– Når det gjelder kulturfeltet, er maktkonsentrasjonen rundt Oslo så voldsom at en utflytting er nødvendig. Blikket må løftes, fastslår ordførerkandidat i Trondheim, Yngve Brox.

Landsmøtet gikk i helga inn for å flytte ut statlige tjenester. Et forslag om at statlige arbeidsplasser som hovedregel skal flyttes ut, ble imidlertid fjernet før avstemmingen. Men Nord-Trøndelag hadde fått med seg et flertall, som mot resolusjonskomiteens vilje, ble vedtatt - og dermed ble det seier likevel. I vedtaket heter det at "arbeidsmarkedene i regionene skal gjøres mer attraktive ved å flytte statlige arbeidsplasser til hele landet".

Les også: –Vi skal gjøre mer, mye mer

Ordførerkandidat Brox i Trondheim, fylkesordførerkandidat i Sør-Trøndelag, Torhild Aarbergsbotten, og fylkesordførerkandidat i Nord-Trøndelag, Jahn Winge har allerede ønskelista klar over hvilke statlige virksomheter de vil flytte til Trøndelag.

To av dem bør legges til Trondheim, ifølge lokalpolitikerne: Kulturrådet og Miljødirektoratet. Landbruksdirektoratet hører hjemme i Steinkjer, mener de.

– Vettet jevnt fordelt

– Dette handler om maktspredning. Vi må sørge for at vi får etablert viktige myndighetsfunksjoner utenfor Oslo. Kompetansen er tilgjengelig flere steder i landet enn i Oslo. Vettet er jevnt fordelt, og dessuten kan det tenkes at det også sitter mer vett enkelte andre plasser enn i Oslo, fastslår Yngve Brox.

Aarbergsbotten viser til at Trondheim og Trøndelag har flere miljøer med god fagkompetanse.

– Disse vil vi bygge videre på. Vi er best på kunnskap, forskning og miljø med Sintef og miljøene der, og dette kan vi utvikle videre til nasjonens beste, mener Aarbergsbotten.

Les også: – La snusboksene være!

Startet med Norman

Brox mener det er to gode grunner til å flytte ut statlige arbeidsplasser fra hovedstaden: Maktspredning og fagkompetanse.

– På kultursiden er det spesielt ønsket om maktspredning som er viktig fordi Oslo-området er voldsomt overrepresentert i denne sektoren i Norge. En mye større andel av bevilgningene går dit, enn hva folketallet skulle tilsi. Trondheim er en kulturby. Vi har allerede kulturskolerådet, så vi er ikke uten administrasjonserfaring her heller, påpeker Brox.

Les også: Fikk ikke treårig yrkesfag

I fjor bestemte regjeringen at Helse Midt-Norge skal etablere et felles nasjonalt helseforetak, Helsebygg, for å sikre samordning av sykehusbygg.

– Dette er en politikk som startet med Victor Norman i forrige regjering, han så at det var fornuftig å legge virksomhetene der kompetansen var høyest. Dette er en videreføring av det arbeidet, sier Jahn Winge.

– Hvordan skal dere jobbe for å få til dette?

– Vi må jobbe opp mot våre folk i Stortinget og regjeringen. Når det gjaldt Helsebygg tok vi først saken internt, så løftet vi den mot de folkevalgte organene. Dette handler ikke bare om Trondheim. Når vi mener at Landbruksdirektoratet må ligge på Steinkjer, er det fordi alt vettet i Trøndelag ikke sitter i Trondheim. På mange områder er det slik at det er viktig å bygge opp kompetansen både i Steinkjer og Stjørdal, sier Brox.

Les også: Sykehusbråk i Høyre

Jo større, jo bedre

Fylkesordførerkandidat i Nord-Trøndelag, Jahn Winge, understreker at det vil være viktig å få et samlet Trøndelag. I oppgavemeldingen om regioner, står det at muligheten til å få utplassert statlig virksomhet, er avhengig av geografi og folketall.

– Så jo større Trøndelag, jo bedre blir vår mulighet til å få statlige oppgaver og arbeidsplasser. Å få til dette, vil gagne både sørfylket og nordfylket, sier Winge.

Høyre-politikerne tror det er mulig å få til en eventuell flytting i løpet av 18 måneder.

– Miljødirektoratet burde være raskt å løse. Etaten ville bli mer effektivt drevet hvis vi samler alt i Trondheim, sier Brox.

Les også: Yrkeshemmede skal inn