AtB gjennomfører ordinære kontroller på busser og båter, men innimellom gjennomføres det også det som blir kalt holdeplasskontroll.

- Onsdag morgen hadde vi en holdeplasskontroll i Harald Hårfagres gate på Lade i Trondheim. Holdeplasskontroller gjennomføres flere ganger i måneden på ulike steder i byen. De er ekstra synlige da det er seks vektere som gjennomfører kontrollen slik at forsinkelsen for bussene blir så liten som mulig, sier Grethe Opsal, direktør for kommunikasjon og drift i AtB.

En holdeplasskontroll skal være en effektiv affære. Kontrollørene stopper bussen, seks kontrollører har da som mål å kontrollere alle passasjerer som er om bord i bussen.

- Bussen skal ikke stå på holdeplass mer enn fire minutter for å unngå øvrige forsinkelser, understreker Opsal.

- Løpende vurdering

- Hvilke holdeplasser blir prioritert i slike kontroller?

- Det er løpende vurdering på hvilke holdeplasser som blir plukket ut til holdeplasskontroll. Det baserer seg på antall busser som passerer, at det er hensiktsmessig med tanke på infrastruktur og vurdering ut ifra hvilke linjer som skal kontrolleres, forklarer hun.

- Hva bruker å være resultatet av sånne kontroller?

- Det varierer. På ondagens kontroll var det ingen gebyr på det tidspunktet vi snakket med dem, mens andre ganger er det flere gebyr, sier hun.

Gebyrsatser

Dersom du blir tatt for å snike på bussen, kan det bli dyrt for lommeboka.

  • Voksne: 750 kr

  • Mindreårige: 15–16 år: 500 kr, 17 år: 750 kr

  • Misbruk eller forfalsking av billett: 1500 kroner, og billetten blir inndratt. Dersom du forfalsker en billett vil du også bli politianmeldt

Slik betaler du gebyret

Du kan:

  • betale i nettbank ved å bruke betalingsinformasjonen som står bakpå tilleggsgebyret

  • betale kontant til sjåfør

  • betale med kort til sjåfør. Dette er kun mulig i fremkomstmidler med betalingsterminal (gjelder bussruter i 300 og 400-serien og hurtigbåt)

  • betale med kort eller kontant ved title>AtB kundesenter i Trondheim

Følg Adresseavisen på  Facebook Instagram  og  Twitter.