En aggressiv, lokal behandling av svulst i lunge og hjerne reddet trolig livet til Terje Roll Danielsen. Fagfolk ved St. Olavs Hospital tror flere kan leve lenger, dersom behandlingsmetoden blir en del av retningslinjene for kreftbehandling i Norge.

I dag er behandlingsformen regnet som uvanlig både i Norge og i Europa for øvrig.

Mål om årlige oppdateringer

Helsedirektoratet har som mål at retningslinjer for kreft skal oppdateres årlig – alternativt oftere ved behov. Anne Hafstad, prosjektleder i spesialisthelsedivisjonen i Helsedirektoratet, vil ikke spekulere i om aggressiv, kurativ behandling skal bli en standard for lungekreftpasienter i Norge.

- Helsedirektoratet vil ikke vurdere enkeltbehandlinger på sparket. Som med all ny behandling, må denne behandlingsmetoden vurderes og drøftes før den kan bli standardbehandling i de nasjonale retningslinjene, sier Hafstad i en e-post til Adresseavisen.

Det er faggruppen for lungekreft som står for en slik drøfting.

- Er det snakk om helt nye behandlingsmetoder kan det også være aktuelt å få vurdert metoden i Nasjonalt system for innføring av nye metoder i spesialhelsetjenesten, sier Hafstad.

Trenger flere studier

Fagfolk ved St. Olavs Hospital og Haukeland sykehus i Bergen har samarbeidet om studien som ble ferdigstilt i mai. De gikk gjennom pasientjournalene til alle som fikk diagnosen lungekreft med spredning til hjernen i Midt-Norge mellom 2006 og 2014.

De fant ut at pasienter som fikk cellegift og/eller stråling hadde null prosent overlevelse etter tre år. Pasienter som fikk operasjoner hadde derimot 30 prosent overlevelse etter tre år.

- Langt mer enn denne studien må til før vi kan konkludere med at behandlingsformen kan redde liv, sier Stein Sundstrøm, overlege ved St. Olavs Hospital og leder i Norsk Onkologisk forening.

Han har selv ikke bidratt i studien.

- Umulig å gjennomføre

Sundstrøm sier en randomisert studie må ligge til grunn før man kan konkludere. En slik randomisert studie deler pasientgruppen i to, hvor den ene gruppen i dette tilfellet vil få standardbehandling med cellegift og/eller stråling. Den andre gruppen vil få operasjon.

- En slik studie vil imidlertid være umulig å gjennomføre, fordi pasienter neppe vil gå med på å trekke lodd om å få operasjon eller ikke, sier Sundstrøm.

Stor risiko

Også kreftlege Stephanie Geisler sier at en studie som ser tilbake ikke er nok for å konkludere.

- Kanskje kan behandlingen de viser til bli en standard i fremtiden, men da må man gjøre flere kliniske forsøk som viser at overlevelsen øker betydelig, sier Geisler, som jobber ved Aleris i Oslo.

Geisler er klar på at langt fra alle pasienter med lungekreft og spredning vil være tjent med operasjonen selv om nye kliniske forsøk på sikt kan føre til at retningslinjene endres.

- Inngrepene, både i lunge og hjerne, vil fortsatt være omfattende og forbundet med stor risiko. Derfor må fordeler og ulemper for den enkelte pasient vurderes nøye, understreker hun.

Helsedirektoratet har som mål at retningslinjer for kreft skal oppdateres årlig. Anne Hafstad i Helsedirektoratet vil ikke spekulere i eventuelle endringer i retningslinjene for lungekreftsyke. Foto: Finn Oluf Nyquist/Helsedirektoratet
Stein Sundstrøm mener mer grundige studier må ligge til grunn før man kan si at aggressiv, kurativ behandling av pasienter med lungekreft og spredning kan redde liv. Foto: LENA KNUTLI, Adresseavisen
Stephanie Geisler er klar på at langt fra alle pasienter med lungekreft og spredning vil være tjent med operasjonen selv om nye kliniske forsøk på sikt kan føre til at retningslinjene endres. Foto: Vidar Sandnes
Adresseavisen 13. august