Få kommuner i Trøndelag har et skarpere politisk klima enn Stjørdal. 21 er kommunens magiske tall. De fleste saker avgjøres med 21 mot 20 stemmer i kommunestyret. Som at kommunen skal bygge kulturhus eller at kommunen ikke skal innføre eiendomsskatt. Valget handler om langt mer enn hvem som skal sitte på ordførerkontoret.

LES PÅ PLUSS: Vigdenes kan gå på nederlag

I 16 år har Stjørdal vært styrt av en borgerlig koalisjon ledet av Senterpartiet. Gammelordfører Johan Arnt Elverum har vært limet som har holdt de borgerlige samlet, selv om Ap har utfordret og gjort gode valg med Merethe Storødegaard og Ingvild Kjerkol på topp. Arbeiderpartiets toppkandidat Joar Håve fikk også et imponerende valgresultat i 2011, men ble likevel ikke ordfører. Senterpartiet gikk markant tilbake, og flere var overrasket da Elverum i en alder av 73 år gikk på en ny ordførerperiode.

Les også: Slik prøver Stjørdal SV å vinne flere velgere

Les også: Hvilket parti er du mest enig med i Trondheim? Ta vår valgomat.

Etter to år overlot Elverum ordførerkjedet til sin nære samarbeidspartner og læregutt Ivar Vigdenes (Sp). Det har Vigdenes hatt en enorm fordel av. Han har fått to år på å markere seg og bygge seg opp som ordfører. Det ville vært mye tyngre for Vigdenes å vinne valget som et ubeskrevet blad. Han har også brukt tida godt til å bygge relasjoner. Det er lite som tyder på at den borgerlige koalisjonen vil slå sprekker.

I valget står det mellom Ivar Vigdenes og Aps Joar Håve. Man kunne knapt ha funnet to mer ulike ordførerkandidater. Vigdenes er utadvendt, debattsterk og handlekraftig. Han løfter på barn og sjarmerer gamle damer. Spørsmålet er om han har opparbeidet autoritet nok til å bli valgt. For noen er han fortsatt en spirrevipp, og blir av mange oppfattet som en politisk spiller. Joar Håve er av den mer beskjedne sorten. Etter å ha vært opposisjonsleder i en årrekke blir han oppfattet som «sur og sint».

Les også: Vigdenes dropper landsmøtet - spiller inn CD

Les også: Vigdenes ba Navarsete trekke seg i knallhardt brev

Det er ofte opposisjonens hemsko i lokalpolitikken. Mens ordføreren får klippe snorer og sole seg i glansen av alt som skjer, blir opposisjonslederen ofte oppfattet som ei gneldrebikkje. Høyres ordførerkandidat i Trondheim, Yngve Brox, vet nok et og annet om det fenomenet. I Stjørdal har dette vært Arbeiderpartiets virkelighet i 16 år. Likevel fikk Ap knallsterke 45,9 prosent på Trønder-Avisas gallup i forrige uke.

Det er mer enn personligheten som skiller de to ordførerkandidatene. Den store politiske konflikten har vært kulturhuset, som Ap var en kraftig motstander av. Senterpartiet sørget klokelig nok for å legge den storslåtte åpningen av Kimen til valgkampen. Også eiendomsskatt, byutvikling og grendeskoler er saker som skiller de to blokkene. Vigdenes vil bevare grendeskoler og bygge signalbygg i sentrum. Arbeiderpartiet vil innføre eiendomsskatt og er opptatt av å styrke de kommunale tjenestene.

Les også: Vil bygge skyskraper midt i Stjørdal sentrum

Les også: - Det er begynnelsen på noe som kan vokse og gro

Det snakkes stadig om at De Grønne kan bli en joker i valget, men i Stjørdal er dette mer enn en klisjé. Den siste målingen viste at partiet var på vippen. Nå kan partiets førstekandidat Tommy Reinås komme til å avgjøre om Vigdenes får fortsette eller ikke. Til Adresseavisen sier han at det er mest sannsynlighet at han støtter Arbeiderpartiet. Han misliker den fasttømrede blokkpolitikken i Stjørdal.

Men det er slett ikke opplagt at det går som De Grønne drømmer om. Mange tror Senterpartiet vil komme sterkt mot slutten fordi Stjørdal er i kulturhus-rus. Dessuten har De Grønne høyst usikre velgere. Mens de som sier de vil stemme De Grønne har en tendens til å sitte hjemme, vet senterpartivelgerne å ta på seg vadmelsdressen og gå til valglokalet. De Grønne har nok heller ikke blitt utsatt for Senterpartiets overtalelseskunster ennå.

Adresseavisens kommunerevisjon

Denne saken er en del av Adresseavisens kommunerevisjon. Før høstens valg besøker vi utvalgte kommuner og tar tempen på lokalpolitikken:

Fra Orkdal:

Les også: Yassin vil tale innvandrernes sak

Les også: Orkdal har fått sin egen Marvin

Fra Malvik:

Les også: - Vil vise andre at det går an

Les kommentaren: Personstrid og utbrytere øker spenningen

Fra Melhus:

Les også: - Mange passer ikke inn i partipolitikken

Les kommentaren: En vraket varaordfører og en folkekjær sanger kan avgjøre valget i Melhus

foto
foto
Ordførerkandidat Joar Håve (Ap, t.h.) kan får sannsynligvis støtte fra Miljøpartiet De Grønne. Det kan betyr exit for sittende ordfører Ivar Vigdenes. Foto: jens søraa
foto
Joar Atle Håve fra Arbeiderpartiet ønsker slutt på 16 år med borgerlig styre. Foto: jens søraa
foto
Vigdenes møter nevøen Peder Matias Vigdenes som er på tur med barnehagen i det nye kulturhuset Kimen. Foto: jens søraa
foto
Tommy Reinås (MDG) mener det er mer sannsynlig at han støtter et maktskifte i Stjørdal enn at han samarbeider med sittende ordfører Ivar Vigdenes. Foto: BERIT BAUMBERGER