Avgjørelsen kan spare Trondheim kommune for en ekstra utgift på om lag ti millioner kroner.

I verste fall måtte den tre år gamle kunstgressbanen med undervarme snus og den planlagte tribunen flyttes lenger øst. Det ville ha fordyret prosjektet og ført til at idrettsparken kunne blitt forsinket.

Tribuneanlegget kan sammenlignes med høyden på et tre etasjes bygg og hindre sikten i det sensitive kulturlandskapet ved Ringve Gård.

- Vi vil likevel på det sterkeste anbefale at tribunen legges langs de øvrige bygningene som kommer opp, for på den måten å skåne det viktige landskapsområdet, sier Leidulf Mydland seksjonssjef hos Riksantikvaren.

Planen foreligger

- Hvorfor har dere kommet til denne konklusjonen?

- Etter en helhetlig vurdering av saken, er det vanskelig å reise en statlig innsigelse. Trondheim kommune har en godkjent plan som åpner for idrettsanlegg på stedet.

- Så da er det likevel ikke av så stor betydning at det også bygges tribune?

- Tilleggskonsekvensen ved en slik tribune er ikke stor nok til at vi reiser innsigelse.

- Skulle det ikke vært plassert et idrettsanlegg i området?

- Det er utfordrende med et idrettsanlegg i dette lystgårdslandskapet, der særlig idrettshallene utfordrer det kulturhistoriske området.

Kommunen av gjør

- Men Riksantikvaren insisterer ikke på at tribunen må plasseres et annet sted enn planlagt?

- Det blir nå opp til kommunen å ta stilling til plassering av tribunen. Men som sagt, så anbefaler vi at tribunene legges langs de nye bygningene som kommer, sier seksjonssjef Leidulf Mydland.

Kommunalråd Marek Jasinski (Ap) sier han er glad for at Riksantikvaren, etter å ha vært på befaring, ikke kommer med en innsigelse. Det betyr at et viktig idrettsanlegg for breddeidretten i Trondheim ikke blir forsinket.

- Det ville vært helt feil bruk av skattebetalernes penger å bruke ti millioner kroner på å flytte en nybygd kunstgressbane, sier Jasinski.

Han legger til at for Arbeiderpartiet er det viktig at man får et best mulig idrettstilbud til barn og ungdom i bydelene.

- Nå håper jeg vi kan få fortgang i prosjektet slik at idretten kan få det idrettsanlegget den trenger, understreker kommunalråden.

Må behandles i bystyret

Trondheim kommune er nå i gang med å lage en endelig reguleringsplan for Lade idrettspark, som skal behandles av bystyret i mars/april. Fremdriften av idrettsanleggene er sterkt forsinket. Forrige tirsdag behandlet formannskapet en hastebevilgning på 2,1 millioner kroner slik at riving av det eksisterende garderobeanlegget kunne starte.

Den planlagte sambrukshallen kan ikke bygges før garderobebygget er fjernet. De som står bak sambrukshallen, har varslet at de vil søke kommunen om å få dispensasjon fra reguleringsplanen, for så snart som mulig å kunne sette i gang bygging av hallen.

Sambrukshallen er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim Taekwon-Do Klubb, NTNUI Tennis, Trondhjems Tennisklubb og Vikåsen Bordtennisklubb. For først nevnte klubb begynner det å haste om hallen skal innflyttingsklar til 1. januar 2018. Da utløper leieavtalen klubben har i lokalene på Lilleby. Der trener 1000 av klubbens 1600 medlemmer.

Sportsklubben Trygg/Lade har planer om å bygge en kombinert fotball- og håndballhall like ved sambrukshallen.