- Jeg er stolt av å praktisere verdens nest eldste yrke, sa arkitekt Ole Wiig da han takket for prisen. Han fortalte forsamlingen at han som alle andre arkitekter jobber døgnet rundt.

- Fordi vi syns det er artig, sa Wiig. Så fortalte han at han bor delvis i Lofoten, Italia og mest i Oslo, men Trondheim står hans hjerte nærmest.

Tredje prisvinner

For første gang siden 2011 har Selskabet for Trondhjems Bys vel og Næringsforeningen funnet en verdig vinner til byutviklingsprisen. Prisen har bare vært delt ut to ganger før: i 2010 til Nedre Elvehavn og i 2011 til eiendomsinvestor Ivar Koteng.

- Han er ekte trondhjemmer og bypatriot, sa juryleder Gunnar Flikke da han presenterte prisvinneren. Jurylederen viste til at Wiig engasjerer seg i byutvikling både som arkitekt av enkeltbygninger, store reguleringsplaner og som forfatter av avisinnlegg og kronikker. I begrunnelsen nevner juryen Nyhavna, hotellet Scandic Nidelven og Blomsterbrua, Teknobyen, Svartlamoen, Nedre Bakklandet og helhetsplan for St. Olavs Hospital.

- Har en spesiell evne til å engasjere og begeistre andre, sa Flikke da han delte ut prisen og la til at Trondheim trenger politikere med høye ambisjoner, og viste til Wiigs strategiplan for å bosette nesten 50 000 innbyggere sentralt i Trondheim i årene fram til 2050.

Ydmyk prisvinner

Ole Wiig sier etter å ha tatt imot prisen, at han er veldig ydmyk,. Han understreker at han er trønder og trondhjemmer selv om han ikke har bodd i Trondheim på mange år.

- Det er veldig hyggelig å bli satt slik pris på i hjembyen.

- Hvordan mener du selv at du har satt mest spor etter deg i Trondheim?

- Det er nok hotellet Scandic Nidelven og Blomsterbrua. Men jeg driver jo med alt fra smykkedesign til byplaner, med gamle bygg og nye bygg. Og det jeg har mest glede av er å tenke byutvikling og sammenhenger. Det jeg liker aller best som arkitekt er å lage helhetlige planer og så være med å realisere delprosjekter etterpå.

Planlegger hele havna

Akkurat nå forteller Wiig at han er mest engasjert i å lage en plan for hele havneområdet i Trondheim fra Ila til Ladehammeren.

- Nå skal Nyhavna behandles i formannskapet. Da er det viktig at Nyhavna blir behandler som del av hele dette havneområdet, sier Ole Wiig.