Konkurrentene Ingrid Aune (Ap) og Eva Lundemo (H) i Malvik er enige om én ting: Det er på tide med en kvinne som ordfører.

Les kommentaren: Personstrid og utbrytere øker spenningen

De to ordførerkandidatene møter Adresseavisen i Malvikmarka. Furutrærne beveger seg rolig i vinden, sola speiler seg i Stavsjøen, og lyset er så skarpt at man må myse konstant.

- Jeg vil vise andre damer at det går an! På Stortinget har de kommet mye lengre med likestilling enn det vi har i kommunepolitikken. Jeg er stolt av å stå på toppen av en liste med kjønnsbalanse og minoritetsrepresentant, sier Aune, som har vært 14-15 år i politikken og jobber nå i Trønderenergi.

Les også: - Mange passer ikke inn i partipolitikken (PLUSS)

Les kommentaren: En vraket varaordfører og en folkekjær sanger kan avgjøre valget i Melhus (PLUSS)

- Kvalifikasjoner viktigst

Eva Lundemo har vært Høyre-kvinne siden tidlig i tenårene. Hun er ikke like opptatt av kvinnespørsmålet:

- Det er bra med en kvinnelig ordfører, men jeg er ikke så opptatt av kvinnespørsmålet. For meg er det viktigste kvalifikasjoner. Vi må ha rett person på rett sted, sier Lundemo.

Likevel, når Lundemo sitter i formannskapssalen i rådhuset, tenker hun sitt:

- Når jeg ser rekken av menn bortover veggen, så tenker jeg: Det er på tide, slår hun fast.

Les også: De gamle er eldst – og flest – i lokalpolitikken

Les også: Menn over 60 dominerer valglistene

Stabilt for kvinner

I Sør-Trøndelag er altså 70 prosent av listetoppene menn, viser Adresseavisens opptelling.

- Det lover ikke godt for kjønnsfordelingen etter valget. Det er mulig å gi personstemmer, men tendensen er at dette slår negativt ut for kvinner, sier lokalpolitikkforsker Signe Bock Seegard ved Institutt for samfunnsforskning.

Etter valget i 2011 endte man opp med rundt 38 prosent kvinnelige representanter i kommunestyrene, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Kun SV hadde da et flertall av kvinner, etterfulgt av Ap med 44 prosent. Frp hadde 27 prosent.

Andelen ordførere som er kvinner, har ligget stabilt på rundt 22 prosent.

- Det er lite som tyder på at det blir en endring på dette i år, selv om det er mer fokus på å få kvinner inn i lokalpolitikken, sier Seegard.

Oppdal vil for første gang få en kvinnelig ordfører etter høstens valg. Alle politiske partier der har en kvinne som toppkandidat, med unntak av Frp.

– Vi kvinner forstår kanskje hverandre på en annen måte og snakker sammen på en annen måte, sa Ingvil Dalseg, toppkandidat for Høyre, nylig til Adresseavisen.

Les også: Oppdal får kvinnelig ordfører

Mann øverst for Venstre

Mens kvinnetoppene snakket sammen i Malvikmarka denne uka, holdt Torgeir Anda (V) pressekonferanse på Café Rampa ved jernbanestasjonen i Hommelvik sentrum. Han er ordførerkandidat for Venstre. Om hvorvidt Malvik skal få sin første kvinne som ordfører, sier han følgende:

- Det er bra med kvinner som ordførere, men dette dreier seg om politikk. Vi må bryte det rødgrønne flertallet i Malvik.

Les også: Ønsker flytog og dobbeltspor fra Trondheim til Værnes

foto
foto
Ingrid Aune (Ap) og Eva Lundemo (H) (t.h.) er enige om én ting: Det er på tiden at Malvik får sin første kvinnlige ordfører. Foto: VEGARD EGGEN
foto
foto
Adresseavisen besøker utvalgte kommuner i Trøndelag. 24. august var vi i Melhus.
foto
Torgeir Anda (V) sier det er bra med kvinner som ordførere. - Men dette dreier seg om politikk. Vi må bryte det rødgrønne flertallet i Malvik, sier Anda. Foto: VEGARD EGGEN