På Bunnpris i Munkegata i Trondheim er det varmt. Det står åpent for å sikre gjennomtrekk, men i helga var det 35 grader inne i butikken.

- Kjølediskene som står rundt om i butikken produserer svært mye varme. Dette er et eldre bygg og med solsteken på butikken, uten pause, blir det veldig varmt inne. Vi har måttet flytte all sjokoladen ut av hyllene og inn på kjølelageret, forteller daglig leder Henrik Sand.

- I helga ble smågodtet med sjokolade til sjokoladesaus, det måtte kastes, sier Sand.

Daglig leder, Henrik Sand, forteller alt av sjokolade nå har blitt plassert på kjølelageret fordi det er for varmt i butikken.

Inn på kjøla

Sjokoladen som ligger inne på kjølelageret er deformert av at det har vært ekstra varmt inne i butikken den siste tiden.

- Nå har vi flyttet det meste av sjokoladen inne på kjølelageret. Mye av denne sjokoladen må nok kastes, men den som vi selger, vil vi selge til sterkt redusert pris, sier Sand.

Ellers har de merket at det har gått veldig mye is og kalde drikker i varmen.

- Det har gått mye is, og her har vi hatt et problem med at leverandørene ikke har nok. Det begynner å bli tomt. Vi har også vært nødt til å slutte med salatbaren i varmen, da dette er ferskvare, forteller Sand.

Ikke dårlig

- Når sjokoladen smelter og deretter fryser får den et hvitt belegg på seg. Flere tror dette betyr at den er dårlig, men det er den ikke, det er bare at den har blitt kjølt ned, forteller Rezi Sandvik, nestkommanderende på Bunnpris ved Bakke bru.

Tomme sjokolagehyller på Bunnpris ved Bakke bru.

Hun forteller at det blir ekstra matsvinn i denne varmen. Frukten blir fortere moden og må derfor byttes ut oftere.

- Ventilasjonen her inne er ikke laget for denne varmen, men slik tror jeg det er for de fleste butikker i Norge. Vi må jo bare holde åpent, vi kan ikke stenge heller. Derfor må vi gjøre ekstra tiltak, slik som å sette inn en ekstra aircondition-maskin i døren. Så er det viktig at når man er på jobb i denne varmen, at man tar ekstra pauser og passer på å få i seg nok væske, sier Sandvik.

Rune Ottesen priser den deformerte sjokoladen til halv pris inne på kjølelageret. Han forteller at de ikke har hatt dette problemet tidligere.

Har flyttet sjokoladen, men har fått ned temperaturen

Mix-kiosken ved Bakke bru har satt inn en stor vifte på gulvet for å få ned varmen i lokalet etter lange og varme dager. Daglig leder Liv Sneve Tomre forteller at hun også har flyttet sjokoladen til bakrommet.

- Jeg har satt ut noen sjokolader i butikken, slik at kundene skal vite at vi har de. Noen av kundene som kom innom i helga trodde vi skulle stenge, fordi det var så mange tomme hyller, sier Liv Sneve Tomre.

Daglig leder, Liv Sneve Tomre, har også fjernet sjokoladen fra hyllene etter høye temperaturer i helgen.

Hun forteller at det har vært utrolig varmt i butikken i helgen, og på fredagskveld var hun sikker på at det var over 30 grader inne i lokalet. Derfor har de nå et ekstra airconditionanlegg i døra, og den store vifta på gulvet. Nå som viften har stått på i noen dager har temperaturen falt inne i kiosken.

- Da vi åpnet på lørdagsmorgen var det 30 grader i butikken, og vifta trengte både lørdag og søndag for å få temperaturen ned, forteller hun.

- Nå som det er så varmt tar vi i bruk alle hjelpemidlene vi har. Kjøleanlegget inne i butikken er ikke laget for denne varmen, derfor har vi trengt den ekstra vifta. Det er flere av kundene som kommer innom som stiller seg foran denne og kjøler seg ned. En kunde som var innom spøkte med at han var villig til å betale hundre tusen kroner for den, sier Tomre og ler.

På Mix-kiosken har daglig leder plassert en stor vifte på gulvet, for å få ned temperaturen.