Sykepleieren synes det er leit at kolleger har spekulert i at hun skal ha plantet brevet selv, men er ikke veldig overrasket.

Avsanner rykter

- Det er flere som har fortalt meg om disse ryktene. På et vis kan jeg forstå at det kan bli spekulasjoner, så lenge man ikke kjenner avsenderen. Men for meg blir dette en forlengelse av det jeg allerede har opplevd. Det kjennes litt sårt, det skal jeg ikke nekte for, sier Mari Brandstad.

Avdelingssykepleier Marit Urkedal bekrefter til Adresseavisen at hun har opplysninger fra avdeling for sikkerhet, som utelukker at Brandstad har plantet brevet selv.

- Urkedal har orientert meg. Jeg visste jo dette fra før, så jeg får bare håpe at mine tidligere kolleger har fått samme informasjon, sier Brandstad.

Kvalm av brevet

Det er ganske nøyaktig én måned siden Adresseavisen fortalte om sykepleieren ved St. Olavs Hospital som fant et anonymt brev på fronruta etter endt nattevakt.

I brevet står det blant annet:

«...Jeg er ikke bedre enn noenandre og har selv deltatt på veddemålene om hvilken diagnose du har, hvor mange behandlinger med restylane eller hvor stor boobjob du har fått utført.. . jeg ber deg: SNAKK MED NOEN OG SKAFF HJELP »

Mari Brandstad ble svært opprørt da hun leste brevet.

- Først ble jeg lei meg, og så kjente jeg at jeg ble fysisk dårlig. Kvalm, rett og slett.

- Uakseptabelt

Deretter informerte hun nærmeste leder og viste henne brevet.

Dette er brevet i sin helhet:

foto
Sykepleier Mari Brandstad fant dette brevet festet til frontruta da hun kom fra nattevakt fredag i forrige uke.

Klinikksjef Sindre Mellesmo ved St. Olavs Hospital kommenterte slik:

- For sykehuset er dette helt uakseptabelt, vi har nulltoleranse for mobbing og trakassering. Vi har ansvar for at den som er rammet blir ivaretatt, men alle i avdelingen er berørt av dette og vi skal også ivareta dem.

Feil fokus

Siden 15. mai har Brandstad vært i et møte med ledelsen, der hun også fikk tilbud om psykolog.

- Jeg skjønner at ledelsen tilbyr slik hjelp, selv om jeg forklarte dem at jeg hadde det bra. For meg blir det feil fokus, og litt «patronizing», hvis du skjønner. De burde heller forsøke å finne ut hvem som står bak dette.

Anmeldte brevet

Lenge så det ut til at man skulle få en avsløring på hvem som var avsender, ettersom Brandstads bil sto parkert på en parkeringsplass med videoovervåking.

For å bidra til at saken skulle bli løst, leverte sykepleieren inn anmeldelse 2. juni.

- Jeg hadde skapt uro i avdelingen allerede, ikke minst ved å poste brevet på facebook, så jeg tenkte litt og kom til at det var i alles interesse å finne svar.

Saken henlagt

I dag kom svaret fra politiet via Adresseavisen. En sjekketelefon hos jourhavende gjorde det klart at Brandstads anmeldelse er henlagt på grunn av manglende gjerningsperson i saken.

Dette til tross for at Brandstads tidligere sjef sikret videoopptak fra den aktuelle perioden, og senere fikk avkreftet fra sikkerhetsavdelingen at Brandstad har plantet brevet selv.

- Jeg skrev på anmeldelsen at parkeringsplassen som bilen min sto parkert på er videoovervåket. Men da har de ikke brydd seg om å hente ut den. Det sier også litt om hvilken status en slik sak har, sier en skuffet Brandstad.

- Fakta er viktig

Klinikksjef Sindre Mellesmo har stor forståelse for- og synes det var riktig av Brandstad å anmelde saken til politiet. Hvorvidt det finnes en overvåkingsvideo og om innholdet i denne kan gi nye opplysninger i saken, vil ikke Mellesmo mene noe om.

- Som klinikksjef vil jeg være varsom med å kommentere på en sak som er under politietterforskning. Rutinene for overvåking som foretas av sikkerhetsavdelingen har jeg ikke kunnskap om. Jeg har vært opptatt av at vi skal ivareta Brandstad som arbeidstaker og menneske. Hun er ansatt ved St. Olav, og vi skal bidra til at det skal hun fortsatt være. Det har jeg vært veldig tydelig på, sier Mellesmo.

Klinikksjefen har tatt saken opp i et allmøte. For St. Olav gjelder nulltoleranse for mobbing og trakassering.

- Fakta er alltid bedre enn å gå i det uvisse. Jeg håper at etterforskningen bringer fakta på bordet, og gir mer klarhet i hva som har skjedd. Da kan vi rydde unna spekulasjoner, sier klinikksjefen.