På grunn av en medfødt misdannelse i ansiktet har Rie Aagaard fått mye oppmerksomhet det er vanskelig å takle.

I sommer skrev Rie et leserinnlegg som ble publisert i Malviknytt og i Adresseavisen, hvor hun fortalte om hvordan det er å se annerledes ut.

«Når de stirrer og peker begynner jeg å tenke at jeg skulle ønske jeg ikke så slik ut. Når jeg tenker det, så blir ikke dagen min og dagen til de rundt meg så veldig bra. Jeg tenker da at det er meg det er noe galt med. Men hvis jeg tenker bedre etter så vet jeg at det er overhodet ikke er noe galt med meg.»

Nå har hun gjennomgått en større operasjon ved Great Ormond Street Hospital (GOSH) i London. Første gang hun var her var hun to år gammel, henvist av kraniofacialt team ved Oslo universitetssykehus. Sykehuset i London har spesialkompetanse i kirurgi på misdannelser i ansikt og kraniet.

foto
Nyoperert: Rie poserer sammen med Mr. Jeelany og Professor Dunaway som utførte kirurgien på henne.

Bein i nesa

- Den fysiske forandringen er litt uvant, men jeg er veldig fornøyd med det kirurgene har gjort. Resultatet ble bedre enn de hadde sagt på forhånd, sier Rie.

foto
Brillefin: For første gang sitter solbrillen der den skal.

Hun kan sette solbriller på nesa for første gang i sitt liv. Nå planlegger hun innkjøp av et eget skap med speil og lys til sin kommende solbrillekolleksjon.

Øyehulen på høyre side er flyttet og korrigert, slik at ansiktet blir mer symmetrisk, kinnet er fylt ut og i nesa er det lagt inn et implantat. Hun hadde ikke mye bein, bokstavelig talt, i nesa før hun kom til London.

Men «bein i nesa» kan det sies at Rie har likevel. Leserinnlegget hun skrev i sommer skapte mye oppmerksomhet, ikke bare lokalt. Både NRK og TV2 har intervjuet henne. Hun har stått på scenen under Ungdommens Kulturmønstring (UKM), gjennom kulturskolen og på sykehusskolen. Hun elsker å synge, spille piano og ukulele og mange har sett henne opptre. I sommer startet hun en blogg hvor hun forteller om hverdagen sin. Den siste måneden handler den om London.

London baby!

Hun har vært i her sammen med mamma, Eirin Lyngstad, siden 21. august. Pappa var også der i starten. Før operasjonen 25. august og da hun ble frisk nok til å komme ut fra sykesenga, har de bodd i en leilighet rett ved sykehuset. De har opplevd Camden Market, Harry Potter-butikken, museer og galleri, Madame Tussauds, musikal og en rekke andre London-opplevelser.

foto
Adele: Rie på Madame Tussauds, sammen med en av mange musikalske forbilder.

- Ja, også shopping da! Primark er favoritten. Det har blitt litt klær. Og sminke!

Rie er tretten år gammel og opptatt av det alle andre trettenåringer er opptatte av.

- En måned med shopping i London er fint for alle, ler mamma Eirin og legger ikke skjul på at det å være sammen har gitt dem mye, selv om det har vært knyttet stor spenning til operasjonen.

foto
Rie Aagaard sammen med mamma Eirin Lyngstad i London.

Ny operasjon

- Det verste med operasjonen var narkosen. Det å kjenne den virke rett før man sovner er vanskelig å beskrive, men veldig ekkelt. Og da jeg var ferdig, drev legene og vekket meg annenhver time. Slitsomt, sier Rie, som hevder det ikke har vært mye smerter. Medisiner har hjulpet til med den biten.

foto
God bedring: Ute av narkosen og klar for en ny start.

- Hva gjenstår nå, før dere skal hjem?

- London Eye! Dit skal vi i morgen. Jeg gleder meg, sier Rie ivrig.

I tillegg til utsikten fra pariserhjulet, gjenstår de siste undersøkelsene og oppfølginger på sykehuset. Om et halvt års tid skal de tilbake for å skape en ny nesevinge og et nesebor nummer to.

foto
Kirurgi: Øyehulen på høyre side er flyttet og korrigert, slik at ansiktet blir mer symmetrisk, kinnet er fylt ut og i nesa er det lagt inn et implantat.

Drømmer om venner og musikerkarriere

Rie har tre yngre brødre og pappa hjemme, som hun facetimer med nesten hver eneste dag. Hun gleder seg veldig til å se dem.

- Yngstebroren min, Eik, har lært seg å gå! Det skal bli artig å se det. Og det blir fint å treffe venninnen min, Hanna. Dessuten gleder jeg meg veldig til å begynne på ungdomsskolen. Det blir en ny start, og kanskje får jeg meg noen nye venner der, sier Rie.

Det at hun ikke akkurat har vært usynlig, har skapt sosiale utfordringer for henne tidligere. Nå tenker hun at både operasjonen og medieeksponeringen skal hjelpe henne videre med å finne sin naturlige plass uten å føle seg beglodd eller ledd av.

- Det kan kanskje også hjelpe meg med fremtidsdrømmene mine. Jeg skal bli artist, sier Rie som lytter på alt fra Siri Nilsen til Twenty One Pilots. Hun skal søke Paul Mc Cartney-skolen LIPA (The Liverpool Institute for Performing Arts) når hun blir litt eldre.

- Jeg drømmer om å komme på VG-lista, sier trettenåringen, som jobber målrettet med musikken for å komme dit.

LES BLOGGEN TIL RIE HER