Hundre trøndere har de siste dagene fått brev i posten der de blir bedt om å bidra økonomisk til Kavli-instituttet som May-Britt og Edvard Moser leder.

Bak innsamlingsaksjonen står Trondheim stiftelse til nevrovitenskapelig forskning, ledet av Jan Morten Dyrstad. Den årlige avkastningen fra dette fondet skal gå direkte til Kavli-instituttet, og bidra til å finansiere nye professorstillinger og støttefunksjoner rundt nye professorer.

Utløser amerikanske penger

Amerikanske Kavli Foundation har allerede gitt tilsagn om inntil seks millioner amerikanske dollar, noe som tilsvarer i underkant av 50 millioner norske kroner. Vilkåret er at stiftelsen samler inn like mye (se faktaboks).

–Viss vi samler inn 10 millioner kroner lokalt, vil det innebære en årlig ekstrainntekt på 1,25 million kroner til Kavli-instituttet i Trondheim. Det dekker lønnskostnadene til en professor, sier Dyrstad.

Les også kronikken: Hvorfor grunnforskning er viktig

I dag har hjerneforskningsmiljøet på Øya seks professorstillinger, inkludert May-Britt og Edvard Moser.

Nobelprisvinnerne ønsker å bruke oppmerksomheten de har fått, til å få hjerneforskningsmiljøet ved Kavli-instituttet til å vokse.

–Det er viktig å bygge på bølgen av entusiasme som Nobelprisen har skapt rundt om i verden, sier May-Britt.

Vil friste toppforskere

–Det koster å holde en professor gående. Lønn, utstyr, ansatte og dyrelab koster penger, sier Edvard. Dette håper de å få råd til gjennom denne pengeinnsamlingen.

Til nå har Moser-laben konsentrert seg om hukommelse og stedsans.

– Vi ønsker å gå ut over det. Men vi vil fortsatt konsentrere oss om krysningspunkt mellom fysiologi og psykologi, det som dreier seg om tanke, språk, hukommelse og stedsans. Vi vil forske på avanserte hjernefunksjoner, det som er helt oppå topplokket, sier Edvard. I dag forsker de på rotter og i det siste også sebrafisk. Moser kan også tenke seg å bruke insekter for å forske på luktesans.

Les også: Sebrafisk inntar Mosers rottelab

Målet er å få internasjonale toppforskere hit med de innsamlede midlene.

Tilbyr sikkerhet

– Her skal de få drive med fremragende forskning, få teknikere, godt utstyr og godt arbeidsmiljø. De skal slippe å bruke hverdagen til å søke om penger. Vi tilbyr sikkerhet slik at de får tid og rom til å forske.

May-Britt understreker hvor fantastisk bra det er å bo i Trondheim.

–Når de først kommer hit, blir de værende. Da blir vi ikke kvitt dem, sier hun lattermildt.

Faste professorstillinger

Svært mange i staben på hundre personer, er ansatt i stipendiatstillinger eller post.doc-stillinger der arbeidsoppgavene og finansieringen er knyttet til ulike forskningsprosjekt.

–Denne innsamlingen skal bidra til flere faste professorat, og betyr mye mer enn det kanskje ser ut som, sier Dyrstad. Til nå er det samlet inn 2,3 millioner kroner. Rett før jul fikk May-Britt og Edvard Moser prisen til Trondhjems bys vel på en million kroner. Disse prispengene går inn i fondet. I tillegg har en anonym privat giver bidratt med en million kroner, og Danske Bank har gitt 250 000 kroner.

–Nå har vi sendt ut brev til næringslivsfolk og andre som vi antar har økonomi til å kunne bidra, sier styreleder Jan Morten Dyrstad i Trondheim stiftelse til nevrovitenskapelig forskning.

Nasjonal innsamling

– Noen av disse har signalisert at de vil bidra, andre vet vi ikke noe om. I første omgang er det trøndere som får brevet, men Dyrstad sier de kommer til å rette henvendelser også til folk i hele landet. Målet er å samle inn snaut 50 millioner kroner, og de tar imot store og små summer.

–Vi fikk nettopp inn 8000 kroner fra en begravelse. Det er også penger vi setter pris på. Og selvsagt tar vi imot om noen har ti millioner kroner, for ikke å snakke om 50 millioner.

–Er det nok rikinger til å samle inn så mye penger?

–Ja.

–Hvorfor tror du det?

–Det er ingen tvil om at dette er upløyd mark i Norge. Vi har få veldig rike mennesker i Norge, og vi på universitetene har vært tilbakeholdne med å be om penger til grunnforskning. Private penger har stort sett gått til anvendt forskning. Jeg tror trønderne vil se at dette er en viktig investering i samfunnet, og at det er mulig å bidra viss man har nok penger. May-Britt og Edvard Moser har bygd opp et tungt nevrovitenskapelig forskningsmiljø i Trondheim. Instituttet er i posisjon til å rekruttere toppforskere fra hele verden.

Les også: Synes rike bidrar for lite

Dyrstad sier det også er mulig å tenke seg sponsorat av for eksempel en professorstilling.

–Men det krever et betydelig bidrag, sier Jan Morten Dyrstad.

Jan Morten Dyrstad, styreleder i Trondheim stiftelse til nevrovitenskapelig forskning Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665