- Den republikanske presidentkandidaten, Donald Trump, har fornærmet mange kvinner med sine uttalelser. Det mener professor i nordamerikanske områdestudier, David Mauk, ved Universitetet i Oslo. Han er selv amerikaner og har tidligere vært professor ved NTNU.

Mauk tror at svært mange hvite kvinner lar være å stemme på Trump etter dette.

«Kan gjøre hva du vil med kvinner»

Mauk viser til lydopptaket som ble offentliggjort av The Washington Post i helgen. Der sier Trump «når du er en kjent person, kan du gjøre hva du vil med kvinner». Opptaket blir gjort mens Donald Trump er inne i en buss sammen med andre menn. Han vet tilsynelatende ikke at lyden blir tatt opp. I samtale med radiovert Billy Bush forteller Trump om hvordan han prøver seg på kvinner. Republikanernes presidentkandidat forteller også at han beføler kjønnsorganene til kvinnene.

- Her snakket han ikke bare om sine holdninger til kvinner, men også om hva han vil gjøre, sier Mauk.

Trump satser på de hvite

- Trump har satset valgkampen sin på å nå de hvite, ikke minst arbeiderklassen. Nå risikerer han å miste mange kvinner både de med utdanning, men også kvinner i arbeiderklassen, sier Mauk. Han minner om at gifte kvinner også diskuterer med sine menn som skal leve med kvinnene i sin familie framover. Han tror derfor det blir vanskelig for mange menn å stemme på en mann som står for slike nedlatende holdninger til kvinner.

NTNU-professorTrobjørn Knutsen tror at mange republikanere lar være å stemme på Trump. Han tror at nedsettende kvinnekommentarer gjør at flere ikke vil ha Donald Trump som president.

- Dummet seg ut

- Den amerikanske presidentkandidaten har dummet seg skikkelig ut, sier professor David Mauk.

Selv om lydopptaket som ble kjent lørdag er 11 år gammelt, mener David Mauk at ingenting tyder på at Donald Trump har endret holdninger etter det.

- Han står fortsatt ved den objektiviseringen av kvinner som dette lydopptaket demonstrerer.

Natt til mandag (norsk tid) møtes de to amerikanske presidentkandidatene til en ny TV-debatt. David Mauk er spent på hvordan sexskandalen blir tema der.

Tirsdag deltar de to professorene Torbjørn Knutsen og David Mauk på et kveldsmøte om den amerikanske valgkampen i regi av NTNU med tema: «Trump eller Clinton? Historisk presidentvalg i USA – Hvordan skal vi forstå hva som skjer, og hvilke konsekvenser kan dette valget få for Norge? »