Gynekolog Terje Sørdal ved Medicus ser ikke ultralydundersøkelser i uke fem og seks som et stort problem. Han sier det er få som ønsker det, og at senteret da forklarer at det er best å vente et par uker. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN

Andelen gravide som tar flere ultralydundersøkelser er jevnt stigende, opplyser Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital.

- I dag tar trolig mellom 60 og 70 prosent av kvinnene som kommer til senteret ultralydundersøkelse før rutineundersøkelsen i uke 18, sier Eggebø.

Allerede i uke fem og seks av svangerskapet blir private aktører kontaktet av gravide som ønsker å ta ultralyd.

- Det er i tidligste laget, og ikke ønskelig fra vår side, sier Bente Simensen, ultralydjordmor ved Ultraportalen i Trondheim.

- Men det er en del som bestiller, og likevel ønsker time så tidlig. Det virker som mange ønsker undersøkelsen bare for å bekrefte graviditeten, og se om det er liv.

- Kan gi flere bekymringer

Også Anita Dresmane, gynekolog ved Aleris, bekrefter at de får henvendelser fra kvinner som er veldig tidlig i svangerskapet, og som ønsker ultralydundersøkelse.

- Vi anbefaler kvinnene å vente til uke sju, da det kan være vanskelig å fastslå om det er et levelig embryo før den tid. Ved å komme i uke fem og seks risikerer de å ikke få den bekreftelsen på graviditet som de ønsker. Det kan føre til flere bekymringer, og ikke færre.

Gynekolog Terje Sørdal ved Medicus ser ikke ultralydundersøkelser i uke fem og seks som et stort problem. Han sier det er få som ønsker det, og at senteret da forklarer at det er best å vente et par uker.

- Det er blitt mye mer oppmerksomhet rundt det å se fosteret tidlig i svangerskapet. Vordende foreldre får forklart at de ikke får vite noe annet enn om det er liv i uke fem og seks, men for enkelte kan det være viktig, sier Sørdal.

Sørdal og ultrajordmor Bente Simensen peker for eksempel på at vordende mødre som tidligere har spontanabortert, eller som har brukt lang tid på å bli gravide kan føle et behov for å ta ultralyd allerede i uke sju.

Det vanligste er imidlertid at gravide kvinner bestiller ultralydtime mellom uke ni og tolv av svangerskapet hos de private aktørene.

Offentlig tilbud i uke 18

I dag får gravide tilbud om en ultralydundersøkelse i uke 18 gjennom det offentlige helsevesenet. Dersom spesielle kriterier er oppfylt, kan noen kvinner også tilbys tidlig ultralyd på det offentliges regning.

Senest i fjor diskuterte politikerne om gravide burde få tilbud om ultralydundersøkelse på offentlige sykehus i første trimester, mellom uke elleve og fjorten. Den nye regjeringen avviste at det var aktuelt å innføre dette som et tilbud for alle kvinner. Det mest omstridte ved tidlig ultralyd har vært at den kan gi indikasjon på Downs syndrom før tidsfristen på selvbestemt abort.

- Liten medisinsk hensikt

Gynekolog Anita Dresmane sier hun ikke opplever at gravide oppsøker Aleris i Trondheim for å avdekke mulig Downs syndrom.

- De aller fleste ønsker en bekreftelse på at alt står bra til med fosteret, slik at de kan fortelle det videre til familie og venner, sier hun.

- Kompetansen og utstyret for tidlig ultralyd er tilgjengelig, og derfor øker også etterspørsel etter denne typen tjenester, sier gynekolog Terje Sørdal.

Torbjørn Moe Eggebø ved Nasjonalt senter for fostermedisin er skeptisk til at stadig flere oppsøker private aktører for tidlig ultralyd.

- Undersøkelser før uke ti har liten medisinsk hensikt, og jeg mener man bør være forsiktig med å bruke ultralyd bare fordi man har lyst til det. Ultralyd er ikke farlig så langt vi vet, men det er viktig å være føre var og bare bruke ultralyd når det er medisinsk begrunnet. I tillegg er det unødvendig ressursbruk av helsepersonell.

Eggebø ønsker at tidlig ultralydundersøkelse skal være et tilbud til alle gravide kvinner, i tillegg til den som gis i uke 18 i dag.

- Det finnes et internasjonalt system for hvordan en slik undersøkelse skal gjøres. Vi tror at et slikt organisert tilbud vil gi bedre resultater enn tilfeldig utførte undersøkelser.

- Denne tidlige undersøkelsen har mange viktige aspekter, spesielt det å oppdage tvillingsvangerskap tidlig. Ved denne undersøkelsen kan man se hvilke tvillingsvangerskap som har størst risiko for å utvikle komplikasjoner, sier seksjonsoverlege Torbjørn Moe Eggebø.

Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital, forteller at stadig flere kvinner tar ultralydundersøkelse før rutineundersøkelsen i uke 18. Foto: privat