Denne meldingen mottok fjerdeklassinger i Trondheim.

«Du kan ikke gjem dæ. Æ ska finn dæ og drep dæ.»

Tirsdag kveld for en uke siden fikk to elever i fjerde trinn på Åsheim skole denne meldingen via chattenettsiden Moviestar planet.

15 elever truet på livet

I dagene etterpå har om lag 15 elever på trinnet fått lignende trusselmeldinger på samme nettside. Meldingene er sendt fra en anonym avsender med bare kallenavn på nett.

– Min datter tok meldingen svært tungt, og sov ikke den natten, sier faren til en av de to som fikk den første meldingen.

– Det var fryktelig vondt og ubehagelig. Vi vet ikke hvem som står bak, sier den samme faren.

Verken han eller en annen far Adresseavisen har vært i kontakt med, vil stå frem i avisen. Men begge er svært fornøyd med måten skolen har håndtert det på.

Lite læring i fjerde trinn

Begge har også anmeldt truslene til politiet.

Lars Ola Monsen er kontaktlærer for trinnet. Han forteller at forrige uke tok drapstruslene på nett all skoletid på fjerde trinn. Han fikk vite om det samme kvelden som de første elevene mottok drapstruslene.

– Jeg meldte da fra til nettstedet Moviestar planet, og ba om at IP-adressen som disse truslene ble sendt fra, ble sperret. Jeg sendte ut informasjon til alle foreldrene på trinnet og ba foreldrene om å følge nøye med på hva barna deres gjør på nettet. På skolen har vi den siste uka snakket om hvordan vi skal oppføre oss på nett, og jeg har bedt foreldrene om å ta kontakt med politiet og anmelde det.

I forrige uke var det lite læring på fjerde trinn, ifølge læreren.

– Vi snakket om det som hadde skjedd hele tiden. Vi snakket mye om nettvett og at det ikke er greit å skrive noe du ikke syns du kan si ansikt til ansikt. Først i går kunne trinnet ha en vanlig skoledag etter det som skjedde.

Vet ikke hvem som står bak

Rektor Eystein Angen på Åsheim understreker at de ikke vet hvem som står bak truslene.

– Det er derfor vi ba foreldrene om å anmelde dette til politiet. Det kan, ut i fra språket som er brukt i truslene, se ut som det er et barn som har skrevet truslene, men vi vet ikke, sier Angen. Han er fornøyd med hvordan læreren har håndtert situasjonen.

– Skolen må bruke tid fordi elevene blir opprørt og lei seg. Krenkelsene på nett gjør elevene utrygge, og da greier de heller ikke å ta til seg læring, sier han, og slår fast at skolen må bry seg selv om dette skjedde på fritida.

– Krenkelser på nettet er et samfunnsproblem, og vi får fortsette med å jobbe forebyggende. Men skolen kan ikke løse alt. Det er viktig at foreldrene engasjerer seg i barnas liv på nett. Vi må sammen bidra til å fremme vennskap mellom barn og unge, og at de bruker kommunikasjon på nettet til noe positivt. Vi oppfordrer derfor alle voksne til å logge seg på barnas liv.

I omtalen på nettstedet skriver Moviestar planet av at det er en trygg «sosial online spilleplass for barn»

Moviestar et trygt nettsted

Under overskriften «Sikkerhet på MovieStarPlanet» står det at siden overvåkes kontinuerlig for å være trygg og sikker.

Sikkerhetssjef Vernon Jones i Moviestar planet sier til Adresseavisen at han ikke vet hva som kan ha skjedd her. Slik språkbruk skulle ha blitt stoppet av deres sikkerhetsrutiner.

– Hver melding blir overvåket både automatisk og manuelt av virkelige mennesker. Ord som «drap» og «drepe» skulle ikke ha kommet gjennom. Jones sier nettstedet opererer på 19 språk. På alle disse språkene er det lagt inn mange skrivemåter, og mulige feilskrivinger av upassende ord, og stygg språkbruk.

Undersøker saken

Politiet undersøker nå saken, hvor drapstrusler er sendt til barn.

– At barn blir truet tar politiet på alvor, sier etterforskningsleder Marit Johanne By (bildet) ved Heimdal politistasjon.

Egen sjargong

Redd Barna jobber aktivt med veiledning av barn og unge på nettet.

– Det vi ser er at barn ofte går over grenser på nettet, og at de ofte ikke forstår konsekvensene av de truslene de kommer med, sier Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna.

Hun mener voksne har en stor veiledningsjobb å gjøre.

– Barn kastes her ut i det, og de blir aktører i et rom de ikke har kjennskap til. Vi kan ikke forvente at barn på egen hånd skal sette seg inn i skikk og bruk på sosiale medier, sier Hegg.

Uten voksenkontroll

Hun mener barn i altfor stor grad får lov til å herje fritt uten voksenkontroll.

– Barna sier selv at på nettet er det ingen fartskontroller. Men når det kommer en alvorlig trussel, så smeller det. Det handler da ofte om er at voksne har sviktet i sin ivaretakelse av barn, mener Hegg.

Hun mener voksne i svært liten grad klarer å følge med på det som skjer på nettet.

– Jeg orienterte nylig på et foreldremøte for 5. klassetrinn. Da var tilbakemeldingen at dette er for tidlig å bekymre seg for. Det er feil, det er for seint, sier hun.

Redd Barna har utgitt en veileder for mellomtrinnet som heter Tenk før du deler: Aktivitetshefte om ansvar, grenser og respekt på nettet.

– Responsen har vært stor. Det handler om å jobbe forebyggende, sier Hegg.

Øvelse gjør mester

Samtidig mener Redd Barna at det ikke er riktig å forby barna å være på nettet. Det handler heller om å lære, feile og prøve, fordi øvelse gjør mester.

– Men det må løftes opp et hakk, slik at de voksne får kontroll med det som skjer på nettet. Det foreldrene trenger å vite er om nettjenesten er sosial, det vil si at det er mulig å knytte seg til andre. Hvis det er mulig må de sjekke kontaktlista til barnet, og ikke overlate dem til seg selv, sier Hegg.

Fiktiv profil

Hun viser til at personer som begår overgrep mot barn ofte tar kontakt via nettsteder som Movistar planet eller nettsteder som for eksempel henvender seg til hesteglade jenter.

– På Moviestar planet kan du skjule deg bak en fiktiv profil, mens på for eksempel Facebook og Instagram er det vanskeligere å være anonym, sier Hegg.

Privatliv

Samtidig er det viktig å hegne om barns privatliv.

– Barn har ifølge barnekonvensjonen krav på privatliv. Derfor skal man ikke overvåke det de skriver. De må få lov å ha en dialog med hverandre uten at de voksne følger med, sier hun.

Kunnskap

Men da trenger barna å ha kunnskap om hva som er gjeldende kultur på internett når de omtaler andre.

– Hva er mobbing og hva er trusler, sier Hegg.