Fra og med fredag gjør prisene i bomstasjonene i Miljøpakken et realt hopp.

Adresseavisen fortalte allerede i desember om planene om prisøkning, som nå altså blir en realitet.

Her blir det dyrere

Det er i de såkalte ytre bommene at prisene stiger mest i kroner og øre. Dette dreier seg om bommene ved Sluppen bru, Klæbu, Fossestuveien, Klett og Hundhammeren. Her øker prisene med 4,20 kroner i rushtiden.

I prosent er det imidlertid prisene i alle de andre bommene, de såkalte indre bommene, som øker mest. Her blir det hele 24 prosent dyrere å passere i rushtiden.

Dette er de nye prisene

I tabellen under ser du de nye og de gamle prisene. Merk at vi i oversikten har trukket ifra rabatten man får for å ha bombrikke/avtale.

Samtidig med innføringa av nye bomtakster fra Miljøpakken innføres et nytt opplegg for innkreving av bompenger, etter ønske fra Samferdselsdepartementet. Også denne endringen fører til økning i bompengekostnadene for mange bilister, og denne økningen er bakt inn i summene i oversikten.

- Behov for ytterligere bominntekter

I en pressemelding fra Miljøpakken i Trondheim forklares endringen i takster slik:

"Trondheim har en Bymiljøavtale der staten krever at personbiltrafikken ikke skal øke. Vi må kutte køer og redusere utslipp. Det er også behov for ytterligere bominntekter for å finansiere tiltak i Miljøpakken. Disse tiltakene er blant annet:

  • Nydalsbrua (nye Sluppen bru)

  • Byåsen tunnel

  • Utvide kollektivtilbudet med Metrobuss

  • Videreføre satsing på gang og sykkeltiltak

  • Støyskjerming"

Økning: 3476 kroner pr år

Men hva betyr dette i praksis? I dette regnestykket tar vi utgangspunkt i en person som bor i Melhus og jobber i Trondheim sentrum.

La oss si at Melhusbyggen kjører til og fra jobb, via E6, i rushtiden hver dag - 230 arbeidsdager per år.

Hun kjører vanlig fossildrevet personbil som veier under 3,5 tonn, og bilen har bombrikke i frontruta.

I tabellen under ser du prisene for to daglige passering av de tre aktuelle bompunktene: Klett, Tonstad og Kroppanbrua.

Man kan maksimalt betale for 110 passeringer i Miljøpakke-bommene hver måned. Melhusbyggen i eksempelet vil etter Adresseavisens beregninger ha rundt 125 passeringer hver måned, fordelt på 11 måneder i løpet av året (vi har trukket ifra en måned for ferie). Dermed vil hun bli omfattet av taket på 110 bompengebetalinger.

Hun vil betale for alle passeringer de første atten dagene i hver måned, og for de to første passeringene på den nittende dagen.

Dette gir en årskostnad på totalt 18 761,60 kroner, mot dagens 15 285,60 kroner. Det innebærer en økning på hele 3 476 koner per år.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter