22. juli-kommisjonen la frem rapporten sin i dag og konkluderte med at helse- og redningsarbeidet ivaretok de skadde og pårørende i akuttfasen på en god måte.

Her kan du lese rapporten i sin helhet

77 mennesker ble drept 22. juli i fjor etter bombeeksplosjonen i Oslo og massakren på AUFs sommerleir på Utøya. I Regjeringskvartalet mistet åtte mennesker livet og over 200 mennesker ble fysisk skadd. På Utøya drepte Anders Behring Breivik 69 mennesker, og han skjøt og skadet ytterligere 33. Flere ungdommer fikk kutt- og bruddskader i sine forsøk på å redde seg selv og andre.

Mobiliserte sterkt med en gang

Fylkeslege Karin Straume i 22. juli-kommisjonen ble spurt om å utdype hvorfor helsevesenet og redningspersonale fikk skryt i rapporten.

- Helsetjenesten mobiliserte veldig sterkt med en gang og satte inn mannskap for et scenario som var større enn det som faktisk inntraff, sa hun til den fremmøtte pressen.

LES  MER: - Jeg håper det ikke blir noen heksejakt på enkeltindivid

- De ba mange komme på jobb og kunne heller dimmitere folk dersom det ikke var bruk for dem, understreket hun.

- Høy internasjonal kvalitet

Ullevål sykehus har et av de ledende traumesentrene i Skandinavia og erfaring med å ta imot hardt skadde fra hele Norge. Akuttmottaket på Ullevål sykehus fungerte etter kommisjonens syn svært godt 22/7 står det i rapporten.

UTØYA-OVERLEVENDE: - Det har definitivt vært sviktVidere står det i rapporten at «traumeteamene gjorde en formidabel innsats. Av 31 delvis hardt skadde pasienter som ankom til Ullevål etter de to hendelsene, overlevde 30. Ut fra internasjonal klassifisering skulle man forvente at et godt traumesenter ville oppnå en overlevelse på 26 – 27 pasienter med slikt skadeomfang. Dette vitner om medisinsk behandling av høy internasjonal kvalitet, og at pasientene fikk optimal medisinsk behandling».

- I helsetjenesten er det en utbredt læring- og øvelseskultur. De evaluerer øvelsene og går aktivt inn for å lære av dem, sa Straume.

Brukte planverkene

Leder i kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, skrøt av de gode planverkene som eksisterer i Helse-Norge og at det finnes evne til å bruke dem når det oppstår en nasjonal krise. - Helsevesenet gjorde en god innsats på disse to svært uoversiktlige skadestedene, sa Bech Gjørvunder pressekonferansen. Hun understreker at kommisjonen ikke har hatt mulighet til å kartlegge den samlede oppfølgingen, men at de som har svart på kommisjonens spørreundersøkelse stort sett har fått et godt tilbud.

Alexandra Bech Gjørv gikk gjennom rapporten i dag. Det kom frem kritikk av både politi og PST. Foto: KRISTIN SVORTE