Torsdag slapp Statistisk sentralbyrå (ssb) sine tall fra jaktsesongen 2012-2013. De viser sterk nedgang i antall felte ryper.

I Sør-Trøndelag ble utbyttet redusert med 67 prosent, og i Nord-Trøndelag med 54 prosent i forhold til året før.

Den store nedgangen kan skyldes flere forhold. Men det er vanskelig å komme utenom den dårlige rypebestanden. Det er også registrert 20 prosent færre jegere, som kan ha hatt en medvirkning på fellingstallene, ifølge ssb.

Har strammet inn

Som følge av den reduserte bestanden har rypen flere steder i landet blitt fredet, eller det er innført kvoter på hvor mange fugl som kan felles.

I Haltdalen og Ålen ble det vedtatt totalfredning av rype og barfugl på statsallmenningene i Holtålen.

Værdalsbruket som selger jaktkort til 23 terreng i Nord-Trøndelag, så seg i fjor nødt til å forkorte jaktsesongen, selge færre jaktkort, samt innføre av dagskvoter per jeger. I tillegg har fjellstyrene i flere populære jaktområder i Trøndelag strammet inn, dette gjelder blant annet Meråker, Verdal, Røyrvik, Lierne, Oppdal og Røros.

Les også: Kutter ikke rypejakta tross bunnår

Kronikk: Skyter vi snart den siste rypa?

Nedgang i alle fylker

Lierne har ofte vært den kommunen med flest felte ryper, men både der og i Snåsa ble utbyttet om lag halvert.

På nasjonalt plan ble 120 000 ryper felt i løpet av jaktåret 2012/2013. Det er en reduksjon på 48 prosent fra foregående jaktår, og det laveste fellingstallet som er registrert for rype.

Det var nedgang i alle fylker, melder ssb.