Varaordfører Jon Husdal (Sp) i Åfjord vil ha nye samtaler med Osen, Roan og Bjugn om sammenslåing. Og han mener at Åfjord også må diskutere sammenslåing med Rissa og Leksvik som allerede har vedtatt sammenslåing fra 1. januar 2018. Men han vil absolutt ikke ha ørlendingene med i en ny kommune.

- Ørlendingene vil alltid ha alle fordeler. De mener at Ørland er den viktigste kommunen, sier Jon Husdal.

Provosert over stortingsflertallet

Onsdagens stortingsflertall om kommunereformen førte med seg lite avklaring for Fosen, men fører derimot til mange nye debatter om kommunesammenslåing. Stortinget kommer til å slå sammen Ørland og Bjugn med tvang og Åfjord med Roan dersom ikke flere kommuner finner sammen. Samtidig har kommunalministeren gitt Fylkesmannen i oppdrag å lage en utredning før påske om én kommune på Fosen.

Husdal er kraftig provosert over kommunalminister Jan Tore Sanner og stortingsflertallet som han mener har overkjørt det politiske flertallet på Fosen.

- Det er ikke aktuelt å slå sammen Ørland, Bjugn, Roan og Åfjord, sier Husdal. Stortingsflertallet oppfordrer Fosen-kommunene om å finne fram til frivillige ordninger enten for å slå sammen hele Fosen eller de fire kommunene. Men det vil altså ikke varaordføreren i Åfjord.

- Kommunestyret i Åfjord har vært klinkende klar på at sammenslåing med Ørland er uaktuelt. Det står også i intensjonsavtalen vi har med Bjugn, sier Jon Husdal til Fosna-Folket.

Kulturforskjeller og minefelt

Til Adresseavisen sier han at det er en enorm kulturforskjell mellom Ørland og de andre kommunene på Fosen. Han mener det er greit å forholde seg til politikere fra alle de andre kommunene, mens ørlendingene alltid vil bestemme uansett hva de andre kommunene mener.

- Det er et minefelt. Forholdet mellom Ørland og de andre kommunene er en kjempeutfordring. Det er en mye større utfordring enn det politikerne på Stortinget på forstår, sier han.

- Og det kommer aldri til å gå seg til.

Han mener det er de tre kommunene Roan, Åfjord og Bjugn som står for de store kommunale inntektene selv om Ørland har kampflybasen, og tenker på eiendomsskatten på verker og bruk for vindmøllene i Åfjord og Roan og fiskeforfabrikken i Bjugn. Han er sikker på at dette blir debattema om det skulle bli sammenslåing med Ørland.

- Ørland har ikke eiendomsskatt, men for oss er det uaktuelt å fjerne eiendomsskatten på verker og bruk. Til sammen for de tre kommunene utgjør det minst 65 millioner kroner i året i 20 år framover, sier varaordføreren i Åfjord.

Heller Rissa og Leksvik

Husdal mener det er langt mer naturlig for Åfjord å diskutere sammenslåing med Rissa og Leksvik enn med Ørland.

- Det er på veien til Trondheim, og det er ingen tvil om at det er det som er byen for åfjordingene. Det er dit vi drar når vi skal på helgetur, kino eller kanskje en tur i Pirbadet nå i vinterferien, sier han og legger til at de må til Ørland for å dra for eksempel på Biltilsynet.

En storkommune av hele Fosen derimot, er han ikke så skeptisk til. Og der hører naturlig nok også Ørland med.

- Men der kommer de aldri til å få så stor makt som de selv ønsker, sier varaordføreren i Åfjord. Han advarer folk mot å stole på at det blir regjeringsskifte og at den nye regjeringen oppløser de ufrivillige kommunesammenslåingene.

- Skaper dårlig debattklima

I Ørland vil ikke ordfører Tom Myrvold (H) kommentere de konkrete påstandene til varaordføreren i Åfjord. Men han mener Jon Husdal med dette legger opp til et debattklima som ikke skaper samarbeid og enighet mellom kommunene på Fosen.

- Og det trenger vi i den fasen vi er i nå, sier Myrvold. Han mener varaordføreren må sannsynliggjøre og dokumentere påstandene om at Ørland alltid vil bestemme.

- Denne typen uttalelser er direkte skadelig for samarbeidet.

Når det gjelder skattespørsmålet, slår han fast at Ørland verken har eiendomsskatt på verker og bruk eller privatboliger. Men i intensjonsavtalen med Bjugn la de spørsmålet om skatt på verker og bruk til side for å utrede hva de tjente mest på.

- Det er derfor ikke sant at Ørland motsetter seg eiendomsskatt på verker og bruk, sier Myrvold i Ørland.

LES MER OM KOMMUNEREFORMEN HER

foto
Advarer mot dårlig debattklima: Ørlandsordfører Tom Myrvold (H) i Brekstad sentrum. Foto: Frank Cadamarteri