over grensen.

Ikke spist og drukket for mye

Den spreke 81-åringen er takknemlig for å være privilegert med god helse.

- Jeg har holdt meg i form gjennom ski, skøyting og langløp. Så har jeg heller ikke spist eller drukket for mye. Man kan gjøre mye som er trivelig, men som man bør ta det rolig med.

Fries har planer om å dra på Stiklestadspelet og utforske byen mens han er der. Avslutningsvis på reisen vil han padle videre til Nidarosdomen.

- Der blir jeg hentet av gode venner.

foto
Holder formen: Hjalmar Fries sier at han har holdt formen ved ikke å spise eller drikke for mye. - Man kan gjøre mye som er trivelig, men som man bør ta det rolig med. Foto: Leif Arne Holme