- Forholdene tatt i betraktning, så har skoledagen forløpt som normalt. Det har vært en tilnærmet vanlig skoledag. Det er vi veldig glade for, sier Erlend Moen, seniorrådgiver i Trondheim kommune.

Torsdag kveld ble alle foreldrene på trinnet og ved skolen informert om at det skal ha foregått seksuelle krenkelser mellom elever i småskoletrinnet, både i skoletida, på SFO og på fritiden. Dette skal ifølge kommunen ha pågått over lang tid , og flere elever skal være involvert. På grunn av barnas unge alder, har det ikke vært gitt noen felles informasjon til elevene om denne saken.

- Det har vært en slags åpning for spørsmål fra elevene, mer enn at det er gitt informasjon om saken. Vi har gitt råd til lærerne om å være lyttende til elever som vil snakke og spørre om ting. Men det har ikke vært mange spørsmål fra elevene, og derfor har det ikke vært mye fokus på dette, sier Moen.

Flere voksne

Lærerne ved skolen fikk i forkant av fredagen råd om hvordan de skulle møte elevene på skolen.

- Lærerne er blitt rådet til å opptre med trygghet. Utrygge barn trenger trygge voksne. Lærere er vant med å håndtere vanskelige ting, og vi har en tillit til at lærerne som kjenner elevene, vet hvordan det er lurt å møte dem når noe kan oppleves vanskelig, sier Moen.

Han sier at dette er en utfordrende situasjon for personalet ved skolen, og at kommunen som arbeidsgiver er opptatt av å ta vare på dem.

- De får tilbud om støtte, i tillegg til den faglige veiledningen. Vi har også satt på ekstra ressurser til skolen, slik at det er flere voksne rundt elevene enn vanlig. Helsesøster har vært på skolen hver dag denne uken, og vil også være det i neste uke, sier Moen.

Kontakttelefon

Under foreldremøtet ble foreldrene oppfordret til å ta kontakt hvis de hadde spørsmål eller behov for hjelp. Ifølge Moen har det vært henvendelser fra flere foreldre.

- Henvendelsene er av ulik karakter, men det er ikke mer enn det vi har forventet, sier Moen.

Nå har kommunen etablert en kontakttelefon for de berørte.

- Det er barne- og familietjenesten som bemanner denne telefonen. Her vil det være heldøgns bemanning, slik at foresatte og elever kan ta kontakt gjennom hele helga, sier Moen.

- Hva gjør dere overfor barna og foreldrene som er mest rammet?

- Barne- og familietjenesten følger individuelt opp dem som har behov for det. Det gjelder både barna og familiene. I tillegg er det satt inn ressurser som skal bidra i skolens håndtering av barna på individ- og gruppenivå på skolen, sier Moen.