Pilegrimsgården tar mot vandrerne når de kommer til Trondheim, og i år har det kommet flere enn noen gang.

Det er også utstedt rekordmange Olavsbrev. De deles ut til alle som kan dokumentere at de har gått de ti siste milene av pilegrimsleden inn til Trondheim. Over ett tusen pilegrimer kunne motta Olavbrevet ved vandringens slutt.

- Vi ser en gledelig økning i bruken av pilegrimsledene. I Trondheim, det endelige målet for pilegrimene, er det delt ut over 30 prosent flere Olavsbrev enn i fjor, sier kommunikasjonsansvarlig Trine Neumann-Larsen ved Nasjonalt pilegrimssenter (NPS).

Årets sesong er bare så vidt avsluttet. De siste pilegrimene var tyske, kom 9. oktober og gikk hele Gudbrandsdalsleden 643 kilometer fra Oslo til Trondheim.

Fler går i etapper

NPS er organisert under Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, og koordinerer den nasjonale pilegrimssatsingen.

- Tendensen er at flere velger å gå ledene etappevis. Man kan for eksempel gå fra Dovre til Berkåk en sesong, og fra Berkåk til Trondheim året etter. Vandringen blir mer overkommelig samtidig som den blir noe man vender tilbake til flere ganger. Det er svært positivt for overnattingsstedene som ligger langs ledene, sier Neumann-Larsen.

Rundt 250 pilegrimer gikk hele leden fra Oslo til Trondheim i sommer, en tur som tar flere uker. Antallet pilegrimer som gikk hele ruten sammenhengende økte med 25 prosent sammenlignet med 2015.

Flere fra Sverige

Flere kommer nordfra. Pilegrimsgården har registrert en klar økning i antall pilegrimer som velger å gå St. Olavsleden fra Sundsvall via Stiklestad til Trondheim. Økningen er på 18 prosent.

Foreløpige tall fra de sju regionale pilegrimssentrene tyder på at det kommer et økende antall utenlandske pilegrimer til Norge. I år ble det for første gang registrert flere utenlandske pilegrimer enn norske i Trondheim.

- Pilegrimsledene har det siste året fått mye flott omtale i flere store internasjonale medier. De norske ledene er presentert sammen med noen av verdens flotteste vandrerruter. Antallet tyske pilegrimer til Trondheim har økt med nærmere ti prosent, mens antall nederlandske pilegrimer har økt med nesten 20 prosent, sier Neumann-Larsen.

Natur, kultur, ro

Spørreundersøkelser gjennomført for NPS viser at opplevelsen av vakker natur, kulturarv, møte med andre vandrere, stillhet og refleksjon betyr mye for pilegrimene. Mange setter pris på det enkle liv under vandringen.

- Veien mot det hellige målet Olav den Helliges gravkirke er også viktig. At pilegrimsmålet ligger så langt nord, oppleves som eksotisk og gjør møtet ekstra spesielt. Nidarosdomen var det nordligste pilegrimsmålet gjennom hele middelalderen. I dag vokser betydningen av målet igjen for de mange som følger leden helt fram, sier Neumann-Larsen.

NPS registrerer at det er stor interesse for å legge til rette for pilegrimsvandring både lokalt og regionalt.

- Det arbeides med nye lokale og nasjonale leder, og det opprettes flere pilegrimssentre. For eksempel arbeides det aktivt i to ulike prosjekter der målet er å få godkjent nye kystleder fra Stavanger og Bodø til Trondheim, sier Neumann-Larsen.

Jubileum i 2017

Neste år er det 20 år siden pilegrimsleden ble etablert.

- Planleggingen av spennende aktiviteter gjennom hele året er allerede i gang. Det blir svært viktig å markere jubileet under Olavsfestdagene neste år, sier Neumann-Larsen.

Skiltingen og merkingen på leden fra Oslo til Trondheim skal også oppgraderes betydelig neste år.

I jubileumsåret får NPS redusert sine bevilgninger fra Kulturdepartementet, ifølge regjeringens budsjettforslag. Reduksjonen er på en million kroner, sammenlignet med 2016. NPS får en budsjettramme på knappe elleve millioner kroner.

- Reduksjonen får konsekvenser for oss. Vi får blant annet svekket mulighet til å følge opp lokale og regionale aktører, og ikke minst følge opp den stadig økende trafikken av pilegrimer, sier Neumann-Larsen.